Jaka jest Wasza ulubiona przeglądarka internetowa?
Moderator: moderatorzy
- JudasHonor
- moderator
Re: Jaka jest Wasza ulubiona przeglądarka internetowa?
Wirusy wykorzystują otwarte porty w komputerze. Przykładowo, zainfekowany komputer ma wirusa, który losowo generuje numery IP do sprawdzenia, czy mają otwarte odpowiednie porty. Jeśli tak, to nawiązują połączenie, korzystając z uprawnień zalogowanego użytkownika i infekują nowy komputer, który również staje się zombi i szuka kolejnych ofiar.
Dlatego używam systemowego firewall'a - który blokuje połączenia na większości portów - a te mające zostać otwarte można samemu zdefiniować. Firewall tak na prawdę zabrania inicjowanie połączeń na określonych portach. Dopiero gdy chcemy samemu udostępnić jakąś usługę to otwieramy na swoim kompie port dla tej usługi, by klienci mogli inicjować połączenie z nami na tym porcie (np serwer www działa/nasłuchuje połączeń na porcie 80).
Dobrze jest także w takim przypadku założyć nowe konto z ograniczeniami - użytkownika w Windows i kiedy chce się korzystać z neta to zalogować się na to konto. By wirus korzystał z praw użytkownika i nie mógł przez to zainfekować kompa.
Hakerzy wykorzystują wirusy, które sami mogą kontrolować. I mamy tu identyczny przykład jak zombi komputer, tylko, że tym razem haker może korzystać z zainfekowanej maszyny. Taka maszyna może być wykorzystana do ataku na jakąś sieć poprzez zdalne logowanie się do konsoli komputera (polecam poczytać na temat Telnetu, SSH i Putty). Linia poleceń, komend, tryb ms-dos pewno każdy wie, że ma w Windows. I teraz wyobraź sobie, że ktoś połączony z internetu otwiera zdalnie tą linie komend na twoim komputerze a efekt ma na swoim kompie w oknie. Teraz korzystając z linii komend twojego kompa i działając pod Twoim szyldem atakuje wybraną sieć. Po skończonym ataku czyści w Twoim kompie wszelkie ślady swojej ingerencji by zatrzeć ślady, przede wszystkim logi - dzienniki zdarzeń. I najlepiej jeśli uda mu się te ślady zatrzeć na zaatakowanych hostach. W ten sposób można tworzyć całe łańcuchy zombi, haker przy pomocy jednego zombi, otwiera sesję na drugim, na tym drugim zombi otwiera kolejną sesję na trzecim, i tak dalej. A ostatniego zombi użyje do ataku na wybrany cel. W ten sposób wydłuża trop prowadzący do jego komputera. Jeśli uda mu się wyczyścić ślady swojej ingerencji z kolejnych komputerów będzie praktycznie nie do namierzenia.
Dlatego używam systemowego firewall'a - który blokuje połączenia na większości portów - a te mające zostać otwarte można samemu zdefiniować. Firewall tak na prawdę zabrania inicjowanie połączeń na określonych portach. Dopiero gdy chcemy samemu udostępnić jakąś usługę to otwieramy na swoim kompie port dla tej usługi, by klienci mogli inicjować połączenie z nami na tym porcie (np serwer www działa/nasłuchuje połączeń na porcie 80).
Dobrze jest także w takim przypadku założyć nowe konto z ograniczeniami - użytkownika w Windows i kiedy chce się korzystać z neta to zalogować się na to konto. By wirus korzystał z praw użytkownika i nie mógł przez to zainfekować kompa.
Hakerzy wykorzystują wirusy, które sami mogą kontrolować. I mamy tu identyczny przykład jak zombi komputer, tylko, że tym razem haker może korzystać z zainfekowanej maszyny. Taka maszyna może być wykorzystana do ataku na jakąś sieć poprzez zdalne logowanie się do konsoli komputera (polecam poczytać na temat Telnetu, SSH i Putty). Linia poleceń, komend, tryb ms-dos pewno każdy wie, że ma w Windows. I teraz wyobraź sobie, że ktoś połączony z internetu otwiera zdalnie tą linie komend na twoim komputerze a efekt ma na swoim kompie w oknie. Teraz korzystając z linii komend twojego kompa i działając pod Twoim szyldem atakuje wybraną sieć. Po skończonym ataku czyści w Twoim kompie wszelkie ślady swojej ingerencji by zatrzeć ślady, przede wszystkim logi - dzienniki zdarzeń. I najlepiej jeśli uda mu się te ślady zatrzeć na zaatakowanych hostach. W ten sposób można tworzyć całe łańcuchy zombi, haker przy pomocy jednego zombi, otwiera sesję na drugim, na tym drugim zombi otwiera kolejną sesję na trzecim, i tak dalej. A ostatniego zombi użyje do ataku na wybrany cel. W ten sposób wydłuża trop prowadzący do jego komputera. Jeśli uda mu się wyczyścić ślady swojej ingerencji z kolejnych komputerów będzie praktycznie nie do namierzenia.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
- JudasHonor
- moderator
Jeśli chodzi o back-up partycji systemowej to ja używam starego Norton Ghosta pod dosem. Dzięki temu nie musisz mieć kompa ze sprawnym systemem. Ghost pod dosem obsługuje NTFS. Przywrócenie partycji trwa kilka minut.
Z drugiej strony, zainstalowanie systemu zajmuje mi jakieś 1,5 - 2 godziny i nie jest aż tak męczące.
Dziś i tak będzie mnie czekać znacznie trudniejsze i mozolniejsze zadanie z kompem.
Z drugiej strony, zainstalowanie systemu zajmuje mi jakieś 1,5 - 2 godziny i nie jest aż tak męczące.
Dziś i tak będzie mnie czekać znacznie trudniejsze i mozolniejsze zadanie z kompem.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Jak hakerzy na prośbę dziennikarza jego życie cyfrowe spenetrowali http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/jak ... netrowali/
Po lekturze dokumentów NSA Schneier radzi, jak zabezpieczać swoje dane http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/po- ... woje-dane/ ;]
Po lekturze dokumentów NSA Schneier radzi, jak zabezpieczać swoje dane http://zaufanatrzeciastrona.pl/post/po- ... woje-dane/ ;]
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
- aux03ster03
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
wystarczy zamknac niepotrzebne porty.porty zamkniete bank niema dostepu do internetu w obie strony bez pojscia do banku nic nie pobierzesz44 pisze:Wirusy atakują każdy niezabezpieczony komputer, który się nawinie. Przydają się do różnych ataków hakerskich, rozsyłania spamu, wykradania kasy z kont bankowych i wielu innych rzeczy. Wystarczy podpiąć niezabezpieczony komputer do netu na 5 sekund, żeby złapać jakiś syf.JudasHonor pisze:Kto by chciał atakować mój komputer ? Nie mam tu nic co mogło by się przydać komukolwiek, czy samemu nie znalazł by w necie.
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Najczęsciej korzystam z Google Chrome.
Ja praktycznie korzystam tylko z Google Chrome.

