pytnie do p.zbyszka?

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Ryszard
zaufany użytkownik

Re: pytnie do p.zbyszka?

Post autor: Ryszard »

zizi pisze: Również witam Cię Zbyszku i wszyskich gości.Mam na imie Anita.Jaka zgodność cuż mogę wiecej napisać,chyba tylko że mam nadzieje iż w końcu bedzie sie mówiło o aktywności zawodowej ludzi PO KRYZYSIE psychicznym a nie jak to jest obecnie "chorych"
A nie lepiej zapomnieć że się chorowało na schizofrenię tzn. jeśli pracujesz i żyjesz normalnie wśród ludzi zdrowych to nigdy nie wspominaj że kiedyś chorowałaś na schizo !!
zizi pisze: bo nie wyobrazam sobie zeby w czasie stanu choroby gdy mam "swój świat" mialabym byc aktywna zawodowo prawda.
Prawda, szanse chorego na normalny kontakt z otoczeniem w czasie aktywnej schizo sa równe zeru.
zizi pisze: A co sadzicie o" wykluczeniu chorych psychicznie" czy nie wyklucza nas stan choroby-urojenia,halucynacje i inne jeszcze atrakcje zwiazane z tą choroba.
Każda schizo jest inna. Jeśli ktoś ma małe urojenia to byc może może jakoś funkcjonować wśród normalnych, ale w ciężkiej schizo to absolutnie wykluczone.
zizi pisze: Mam poczucie ze ktos tu zmierza do tego aby niezaleznie czy pracujemy, uczymy sie nadal postrzegano nas jako ludzi chorych. Pozdrawiam Acha przepraszam za błędy a pisząc na dany temat nie sprawdzam tytułu tematu poprawie sie.
Na pewno nikt do tego nie zmierza, jeśli jestes w stanie uczyć się i pracować w miarę normalnie to po prostu to rób - i nie mów nikomu że chorujesz na schizo.
zizi

pytnie do p.zbyszka?

Post autor: zizi »

Byc moze sie myle i to sa zbyt pochopne wnioski ale okreslenie chory psychicznie jest niekorzystne a wrecz szkodliwe niezaleznie czy to osoba pracujaca czy też nie,ale uwazam ze powinno sie odejsc od tego typu łatek.Jest choroba psychiczna ale nie ma chorych i tyle.Powodzenia.Panie Zbyszku umówimy sie na bajere powie mi pan tylko gdzie mieszka to wpadne czekam na odpowiedz ,a ile ma pan lat?
'

Post autor: ' »

:arrow:
Ostatnio zmieniony wt wrz 18, 2007 11:20 am przez ', łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

Post autor: Gość »

mifredo pisze:Schizofrenia, powiedmy F20 jest jak najbardziej choroba psychiczną.
Z taką mam do czynienia w rodzinie i dlatego jestem na tym forum.
Diagnozy nie może postawić sobie sam chory, bo w przypadku tej choroby on uważa nas, lekarza i tych, którzy chcą mu pomóc, zająć się jego życiowymi sprawami .... za chorych.
Do niektórych zdrowych nierychło dociera wiadomość, że ktoś bardzo bliski jest chory.
Dopiero papier na leczenie przymusowe, lub jakieś fakty z życia chorego, np porzucenie pracy, włóczęga,( i tu nie podam celowo zachowań takiego chorego, a to w tym celu, że niektórzy chcieliby naśladowac go i potem być uznanym za schizofrenika, aby uchronić się np przed wojskiem) wystarany przez kogos zdrowego, kto sobie zdaje sprawę z faktów, uświadamia mu, że masz syna czy córkę chorą psychicznie.
Tak na marginesie dodam, że na tym forum jest wiele osób, którzy może domniemają u siebie schizofrenię, czy jakąś inną chorobę psychiczną, ale sorry, bez diagnozy psychiatry, to są tylko przypuszczenia.
Autentyczny schizofrenik, którego np. wszyscy śledzą, nie powie tu ani jednego słowa, a nawet nie zaloguje sie na tym forum, bo on uważa się za zdrowego na umyśle.
Podpisuję się czterema łapami pod tym co powiedziała wyżej Wiktoria .
istnieją również inne poglądy nt. tzw chorób psychicznych ... należy pamietać, że "choroba psychiczna" nie jest - bo, z póki co obowiązującego "kanonu naukowości", tj. bezprzymiotnikowego poznania - nie może, poglądem naukowym ... z tego też faktu wynika taki a nie inny stan prawny obowiązujący w Polsce ...

I wbrew temu co napisał mifredo, porzucenie pracy czy włuczęgostwo, choć w opinii psychiatry (choć jest to tylko i wyłącznie jego opinia) może byc podstawą w jego mniemaniu do uznania osoby za chorą, to nie jest to podstawą do "papieru na leczenie przymusowe", o przymusowym leczeniu orzeka sąd tylko i wyłącznie w określonych wypadkach.
'

Post autor: ' »

:arrow:
Ostatnio zmieniony wt wrz 18, 2007 11:20 am przez ', łącznie zmieniany 1 raz.
Gość

Gościu , Ty wydumujesz nieracjonalne rzeczy, czyli bezrozumne, bez racji, tak, tak,
poruszasz sie w jakimś swoim świecie, którego nie rozumiem i nie pomagasz mi tym w niczym.
One dobre sa dla Ciebie, ale dla mnie nie.
wiesz, poza tym, że robię mnóstwo błędów ortograficznych i nie tylko, to jednak akurat twoje widzenie choćby obowiązującego w Polsce prawa jest (nie napiszę bezrozumne - bo była by to przesada) swoiste :wink:
Gość

jesli nawet medycyna nic nie zmieni, to prznajmniej da glejt do renty, bo jako człowiek stary nie jestem w stanie opiekowac sie nim,
sam będę potrzebował opieki,
i to jedyny pozytyw istnienia psychiatrii
Awatar użytkownika
Ryszard
zaufany użytkownik

Post autor: Ryszard »

mifredo pisze: Tak na marginesie dodam, że na tym forum jest wiele osób, którzy może domniemają u siebie schizofrenię, czy jakąś inną chorobę psychiczną, ale sorry, bez diagnozy psychiatry, to są tylko przypuszczenia.
Autentyczny schizofrenik, którego np. wszyscy śledzą, nie powie tu ani jednego słowa, a nawet nie zaloguje sie na tym forum, bo on uważa się za zdrowego na umyśle.
Są i tacy i tacy. Aleś ty tajemniczy .... co chwila "szczegółów nie zdradzę" - śledzi cie kto czy co ?

Boisz się czegoś np. że jak zdradzisz jak uniknąć wojska to cie do niego wezmą bo inni mogą byc lepsi w udawaniu choroby psychicznej od ciebie ? :D
Gość

A ja też mam pytanie do p.Zbyszka otóż co to takiego ta rezydualna no pytam co to ???
Gość

Wiktoria pisze:Jeżeli jest choroba psychicza to sa i chorzy.
Witam tylko ze na zachodzie jest choroba ale nie ma chorych, ale niestety w Polsce jak zawsze 10 lat za murzynami.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Nowy
zaufany użytkownik

Post autor: Nowy »

A może to forum powinno nosić nazwę: Forum schizofreników i o schizofrenii
zizi

Post autor: zizi »

Nowy pisze:A może to forum powinno nosić nazwę: Forum schizofreników i o schizofrenii
To taka mała prowokacja rozumiem ale ja nie mówię tu tylko o schizofreni ale w ogóle o chorobie psychicznej
Gość

A gdzie tu jest to trzepanie wora ? :?
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”