Napisano - przyszła Matka z braćmi - oni się uważali za matkę i rodzeństwo. A Józef nie zbliżał się fizycznie do porodu tylko - stąd ci bracia. Nasza dziewica gromadkę dzieci urodziła i nigdy jej błonka nie pękła.cezary123 pisze:Któż może więc być uważany za rodzeństwo z kimś takim?
Objawienie prywatne - DEKALOG
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
W dyskusji na tematy religijne oraz duchowości, lecz nie związane ze schizofrenią proszę używać działu tematy dowolne -> filozofia.
Re: Objawienie prywatne - DEKALOG
Udowadniamy sobie, jak to dziewica urodziła gromadkę dzieci, a tymczasem http://DEKALOG.PL II zabronił obrazów, figur i kultu kogokolwiek poza Bogiem 

A Koran czytaliście? Mahomet w Koranie surowo sprzeciwia się Jezusowi i Matce boskiej. Objawił mu to Gabriel, stwórca Nieba

Nie, to nie działa w drugą stronę. Jeżeli Bóg jest jednocześnie każdym z nas to każdy z nas osobno nie jest nawet mikroskopijną cząstką Boga. Nawet wszyscy razem jesteśmy tylko stworzeniem Bożym.Dekalog pisze: Każdy z nas jest Jezusem, bo Jezus jest każdym z nas
Syn Boży pogodził się bez marudzenia, że stanie się jednocześnie dla nas wszystkich zróżnicowanych pod wieloma względami.
Poza Sobą?Dekalog pisze:Udowadniamy sobie, jak to dziewica urodziła gromadkę dzieci, a tymczasem http://DEKALOG.PL II zabronił obrazów, figur i kultu kogokolwiek poza Bogiem
I obrazów fałszywych Boga samego też zabronił
"Mimo to jednak -- dzięki światłu Ewangelii -- zakaz sporządzania bezbożnych obrazów Boga możemy odkrywać jako zadziwiająco aktualny po dziś dzień. Cóż z tego bowiem, że nie sporządzamy już wizerunków Boga na wzór potęg tego świata, skoro w naszych sercach nosimy różne wyobrażenia o Bogu, które Go poniżają? Czyż nie zdarza się nam, że od Boga oczekujemy przede wszystkim zabezpieczenia naszej pomyślności doczesnej? Albo próbujemy Go uczynić wrogiem i naszych nieprzyjaciół i mścicielem naszych krzywd; oczekujemy od Niego, że wyrówna nam niepowodzenia, będzie usuwał złe skutki naszego lenistwa, uświęcał nasze urazy itp. Naprawdę wciąż nam jeszcze bardzo daleko do tego, żebyśmy mogli sobie z czystym sercem powiedzieć, iż zakaz sporządzania niegodziwych wizerunków Boga wypełniamy co do joty."
http://mateusz.pl/ksiazki/js-pww/js-pww_45.htm
Serdecznie dziękuję tego forum - odwiedliście mnie od opublikowania strony internetowej z moim Dekalogiem, ten Dekalog to po prostu moje własne wyobrażenie sobie Raju, niekoniecznie Bóg mi podyktował, bo nie słyszałem żadnego głosu, używałem wyobraźni i medytacji.
Publikując www wcześniej czy później mogłem zostać wyśmiany - to tylko twoja wyobraźnia.
Dziękuję.
Za całą dyskusję i rozmowę z wami.
Publikując www wcześniej czy później mogłem zostać wyśmiany - to tylko twoja wyobraźnia.
Dziękuję.
Za całą dyskusję i rozmowę z wami.
Bóg nie dyktuje, przemawia przez intelekt.
- zbyszek
- admin
