.

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: 1% z podatku

Post autor: cezary123 »

moi pisze:Moim zdaniem trzeba pomagać tym, co w ogóle nie mają szans. Na zdolną młodzież znajdą się z pewnością sponsorzy. Na więźniów nikt nie daje.
Jak myślisz dlaczego? Bo wielu powie tak jak Ty: "Ktoś mnie skrzywdził, a ja mam mu jeszcze coś dawać?".

Pozdrawiam.m.
Trzeba więźniom dać to co najlepsze: nie prowokować ich do zła. Nie machać portfelem publicznie, nie zakładać mini w ciemnym parku, nie włazić im w interes życia itd ;)
Naprawdę nie mam nic przeciwko resocjalizacji skazanych finansowanej z publicznych pieniędzy. Powinni przeznaczyć na to jeszcze większe kwoty.
Gdybym nagle znalazł się w więzieniu chciałbym mieć możliwość powrotu do szczęśliwego życia zgodnego z prawem i czystym sumieniem.
Sprawa jest prosta: najpierw muszę zrozumieć, dlaczego żaden z nich nie skrzywdził mnie, tylko tych innych ludzi. Jak to możliwe?
Obcy ludzie, obce interesy, niejednokrotnie kolidujące z moim prawem do szczęścia, zdrowia a nawet życia.
Tysiące przeciwstawnych punktów widzenia.
Tak wygląda społeczeństwo.

Mnie nikt z nich nie skrzywdził, więc mam być kliką z przestępcami?
Wolę dać na tych, którzy nie chcieli łamać prawa, a może zbyt kochali bliźnich i nie powiększali agresywnie swojego rewiru kosztem innych istot i zostaliby ubogimi zdolnymi frajerami.

Z pewnością każdy z pokrzywdzonych pytał: "za co?!"
- za chęć do życia!
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

cezary123 pisze: Mnie nikt z nich nie skrzywdził, więc mam być kliką z przestępcami?
Tak, z czystego odruchu współczucia. Ale widzę, że głową, słowem muru nie przebiję. Najgorszy bowiem jest ten mur z ludzkich serc.
To tyle ode mnie w tym temacie. Bywaj zdrów i miewaj się dobrze :)

Pozdrawiam.m.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Nawet bym wpłacił, może w przyszłym roku jak robota będzie. :) Nie mam pojęcia co będzie. :)
nic
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Tak, z czystego odruchu współczucia.
Kiedyś pewien tygrys chciał z wielkiego współczucia pożreć zjeść grubego chłopca. Nie rozumiał, dlaczego się to nie udało. Przecież chciał jak najlepiej. :D
Była taka wschodnia bajeczka, bajana przez Roberta Stillera.

Współczucie to rzecz względna.
Odruch mają i zwierzęta.
Człowiek ma miłość. Może ona współgrać tylko z czystą miłością innych.
W imię miłości mogę pomóc więźniom, ale wtedy narażę się na ich współczucie.
Trzeba czekać aż ich własny mur zniknie i sami się wtedy niespodziewanie uratują.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Jasne, wtedy datki nie będą już potrzebne i nikt Ci nie będzie burzył spokoju sumienia ;)
Tak, niech się uratują sami! ;) Chorzy na raka niech ratują się sami, bowiem moglibyśmy narazić się na ich współczuciem (przypadkiem) ;)
(Miałam się nie odzywać, ale nie mogę się powstrzymać ;) )
cezary123 pisze:Człowiek ma miłość. Może ona współgrać tylko z czystą miłością innych.
Nieprawda. Taka miłość istnieje mimo wszystko. A nie tylko w sprzyjających warunkach, przy innej miłości.
I tylko ta miłość co istnieje mimo wszystko leczy i naprawia.

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

.
Ostatnio zmieniony sob sty 02, 2016 11:05 am przez Gehenna, łącznie zmieniany 1 raz.
the end
zaufany użytkownik

Eh, Cezary.. Więźniowie mają swoje historie, jak dla mnie to trochę z lekka przekreślasz ich. :]
nic
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:
cezary123 pisze:Człowiek ma miłość. Może ona współgrać tylko z czystą miłością innych.
Nieprawda. Taka miłość istnieje mimo wszystko. A nie tylko w sprzyjających warunkach, przy innej miłości.
I tylko ta miłość co istnieje mimo wszystko leczy i naprawia.

Pozdrawiam.m.
No to mówię. Jak zrozumieją, to nie wrócą na drogę nieprawości. Miłość to nie kasa :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Wybacz, Cezary, ale nie ogarniam Twojego toku rozumowania.
Nie dawać kasy więźniom - sami się naprawią, tak? ;)
Na zdolne dzieci dawać - sami się nie naprawią, tak? ;)

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Nie dawać kasy więźniom - sami się naprawią, tak?
Na zdolne dzieci dawać - sami się nie naprawią, tak?
Bardzo dobrze, bo w tym tkwi cały problem.
Więźniowie zazwyczaj zakłócają normalny rynkowy (niesprawiedliwy oczywiście) podział dóbr ekonomicznych świadomie i dobrowolnie jako osoby dorosłe.
Czasem przy tym traci zdrowie, ginie jakaś inna osoba albo parę osób. Czasem zakłócą czyjeś zdrowie lub życie, zmarnują komuś szansę, okaleczą duszę.
Dzieci zakłócają normalny podział dóbr ekonomicznych tylko swoim pojawieniem się i życiem.
Nie osądzam tych ludzi, tylko podział ograniczonych ekonomicznych dóbr.
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2015 10:35 pm przez cezary123, łącznie zmieniany 1 raz.
the end
zaufany użytkownik

