Czy ktoś z Was bierze Zeldox ?

ziprasidon

Moderator: moderatorzy

Ertis
zaufany użytkownik

Post autor: Ertis »

Ja biorę zeldox. Wymioty były dwa na samym początku brania potem minęły, jest to jeden ze skutków ubocznych występujący często. Na samym początku była senność, teraz raz jest raz jej niema. Ogólnie lek jest w porządku, jedyny minus to że trzeba go brać podczas posiłku. Co do samopoczucia to, czuje pustkę i brak motywacji, ale nie wiem czy to od leku czy od obniżonego poczucia własnej wartości po niedawnym epizodzie, mam nadziej że z czasem wróci mi dawna pewność siebie
Ertis
zaufany użytkownik

Re: Czy ktoś z Was bierze Zeldox ?

Post autor: Ertis »

Mam wrażenie ze po zeldoxie jest niskie libido, zaczyna mnie to smucić
MarcinE
bywalec

Post autor: MarcinE »

Cześć.
Biorę zeldox od 33 dni w dawce 1x80mg na dobę ...Nie odczuwam łaknienia właściwie to chętnie bym nic nie jadł...sen się unormował -max 5 godzin dziennie...Wady- nic mi się nie chce , jestem bardziej obojętny i mam problemy z kojarzeniem faktów i pamięcią.....za to "głosy" ustąpiły i nie zadaje już pytan na które nie ma odpowiedzi :)
Pozdrawiam.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

A jak u Was po zeldoxie jest z libido? Bo u mnie jest jakoś dziwnie, raz jest ale częśćiej nie ma libido. Dzisiaj biore 7 dzień ten lek. A może jeszcze serdolect odczuwam? Podobno leki uwalniają się z organizmu po 10-14 dniach ich nie brania.
mii
zaufany użytkownik

Post autor: mii »

Ja biorę Zeldox od 3 miesięcy . Mało śpię normalnie po 8 godzin , mam podpuchnięte oczy . Jak dla mnie ten lek jest najlepszy ze wszystkich które brałam a były to : Rispolept i abili. Pozdrawiam .
lori
zarejestrowany użytkownik

Post autor: lori »

aktualnie z neuroleptykow biore
abilify 15-15-0
ketrel 50-0-100 +
citabax20-0-0
lamitrin 100-100-0

bardzo chcialam przejsc z ketrelu na zeldox, ale no wlasnie ale pani doktor powiedziala,ze sie boi gdyz za bardzo "mieszam w lekach"...
fakt jak mi cos nie odpowiada zmniejszam lub zwiekszam dawke.ale co do tego ma zeldox?
czy poprostu nie mozna go łaczyc z abilify?
"Kiedy rozmawiam z Bogiem to sie modle,ale kiedy Bóg mówi do mnie cierpie na Schizofrenie"

10000 tabletek
500 opakowań
250 recept
8 lekarzy
4 szpitale
1 debil
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

czesc lori

Z tego co się orientuje to można łączyć zeldox z innymi lekami. Problem moim zdaniem wynika z twojego mieszania. Bo widzisz wszystkie najnowsze neuroleptyki takie jak zeldox, serdolect i abilify to leki podwyższonego ryzyka. To nie jest jakiś tam zolafren czy sulpiryd którym można mieszać. Przykładowo spróbuj namieszać z dawkami takim serdolectem a wylądujesz w kostnicy. Mówię serio. Bo sam też mieszałem sulpiryd kiedys. Ale brałem serdolect a teraz biore zeldox i wiem że teraz to już nie przelewki z tymi lekami...
lori
zarejestrowany użytkownik

Post autor: lori »

Tomsoul

dzieki za odp.
moze masz i racje,
ostatnio zjadlam cale opakowane ketrelu i zapilam winem,
powinni mnie zamknoc w psychiatrycznym, ale sie nie dam 5 raz wsadzic do szpitala.
staram sie nie mieszac w lekach ale nie umiem
"Kiedy rozmawiam z Bogiem to sie modle,ale kiedy Bóg mówi do mnie cierpie na Schizofrenie"

10000 tabletek
500 opakowań
250 recept
8 lekarzy
4 szpitale
1 debil
mii
zaufany użytkownik

Post autor: mii »

tak mało ludu ścina zeldox :?: :mrgreen:
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Od wczoraj biorę zeldox. Przez tydzień mam brać dwa razy: 40 mg, a potem dwa razy: 80 mg. Mam brać też ketrel, ale nie będę go brać codziennie, bo wywołuje u mnie straszną zgagę.