- Status: webmaster
- Kontakt:
Witaj Dekalog, trochę mnie sprowokowałeś. Moja pierwotna wersja była, jak na informatyka przystało oktalna (8 bitów) i chyba była dośćpodobna do Twojej. Oto co z niej pozostało: http://zbyszek.evot.org/wiara .
Btw. Trochę nadużywasz tego działu. Zarejestruj się proszę, jeśli chcesz porozmawiać bardziej na serio.
Btw. Trochę nadużywasz tego działu. Zarejestruj się proszę, jeśli chcesz porozmawiać bardziej na serio.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Dekalog to Dolphin, najczęściej pisał w viewforum.php?f=30
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
-
- bywalec
Twoje posty Dolphin nic nie wnoszą. Przeczytales dwa zdania ze starego testamentu i wybudowales na ich podstawie całą swoją filozofie. Nie dziwie sie ze cię banują bo jesteś w szerzeniu swojej paranoi nachalny.
To nie paranoja, to nudzenie przez jęczenie. Jest na to sposób, nie czytać, a jeśli się czyta, unikać zabierania głosu, a jeśli zabiera się głos, ponosić tego konsekwencje. Będzie pisał sam ze sobą aż się znudzi. Mnie osobiście takie lanie wody nie przeszkadza póki nie jest wymuszane wypowiadanie się na tego rodzaju poronione zlewki myślowe (wydumane banały). Kogoś może to zainteresuje w myśl porzekadła: każda potwora znajdzie swojego amatora. Nie takie mundrości znajdują, więc czemu nie?pogrzebany żywcem pisze:Twoje posty Dolphin nic nie wnoszą. Nie dziwie sie ze cię banują bo jesteś w szerzeniu swojej paranoi nachalny.
Dokładnie, właśnie chciałem napisać. Mnie bardzo chętnie zainteresuje Twój Dekalog i chętnie z nim z Tobą porozmawiam, o ile po jakimś czasie nie będzie to szaleńczo przypominało choroby religijnej. Mógłbyś dokładniej opowiedzieć o swoich punktach po kolei, np czym dla Ciebie jest miłość, czy to miłość do dziewczyny, Boga czy Świata itd. Co do wyrzucenia z Forum to wspaniale ma racje, nikt nie powinien Ciebie wyrzucać z Forum, bo jest wolność słowa i po coś te wszystkie fora są, kto jest rozsądniejszy to posłucha, a jak komuś się to nie podoba to niech po prostu nie wchodzi i nie czyta, ale żeby wyrzucać, to już nadinterpretowanie władzy przez adminów. I to jest złe, bo przecież to tylko forum podobno dla każdego a nie jakieś zamknięte tabu...Wspaniale pisze:To nie paranoja, to nudzenie przez jęczenie. Jest na to sposób, nie czytać, a jeśli się czyta, unikać zabierania głosu, a jeśli zabiera się głos, ponosić tego konsekwencje. Będzie pisał sam ze sobą aż się znudzi. Mnie osobiście takie lanie wody nie przeszkadza póki nie jest wymuszane wypowiadanie się na tego rodzaju poronione zlewki myślowe (wydumane banały). Kogoś może to zainteresuje w myśl porzekadła: każda potwora znajdzie swojego amatora. Nie takie mundrości znajdują, więc czemu nie?pogrzebany żywcem pisze:Twoje posty Dolphin nic nie wnoszą. Nie dziwie sie ze cię banują bo jesteś w szerzeniu swojej paranoi nachalny.

- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Moim zdaniem nie zwyzywali. "To nie paranoja, to nudzenie przez jęczenie" - to jest ocena Twojego tekstu, a nie Twojej osoby. Dlatego pisz śmiało, co myślisz, a jeśli ktoś rzeczywiście ubliży Twojej osobie daj znać - zajmę się tym.
Dla mnei to było ciekawe, że wymyślamy podobne struktury. Btw. czy znasz hipotetyczny pierwowzór dekalogu ? - 41 zaprzeczeń Maat.
Dla mnei to było ciekawe, że wymyślamy podobne struktury. Btw. czy znasz hipotetyczny pierwowzór dekalogu ? - 41 zaprzeczeń Maat.
zbyszek pisze:Moim zdaniem nie zwyzywali. "To nie paranoja, to nudzenie przez jęczenie" - to jest ocena Twojego tekstu, a nie Twojej osoby.
On do ciebie jako admina napisał skargę na te moje słowa?

W ogóle nie rozumiem tego, co napisałeś?Dolphin pisze:Wspaniale, no przecież ile napisałem, masz na forum powyżej, pytasz, a wystarczy przeczytać.Wspaniale pisze: On do ciebie jako admina napisał skargę na te moje słowa?

- zbyszek
- admin
- Kontakt:
Nie, napisał tylko to, co powyżej, że czuje się źle potraktowany. Dolphin napisał przecież własną wersję dekalogu, co jest samo w sobie ciekawe, a tu nikt go nie docenił.Wspaniale pisze:... On do ciebie jako admina napisał skargę ....
A propos Maat: tych przykazań było w starożytnym Egipcie wiele więcej, 41, lub 42 zależnie od wersji i to właśnie religia egipska była dla Mojżesza, który należał przecież długi czas do dworu faraona pierwowzorem w stworzeniu własnej. Sam pomysł spisaniu przekazań jest egipski. Nie zauważamy, jak wiele elementów tzw. wiary chrześcijańskiej to bezpośrednie kopie wierzeń starożytnych Egipcjan: sąd po śmierci (Ozyrysa), niebo lub piekło po śmierci, serce jako siedziba emocji itd., itd. A pierwozorem Jahwe jest przecież Faraon - to do niego kierowana jest najbardziej znana pieśń dziękczynna Biblii, w której herbajczycy zamienili imię Atona na Jahwe.
Więcej o Maat jest tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/42_zaprzec ... ogini_Maat (tłumaczenie z angielskiej wersji papirusu Ani jest ode mnie). Przykładowo te, o których Mojżesz w swoim dekalogu zapomniał to: 10, 12, 14, 16, 18, 19, 22, 25, 26 .... - czyli wiedza o człowieku i moralności stała w Egpicie na wyższym poziomie kulturowym niż u Hebrajczyków z ich Jahwe przedstawianym przez katolików fałszywie jako źródło wszelkiej prawdziwej religijności.
U katolików i chrześcijan Jahwe przekształcił się 2000 lat temu w Chrystusa ( Zbawiciela, Mesjasza) o tym samym imieniu.zbyszek pisze:..Hebrajczyków z ich Jahwe przedstawianym przez katolików fałszywie jako źródło wszelkiej prawdziwej religijności.

"Po tej samej linii idą tajemnicze sformułowania Pana Jezusa, w których stosuje do samego siebie starotestamentalne imię Boga. Imię tamto znaczyło: Jestem, Który Jestem. Otóż wydaje się, że Pan Jezus nawiązuje do tego imienia wtedy na przykład, kiedy powiada o sobie: "Jeżeli nie uwierzycie, że JA JESTEM, pomrzecie w grzechach swoich" (J 8,24). Nie jest to zresztą jedyna Jego wypowiedź tego typu (por. J 8,59; 13,19). Jeden z tekstów podkreśla nawet wyraźnie jedność Syna z Ojcem, Ich odrębność oraz to, że Syn został posłany przez Ojca jako nasz Zbawiciel: "Gdy wywyższycie Syna Człowieczego, wtedy poznacie, że JA JESTEM i że Ja nic od siebie nie czynię, ale że to mówię, czego mnie Ojciec nauczył" (J 8,28)."
http://mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_09.htm
Zacznijmy od słownikowego znaczenia określenia banału:Dolphin pisze: Konsekwencje są wstrząsające - łapy precz od gejów, pozwól gejom żyć szczęśliwie, nie naruszaj wolności gejów - tak samo czarnych, żydów i innych mniejszości.
To ma być banał?
1. «powiedzenie niemające głębszej treści, ogólnie znane»
2. «brak oryginalności w czymś»
źródło: http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2442799
To co piszesz o Żydach, homoseksualistach i mniejszościach wszelkich innych jest banałem nad banałem w politycznej poprawności, która opanowała przestrzeń społeczną i polityczno-prawną, której jesteśmy częścią. NIC NOWEGO NIE PISZESZ, o czym godzinami nie mówią w rządowych mediach, co piszą w oficjalnych organach władzy. A więc tak, to co piszesz jest banalne i to bardzo, bardzo banalne. Dlaczego tym jest? Bo brakuje temu: oryginalności i jest ogólne znane. Jest więc słownikowym banałem. Z przyjemnością przeczytam jakąś twoją własną myśl lub dłuższą wypowiedź, która nie będzie kalką.
Te trzy punkty bardzo mi sie podobają
Przecież to są powszechnie znane fakty, że judaizm (na bazie którego wyrosło chrześcijaństwo choćby) to zrzynka z innych wierzeń. Warto głębiej zaznajomić się z tematem o którym się rozprawia. Kiedy już trochę poznasz inne religie, zdziwisz się, ile jest zaskakujących podobieństw z Jezusem, który jakoby jest pierwszy i jeden jedynyDolphin pisze:teraz poznałem ten wielki fakt, że Mojżesz wziął 42 przykazania egipskie