zdolność do pracy

Moderator: moderatorzy

Arom
zaufany użytkownik

Re: zdolność do pracy

Post autor: Arom »

Ukoronowaniem niemieckości jest tekst: Arbeit macht frei.

PS. Niemieckiego uczyłem się w szkole. Było to wielce niesprawiedliwe, jeśli obecnie językiem
uniwersalnym jest angielski. Poza tym uczenie się języka nieprzychylnego nam narodu, gdy nie ma wzajemności, jest niepoważne. Uważam, że w szkole powinno uczyć się Łaciny z elementami prawa rzymskiego, logiki, historii antyku. Żyjemy w Cywilizacji Łacińskiej, języki nowożytne czerpią z Łaciny, byłoby to naturalne.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

Arom pisze:Niemieckiego uczyłem się w szkole. Było to wielce niesprawiedliwe, jeśli obecnie językiem uniwersalnym jest angielski.
W 2011 r. Volker Kauder, szef frakcji CDU, prawa ręka Merkel ogłosił:In Europa wird Deutsch gesprochen haben" czyli: W Europie będzie się mówić po niemiecku.
Kto wie, czy znajomość niemieckiego będzie taka nieprzydatna?
Arom pisze: Uważam, że w szkole powinno uczyć się Łaciny z elementami prawa rzymskiego, logiki, historii antyku. Żyjemy w Cywilizacji Łacińskiej, języki nowożytne czerpią z Łaciny, byłoby to naturalne.
Jako coś, co stanowi element wykształcenia jest to wskazane, natomiast w szkole jest permanentny brak czasu i jedynie klasy humanistyczne realizują coś takiego (bez prawa i logiki). Biol-chemy mają łacinę medyczną.
LaDopamina
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Przed wojną w gimnazjach naprawdę uczono języków, czytano literaturę w oryginale. Pozazdrościć.
Pamal
zaufany użytkownik

Mój Dziadek uczył się w gimnazjum klasycznym greki, łaciny, niemieckiego i francuskiego.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

A czy rzeczywiście przekształcanie pojęć na inny język jest aż tak ważne? Przecież to dublowanie wysiłku. :)
Ja wolałbym nabyć jakichś specjalistycznych umiejętności po polsku.
Niekoniecznie humanistycznych. Są rzeczy uniwersalne, które nie muszą być określone językiem.
Pamal
zaufany użytkownik

http://jegostrona.pl/ojciec/artykuly/49 ... bcego.html

A jeśli chodzi o moją depresję, to boję się leków przeciwdepresyjnych i nie ufam lekarzowi, że zna interakcje z innymi lekami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”