forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Zgłaszałem osobiście na papierze- czyli zaświadczonko od pracodawcy. Nie ma nic ustnie.
Nie wiem jak jest z rentą inwalidzką. Nie spinajmy się, kto pyta nie błądzi
Jak już mi przyznają rentę to się dowiem ale to trochę lipa bo jak ktoś pracuje dorywczo to za każdym razem musi się udać do zus i powiadomić że pracuje ?
nie za każdym razem. Teraz wypełniasz 1 wniosek i tyle. Jest to deklaracja. Zaznaczasz tam rodzaj umowy ktora masz. Kiedy bylo to trzeba byl orobic co roku a teraz z tego co wiem jest to na czas nieokreslony. Ale zus tego i tak chyba nie sprawdza...
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
W naszym prawie nie jest to dokładnie określone czy mając całkowitą niezdolnośc do pracy i pracując ZUS odbierze Ci rentę. Wszystko zależy od orzecznika. Bywają przypadki że pracując oficjalnie ZUS odbiera rentę a bywają przypadki że nie. Oficjalne stanowisko ZUS jest takie że całkowita niezdolnośc do pracy nie wyklucza możliwości podjęcia pracy ale jak pracujesz i masz rentę to ZUS potrafi ci tą rentę zabrac. Ja robie tak ze mam rente i pracuje na umowe o dzielo.