No fakt, może dając więcej kasy na dzieci, ich dobrobyt i edukację, byłoby mniej zła na świecie.
nic
cezary123
zaufany użytkownik

Nie zawsze, bo kasa nie zmieni niczyjej decyzji.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

karuna pisze:No fakt, może dając więcej kasy na dzieci, ich dobrobyt i edukację, byłoby mniej zła na świecie.
Ale Cezary chce dawać tylko na zdolne dzieci. Tymczasem zbyt wiele dzieci nie ma szansy ujawnić swojego potencjału (potencjału nikt nie bada, tylko wyniki się liczą), bo żyją w zaklętym kole ubóstwa, agresji i strachu. Przekazują to dalej. Tym, które się z tego wyrwały ktoś podał rękę. I nieważne, że rękę tę podano wtedy, gdy dzieci miały 40 lat i wyszły z więzienia. Ktoś to zrobił.

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:
Ale Cezary chce dawać tylko na zdolne dzieci.
I postrzegające otaczający ich świat bez nienawiści.
moi pisze:Tymczasem zbyt wiele dzieci nie ma szansy ujawnić swojego potencjału (potencjału nikt nie bada, tylko wyniki się liczą), bo żyją w zaklętym kole ubóstwa, agresji i strachu.
Zapewniam, że ja też ujawniam zaledwie kilka procent swojego potencjału. :)
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze: Tym, które się z tego wyrwały ktoś podał rękę.
Wsparcie duchowe, przebaczenie i życzliwość. To najcenniejsza pomoc.

Oczywiście dopuszczam w myślach sytuację, kiedy bogata pani wspiera finansowo byłych swoich gwałcicieli, rodzina zamordowanych - morderców itd. Oczywiście wierząc święcie, że gdyby dostateczna ilość dóbr ekonomicznych umożliwiła im czysty rozwój to.... ale to nie moja sprawa. Za młody jestem i pewnie za mało przeżyłem.
Przebudzeni buddyści niech tym się zajmują.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

JA dałem na fundacje która pomaga chorym dzieciom. Przebierają się za klaunów i chodzą do szpitali do dzieci i spędzają z nimi czas.

A co do PITu to chyba go źle wypełniłem bo mam teraz konto IKZE i myślałem ze z tego jakoś dostane te 19% ale nie dostałem a wpisałem kwotę w picie 0. Nie wiem jak to się dokładnie wypełnia. :roll:
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

cezary123 pisze:
moi pisze: Tym, które się z tego wyrwały ktoś podał rękę.
Wsparcie duchowe, przebaczenie i życzliwość. To najcenniejsza pomoc.
To niestety może być za mało, żeby wyciągnąć kogoś z bagna, nakarmić i wyleczyć. Potrzebne są konkrety.
Ty najadłeś się kiedyś wsparciem duchowym? Kupiłeś za to buty, czy leki? Zapłaciłeś za dentystę i lekarza?

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze: To niestety może być za mało, żeby wyciągnąć kogoś z bagna, nakarmić i wyleczyć. Potrzebne są konkrety.
Ty najadłeś się kiedyś wsparciem duchowym? Kupiłeś za to buty, czy leki? Zapłaciłeś za dentystę i lekarza?

Pozdrawiam.m.
Doskonale zdaję sobie sprawę, że to za mało.
Ale jeżeli ktoś miał siłę popełnić przestępstwo, to miał też siłę sobie zarobić na buty.
Kto ryzykuje w kozie nie siedzi.
Jeżeli więźniowie gardzą moją życzliwością, to trudno. Mi nie ubędzie.

Ewentualnie mogę rozważyć pomoc więźniom niepoczytalnym, którzy zwykle są w szpitalach psychiatrycznych.
Ale większość i tak udaje.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

cezary123 pisze: Ale jeżeli ktoś miał siłę popełnić przestępstwo, to miał też siłę sobie zarobić na buty.
Wybacz Cezary, ale kompletnie bez sensu piszesz. Kto miał silę zrobić coś złego? Zdesperowani ludzie, którzy siedzą w więzieniu, bo niczego w życiu nie poznali, oprócz zła? Znam więźnia, który jako jedyne uczucie jakie poznał od matki był ból - kiedy płakał przypalała go papierosem. A płakał często bo był głodny. Wychowała go ulica. Skąd miał czerpać siłę do bycia dobrym?
Na szczęście znaleźli się ludzie, którzy mu pomogli (nie tylko modlitwą, bo to za mało, by kogoś postawić na nogi). Dziś wyszedł na prostą. Właśnie dzięki 1 % od innych. Od tych, którzy rozumieją, że pomagać trzeba potrzebującym, a nie tym, którzy na to "zasługują".

Pozdrawiam.m.
cezary123
zaufany użytkownik

moi pisze:Zdesperowani ludzie, którzy siedzą w więzieniu, bo niczego w życiu nie poznali, oprócz zła? Znam więźnia, który jako jedyne uczucie jakie poznał od matki był ból - kiedy płakał przypalała go papierosem. A płakał często bo był głodny. Wychowała go ulica. Skąd miał czerpać siłę do bycia dobrym?
Z kasy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nasze środowisko”