Czy prowadzicie auto?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
sailorka
bywalec
Status: grafik komputerowy

Re: Czy prowadzicie auto?

Post autor: sailorka »

Ja mam problem ze zrobieniem prawa jazdy. Jak tylko wsiadam do auta, lęk paraliżuje mnie tak bardzo, że zapominam, jak się nazywam.
Awatar użytkownika
Akatosh
zaufany użytkownik

Post autor: Akatosh »

Nie mam prawa jazdy. Kiedyś próbowałem się nauczyć, ale to wymaga podzielności uwagi, a z koordynowaniem swoich ruchów podczas próbnej jazdy miałem takie problemy, że właściwie nie ma o czym mówić.
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Prawko zrobiłem jeszcze przed zachorowaniem i w tedy dość sporo jezdziłem rocznie około 100 tyś km ( rozwoziłem towar w hurtowni).
Teraz mało jeżdzę tylko sporadycznie i przeważnie po mieście.
A na dłuższą trasę po za miasto to chyba bym się nie wybrał (rispo jednak trochę spowalnia i trzeba uważać).
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
afryka
zarejestrowany użytkownik

Post autor: afryka »

Mam takie pytanko?. Czy podjęli byście pracy jako dostawca pizzy własnym samochodem. Jestem na lekach i biorę zolafren haloperidol i clonazepam. Bo ja trochę się boję. Nie wiem czy policja może ot tak sobie wziąśc na pobranie krwi i w razie czego można pójść do więzienia. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
Chłopiec Papuśny
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 46660127

Post autor: Chłopiec Papuśny »

Clony powodują spowolnienie reakcji. Musisz być bardzo, ale to bardzo uważny. Nie nie pobiorą ci krwi i nie pójdziesz do więzienia. Chyba, że zabijesz samochodem człowieka. :)
afryka

Dziękuję za informacje.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Mam ponad 25 lat i nawet nie próbowałem uczyć się jazdy samochodem. Oczywiście nie mam prawa jazdy, nawet nie próbowałem go zdobyć. Biorę leki, które mogą wpływać na zdolność jazdy samochodem.
Awatar użytkownika
Pathetic Heart
zaufany użytkownik

Post autor: Pathetic Heart »

kotek pisze:Mam ponad 25 lat i nawet nie próbowałem uczyć się jazdy samochodem. Oczywiście nie mam prawa jazdy, nawet nie próbowałem go zdobyć. Biorę leki, które mogą wpływać na zdolność jazdy samochodem.
Mogą wpływać, ale wcale nie muszą. Ja mam prawko od 3 lat, jeżdżę samochodem i motocyklem, również biorę leki, jednak to nie przeszkadza w prowadzeniu. To raczej jak z jazdą na rowerze, raz się nauczysz i już nie zapomnisz.
W dół, na boki, wzwyż ku słońcu, na stracenie, w prawo, w lewo
Kto pamięta, że to w końcu jedno i to samo drzewo...
marecki292
bywalec
Status: wolny
Gadu-Gadu: 1329713

Post autor: marecki292 »

Norma jest rocznie robię około 40000 km bez wypadkowo teraz jeżdżę ostrożniej niż przed tym jak nie brałem leki pozdrawiam
afryka

Gdzieś przeczytałem to prowadzenie auta na lekach przeciwpsychotycznych jest zagrożone 2 latami więzienia. To jest na prawdę duży problem bo prowadziłem 17 lat i po tym jak lekarka powiedziała mi że nie mogę jeździć postanowiłem sprzedać samochód.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Nie znasz prawa.
Awatar użytkownika
ola333
zaufany użytkownik

Post autor: ola333 »

Za prowadzenie auta na psychotropach nie idzie się do więzienia.
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Post autor: piotrs »

ja prowadze spokojnie auto nie można prowadzic pod wpływem alkoholu no i niektórzy biora duże dawki np. 600 mg solianu a jak nie ma pozytywow to 400 wystarczy czy 30 abilyfy to maksymlna dawka tego leku
Awatar użytkownika
mattatjah
bywalec

Post autor: mattatjah »

