Ortoreksja

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Ortoreksja

Post autor: moi »

Ale dzieci z ADHD nie śpią tak po kilka dni, tylko stale - od okresu noworodkowego. Przecież napisałam, że z tego powodu maja nawet zaburzenia rozwojowe, jak niski wzrost! One tego nigdy nie "odeśpią"! Facio rozumie? ;)

Mieszczaństwo i szlachta stanowiły jednak 2/3 społeczeństwa. Więc nie do końca jest tak, jak mówisz.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Post autor: wildchild88 »

moi pisze:Ale dzieci z ADHD nie śpią tak po kilka dni, tylko stale.
znam kilka przypadków dzieci z diagnozą adhd, ale żadne nie ma takich problemów. Każde jak sie wyszaleje to śpi jak zabite. Mówisz tu więc o jakimś rzadkim przypadku, możliwe że nawet nie związanym z adhd. A tak w ogóle to nie wierzę w to:)
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

OK, możesz w to nie wierzyć, bo nie masz takiego dziecka, nie obserwujesz go. Na brak snu, który może być podstawą niedorozwojów różnego typu u dzieci z ADHD wskazuje wielu naukowców.
Ale przecież Ty wiesz lepiej ;)
Objawy takie, jak deficyty uwagi i nadmierna impulsywność oraz nadpobudliwość ruchowa, mogą być powodowane przez zaburzenia snu i z tego powodu dzieci z objawami ADHD powinny być diagnozowane również w kierunku zaburzeń snu.
http://www.ptnd.pl/nd/nd00.php?id=30

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Ortoreksja jeszcze nie ma swoich statystyk, jest jeszcze zbyt młodym zaburzeniem.
Cywilizacja jest w tej chwili na etapie dzielenia normy na coraz mniejsze fragmenty.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Z mojego punktu widzenia to jest zaburzenie. Większość czasu poświęcasz na szukanie i gromadzenie jedzenia. Nie możesz uczestniczyć w normalnych posiłkach. Jadasz w samotności. Ograniczasz kontakty, bo każde wyjście gdzieś może oznaczać konieczność zjedzenia czegoś niezdrowego. Odmierzasz porcje. Twoje życie kręci się wokół jedzenia. Jeśli nie ma niczego zdrowego do jedzenia, na śniadanie zjesz tylko sałatę, ignorując głód. Możesz nie jeść wiele dni, jeśli nie ma niczego zdrowego do jedzenia.
Uważasz, że to nie jest zaburzenie?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

moi pisze:Na brak snu, który może być podstawą niedorozwojów różnego typu u dzieci z ADHD wskazuje wielu naukowców.
a czy na brak snu, który może być podstawą niedorozwojów różnego typu u dzieci BEZ adhd jacyś naukowcy wskazują?

czy jeżeli nie ma najpierw diagnozy adhd to wtedy brak snu nie jest przyczyną?

nie, facio tego nie rozumie, ni ch...
moi pisze:Większość czasu poświęcasz na szukanie i gromadzenie jedzenia. Nie możesz uczestniczyć w normalnych posiłkach. Jadasz w samotności. Ograniczasz kontakty, bo każde wyjście gdzieś może oznaczać konieczność zjedzenia czegoś niezdrowego. Odmierzasz porcje. Twoje życie kręci się wokół jedzenia. Jeśli nie ma niczego zdrowego do jedzenia, na śniadanie zjesz tylko sałatę, ignorując głód. Możesz nie jeść wiele dni, jeśli nie ma niczego zdrowego do jedzenia.
Uważasz, że to nie jest zaburzenie?
nie, dla mnie to jest norma. Tak samo jak to że nie chodzę na tzw. imprezy gdzie się chleje, chociaż wszyscy chodzą i chleją.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Jest, http://www.psychologia.net.pl/artykul.php?level=98 być może jest również zaburzeniem zależnym od uwarunkowań kulturowych.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Brak snu u każdego człowieka może powodować niedorozwój: problemy z koncentracją, hormonami (niektóre wydzielają się w czasie snu), inne.
Dzieci z ADHD leczy się kompleksowo: m.in z powodu zaburzeń snu -osobna terapia (jeśli takie zaburzenia występują, bo -jak słusznie zauważyłeś- nie muszą wystąpić u wszystkich dzieci z ADHD, zwykle to jest 50 %). Prowadzi się dzienniczki snu i wprowadza zdrowe nawyki, by dziecko przyzwyczaić do wydłużonego czasu snu.