Firefox - od lat. Dotąd regularnie aktualizowany, ale od kiedy zintegrowali wielkość czcionek ustawionych w Windowsie (mam niestandardowe, wyższe), ta przeglądarka zwyczajnie skrewiła. Próbowałem różnych proponowanych modyfikacji w samej przeglądarce, zmiany z dotychczasowego 1.4 na mniej i więcej, w każdą stronę - jest źle albo jeszcze gorzej. Do tego czasu wszystko było ok. Niedawno zresetowałem fx do początkowych ustawień i przeglądarka lepiej działa. Przedtem 'jechała' na 25 procesach, które były długo aktywne po jej zamknięciu, teraz wygląda to zupełnie inaczej - a wtyczki mam te same co wcześniej, kilka naprawdę przydatnych.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Niezbędne wtyczki do FF i chrome: AdblockPlus i NoScript.
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Używam: witaj YouTube bez reklam.Schizo pisze:AdblockPlus

- Catastrophique
- bywalec
AdBlock'a też mam, pierwszy plugin, który dodaję do FF od razu po jego instalacji. Bez niego przeglądanie niektórych stron byłoby niemal niemożliwe, a już na pewno denerwujące.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

używam wyłacznie chrominium z wbudowana wyszukiwarka duckduckgo, pod linuxem ....wszytsko działa bezproblemowo, nic sie nie wiesza,nie trzeba robić restarta ...serfować, nie umierać
The Less You Know, The Better
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Podkręciłem sobie Cyberfoksa i teraz działa jak torpeda. Strony wczytują się ok. 1 sekundy lub prawie natychmiast 

Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Firefox od wersji 1.0 do najnowszej.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Francesco
- zaufany użytkownik
- Status: jatądrobnącząstkącowieczniezłegochceazawszeczynidobro
- Gadu-Gadu: Czarnokrwista
,,, wiem wiem przesada
Miłość & Muzyka
~ Amen ~
~ Amen ~
x
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Mozilla Firefox
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Masturbilla Firefox
EDGE 

"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"