Ja prowadzę auto niezależnie od dawek przyjmowanych leków, jednak na wysokich dawkach jeżdżę bardzo ostrożnie. Raz wypadłem z drogi przy dużej prędkości bo nie dostosowałem prędkości do panujących warunków. Nie brałem wtedy leków. Nikomu nic się nie stało. Była policja, szpital i sprawa w sądzie. Sąd skierował mnie na przymusowe badania dla kierowców (standardowa procedura po zdarzeniu drogowym), podczas których badano refleks oraz rozwiązywałem psychotesty. Byłem wtedy na 200mg solianu i zarówno psychotesty jak i pozostałe badania na refleks rozwiązałem z wynikiem ponadprzeciętnym jak powiedział orzecznik. Sąd umożył sprawę ponieważ orzecznik psychiatra stwierdził, że podczas wypadku byłem niepoczytalny ponieważ nie brałem leków... Wnosiłem nawet o ukaranie mandatem, ale bezskutecznie. W zeszłym roku skończyła mi się ważność prawa jazdy więc udałem się do lekarza po stosowne zaświadczenie. Byłem badany dzień po wyjściu ze szpitala na dawce 800mg solianu + trochę haloperidolu. Lekarz wydał pozytywne zaświadczenie na 5 lat wiedząc, że choruje i biorę leki. Przy prowadzeniu auta będąc zdiagnozowanym obowiązuje prosta zasada: jeśli spowodujesz wypadek śmiertelny to lepiej żebyś to ty był jego ofiarą w przeciwnym razie grozi Ci dożywotnio psychiatryk. Nie czujesz się jeździć? - nie jedź! Ja jeżdżę i jeździć będę bo przechodzę pozytywnie te same badania co każdy zdrowy człowiek.
Wiem, że w swej niewiedzy wiem mniej niż wie niejeden głupiec, który w swej głupocie wie więcej niż wie niejeden mędrzec.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Zawsze można rowerem podjechać.
afryka

Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Skończyłem 27 rok życia i wciąż nie mam prawa jazdy. Nawet nie próbowałem go zdobyć. Na teście preferencji zawodowych miałem bardzo wysokie predyspozycje do zawodów związanych z jeżdżeniem, mógłbym nawet chcieć pracować jako kierowca. Biorę obecnie cztery leki: paroksetynę, chlorprotiksem, olanzapinę, sulpiryd. Ksiądz mógł mi powiedzieć, że jeżdżenie po lekach psychiatrycznych to grzech (czy przynajmniej mógł coś podobnego powiedzieć).
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Niedlugo robie prawko. Prawdopodobnie, sfinansuje je PCPR.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
dzwonkowy
zaufany użytkownik
Status: schizofrenik - rezydent

Post autor: dzwonkowy »

Nie mam samochodu ani prawa jazdy.
Mieszkam w dużym mieście ze świetną komunikacją miejską, więc wszędzie dojadę autobusem lub tramwajem.
Poza miasto podróżuję pociągiem, raczej rzadko.
Nie chcę mieć samochodu, nie jara mnie to i nie potrzebuję.
Ale za kilka lat zrobię prawko, po to, żeby móc spełnić swoje zawodowe marzenie z dzieciństwa.
Pragnę zostać tramwajarzem. Wymagane jest do tego prawo jazdy kat. B. Wtedy dopiero można robić kurs na motorniczego. Planuję zrobić sobie taki prezent na 40-te urodziny. Na razie mam niezłą pracę i chcę przepracować w niej tych kilka lat.
Jako że prawdopodobnie zniknie mi diagnoza F20 (robię właśnie badania weryfikujące), to zniknie przeciwwskazanie zdrowotne do tego zawodu.
Na motorniczego wymagane jest dobre zdrowie. Przypuszczam, że ze schizofrenią byłby kłopot.
Każdy dźwiga własny schiz.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Catastrophique pisze: czw gru 27, 2018 6:39 pm Niedlugo robie prawko. Prawdopodobnie, sfinansuje je PCPR.
Ile masz lat? W jaki sposób ma sfinansować je Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie? Czy do tego potrzebny był stopień niepełnosprawności, czy konkretna diagnoza (np. schizofrenii)?

Ja mieszkam w małej miejscowości bez szkoły i kościoła. Mimo tego nie mam prawa jazdy, do pracy zwykle dojeżdżałem autobusem i pociągiem. Praca motorniczego mogłaby mi odpowiadać, tylko nie znam się na mechanice, naprawianiu urządzeń czy pojazdów, nie mam talentu do zajmowania się typowo technicznymi rzeczami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”