Niby się nie tyje od tego leku, ale jak będzie wywoływał u mnie wymioty lub akatyzję, to szybko się z nim pożegnam.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Nefka
zaufany użytkownik

Post autor: Nefka »

Mój lekarz połączył mi Zeldox (2 razy dziennie po 80 mg) z Rispoleptem (wieczorem 3 mg). Wcześniej brałam 3 tabletki 80 mg Zeldoxu (przez tydzień nawet 4) i czułam się po nim dobrze, nie miałam prawie żadnych efektów ubocznych oprócz senności. Ale sam Zeldox nie działał w pełni na moje objawy, dlatego lekarz musiał dodać Rispolept. Teraz jest trochę lepiej, ale objawy chyba powinny już dawno ustąpić? Zeldox w moim przypadku zmniejszył mi apetyt, więc mogłam zrzucić nadwagę (bardzo zwracam uwagę na moją figurę, wcześniej miałam anoreksję). Ogólnie uważam, że to dobry lek, tylko za słabo działa.
Strzeż mnie jak źrenicy oka, Ukryj mnie w cieniu swych skrzydeł
Psalm 17,8
Awatar użytkownika
Adk
zaufany użytkownik

Post autor: Adk »

Witam serdecznie.

to mój pierwszy post na forum

Choruję od jakiegoś czasu na schizofrenię paranoidalną.
Mam pytanie do męskiej części forum, wiem, że neuroleptyki często działają na każdą osobę inaczej ale jak wygląda seksualność na Zeldoxie? Od półtorej roku brałem Solian, przywrócił mnie do normalnej aktywności, znalazłem świetną dziewczynę, no ale kurcze sprawność seksualna nie ta co przed chorobą, nie jest totalnie tragicznie ale nie ma żadnego porównania co do czasów sprzed choroby, zapomniałem już prawie co to jest poranna erekcja ;] Gadałem o tym ze swoim lekarzem i próbujemy znaleźć lek na którym będzie lepiej pod tym względem, wezmę każdą inną chemię, która mogłaby coś poprawić, próbowałem już Abilify, ale kończyło się to lękami i depresją, nawet wstać z łóżka mi się nie chciało. Więc wróciłem na Solian i od razu mnie postawił na nogi. Wiem, że często chorzy na schizofrenię mają o wiele poważniejsze problemy, ale bezsensem by było chcieć żyć w totalnej ascezie ciesząc się brakiem urojeń i paranoi, trzeba starać się brać z życia jak najwięcej :]

W ogóle o tym całym Zeldoxie nie ma zbyt wiele informacji w internecie.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Solian jest jednym z najgorszym lekiem jesli chodzi o libido natomiast zeldox jest jednym z najlepszym pod tym względem. Nie wiem co za lekarz cię leczy ale powinien on o tym wiedzieć. Podejrzewam że trzyma cię na solianie bo to bardzo dobry lek na urojenia i tego typu sprawy tyle że ma feler i jest jednym z najgorszym lekiem atypowym jeśli chodzi o libido.
Awatar użytkownika
Adk
zaufany użytkownik

Dzięki za odpowiedź w temacie, wiesz jak wpadło się w głebokie urojenia to akurat o libido się wtedy człowiek mało martwi hehehe. Wtedy są inne priorytety, powrót do życia społecznego, na studia itp. Zaczyna to przeskadzać kiedy już się wróciło do normalnego życia, spotyka się dziewczynie i w seksie niby jakoś się układa, ale się wie, że to wszystko takie na pół gwizdka jest. Jeżeli Zeldox jest jednym z najlepszych pod tym względem to pozostaje mieć nadzieję, że dobrze go będę tolerować.
Awatar użytkownika
Adk
zaufany użytkownik

No i dupa trochę z tym Zeldoxem, niby się na nim dobrze czuję, a jestem tak po wieczornej dawce napędzony, że spać nie mogę :/
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Znam ten ból. Też tak miałem że nie mogłem spać. Czasami po 2-3 noce pod rząd. Poproś lekarza o coś na sen albo poczekaj może ci dołoży jakiś dodatkowy neuroleptyk taki co usypia. Ja biore np. zeldox który właśnie bardzo aktywizuje oraz klozapol w małej dawce który usypia. I problemów ze snem nie mam.
adzia1486
zaufany użytkownik

Post autor: adzia1486 »

Ja po zeldoxie czuję się świetnie. Nawet pani mi zmniejszyła dawkę na lekach refundowanych;)Mniej śpię;) W ogóle lepiej czuję się;)Tylko mnie niesie jak nie wiem co po zeldoxie;)
Awatar użytkownika
wini
zaufany użytkownik

Post autor: wini »

Mam pytanie do osób które biorą zeldox, mianowicie czy można się napić czasem niskoalkoholowego piwka przy tym zeldoxie ? .. bo w ulotce nie ma info na ten temat. Czy może jak się będzie chciało zaliczyć piwko to lepiej w ten dzień nie brać leku ...
Miś Uszatek
zaufany użytkownik

Z tego co wiem to na większości leków owszem można się napić alkoholu tylko trzeba się liczyć z tego konsekwencjami a są to np. zwiększone objawy chorobowe takie jak omamy. Ja osobiście pare lat temu wypiłem dwie puszki piwa. Fizycznie nic mi nie było ale psychicznie to był koszmar. Przez jakiś tydzień czasu "umierałem".
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Albo upijesz się jednym piwem a po drugim pójdziesz spać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „zeldox”