nie, dla mnie to jest norma. Tak samo jak to że nie chodzę na tzw. imprezy gdzie się chleje, chociaż wszyscy chodzą i chleją.
Dla Ciebie to norma, bo przez to nie przeszedłeś. Takie życie w rzeczywistości jest męką.
Uważasz, że cierpienie jest normą? Ja nie. Normą jest stan bez cierpienia.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

moi pisze:nie muszą wystąpić u wszystkich dzieci z ADHD, zwykle to jest 50 %
po mojemu to by znaczyło że połowa przypadków diagnozy jest błędna
moi pisze:Dla Ciebie to norma, bo przez to nie przeszedłeś. Takie życie w rzeczywistości jest męką.
co to znaczy nie przeszedłem? od roku idę tą drogą, nie jest lekko ale nie narzekam.
moi pisze: Uważasz, że cierpienie jest normą? Ja nie. Normą jest stan bez cierpienia.
i faktycznie - normą jest stan bez cierpienia. bez niczego. normą jest nieistnienie. Jednakże świat istnieje wbrew logice i normom. Istnienie jest zaburzeniem krystalicznego porządku ciszy nekrokosmosu. I co teras?? :)
Ostatnio zmieniony ndz kwie 26, 2015 9:05 pm przez wildchild88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

A zaburzenia koncentracji, deficyty uwagi? Też występują u takich dzieci. A Ty wierzysz tylko w zaburzenia fizyczne (brak snu).

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Dawniej w PRLu dyslektycy uczyli się z resztą dzieci i może nie zdobywali najwyższych ocen ale stawali się specjalistami w innych branżach. Dzieci z ADHD może nie będą dobre w pracach laboratoryjnych wymagających skupienia ale np. sprawdzą się w naukach humanistycznych typu teatr jak dorosną.
Nie wszyscy są mierzalni jedną miarą i to dobrze że w społeczeństwie są odstępstwa od normy, ponieważ gwarantują że ludzie jeszcze muszą się starać dostosowywać do zmieniającego się świata.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Problemem jest co innego: nietolerancja ludzi . Widzisz, nawet Wildchild88 nie wierzy, że można mieć ADHD lub dysleksję. Dziecko z silnymi zaburzeniami tego typu ktoś taki będzie więc odpowiednio traktował jako niegrzeczne (ADHD - bo ciągle się wtrąca do rozmowy, bo gestykuluje nadmiernie, bo łazi po klasie, gdy inni siedzą) lub głupie (dysleksja - bo źle czyta, źle pisze).
Gdyby było w nas więcej otwartości na odmienność innych, to ta odmienność nie byłaby problemem.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Ja miałem ADHD w dzieciństwie, z tego co piszesz, właziłem pod ławkę w 1 podstawówki i udawałem kota ponieważ nie rozumiałem dlaczego mam siedzieć a szybko nauczyłem się że koty wszyscy lubią szczególnie dziewczyny, z zasypianiem miałem problem ale nie robiłem z siebie ofiary tylko ignorowałem to że muszę ruszać nogami w czasie zasypiania aż do zaśnięcia. W dzieciństwie też postanowiłem że jak skończę osiemnastkę to zostanę wegetarianinem i zostałem. Jeszcze przez to że miałem się dostosować to dostałem nerwicy i miałem tiki twarzy.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Cóż, gdy ja byłem dzieckiem jeszcze nie było mody na adhd, więc panie w przedszkolu po prostu mówiły że jestem CZORT:)
Na leżakowaniu nie usnąłem ani razu, nigdy nie rozumiałem jak ta reszta motłochu może tak po prostu spać za dnia?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Ja się starałem zasnąć, ale lądowałem pod leżakiem.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Widzę że reprezentujemy te same idee :)
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

W pierwszym przedszkolu, był dzieciak który miał zaburzenia i powtarzał 'tasakowy' nie rozumiem ale miałem w nim swojego idola, później zmieniłem przedszkole. Wtedy miałem czas zbierania kapsli od piwa które pozostawiali pijacy przy ogrodzeniu.

Na problemy z zasypaniem pomagało przyłożenie nogi do zimnej ściany.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja też nigdy nie spałam na leżakowaniu :) Pamiętam, że to była męka. Jednak ADHD raczej nie miałam.
Z ADHD jest tak, że cześć objawów ustępuje w okresie dorastania, a pozostała część w wieku dorosłym. Niektóry jednak mają objawy całe życie.
Dysleksja natomiast nie ustępuje - cała życie am się problem z pisaniem i czytaniem.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Słownik w Firefoxie jest zemstą całych pokoleń dysortografików. Wszystkie testy na trójwymiarowość (3D) przeszedłem z deficytem pamięci krótkotrwałej w wynikach. U mnie ten deficyt nie ustępuje i np. jak idę to patrzę cały czas pod nogi ponieważ nie zapamiętuję przeszkód.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja nie zapamiętuje trasy i mam problem z orientacją w terenie. Odruchowo skręcam w złą stronę. Nie wiem, czy to jakiś deficyt pamięci, ale ciężko się z tym żyje. Przeżywam strach za każdym razem, gdy jadę w nowe miejsce. Nie musi być daleko, wystarczy, że nigdy tam nie byłam. Wiem, że będę długo krążyć i szukać celu.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”