Przepisówka, czyli propozycje pysznych wytworów kuchennych
Moderator: moderatorzy
Re: Przepisówka, czyli propozycje pysznych wytworów kuchennych
Dzięki Mei. Mam tłuszcz po pączkach, więc zrobię jeszcze faworki w niedzielę.
Pa Pa
Pa Pa
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.
Czekolada: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/710 ... -w-proszku
Zamiast margaryny lepiej masło. Tak naprawdę to trwa to 5 minut. A potem jest dużo przyjemności.
Zamiast margaryny lepiej masło. Tak naprawdę to trwa to 5 minut. A potem jest dużo przyjemności.

Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Mniam, Mniam, dziękimei pisze:Czekolada: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/710 ... -w-proszku

Obiecałam córci ciasto i takie sobie wymyśliłam :
Biszkopt przekładany kremem truskawkowym, a na wierzch zrobiłam mój nowy krem budyniowy ze śmietanką.
Użyłam samych naturalnych składników.
Zrobiłam z truskawek frużelinę, przestudziłam i połączyłam z serkiem mascarpone.
Krem budyniowy to żółtka ze śmietaną i mąką ziemniaczaną zmiksowane i połączone z gorącą śmietanką, zmiksowałam później z masełkiem. Kremy pychotka.

Biszkopt przekładany kremem truskawkowym, a na wierzch zrobiłam mój nowy krem budyniowy ze śmietanką.
Zrobiłam z truskawek frużelinę, przestudziłam i połączyłam z serkiem mascarpone.
Krem budyniowy to żółtka ze śmietaną i mąką ziemniaczaną zmiksowane i połączone z gorącą śmietanką, zmiksowałam później z masełkiem. Kremy pychotka.

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Dlaczego mi nikt nie robi takich pysznosciGrażka73 pisze:Obiecałam córci ciasto i takie sobie wymyśliłam :

Tup, szkoda że bliżej nie mieszkasz, zrobiłam dużą blachę. W zasadzie miał być tylko krem truskawkowy, ale ja oczywiście przesadziłam i zrobiłam biszkopt na dużej blasze. No to szybko dziś rano zrobiłam dodatkowy krem, córka prosiła bym jutro też jej przywiozła.Tup pisze: Dlaczego mi nikt nie robi takich pysznosci
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Pamiętam czasy dzieciństwa, gdy spędzałem wakacje na wsi pracując w polu przy zbieraniu snopów siana u dziadków. Przychodziłem do kuchni żeby odpocząć, siadałem przy masywnym dębowym stole a babcia serwowała mi jajecznicę taką, która tylko ona potrafiła przyrządzić. Pamiętam ten klimat świeżo zamiecionej izby, ten zapach drewna i jej troskliwy głos. Teraz ja robię taką jajecznicę gdy jestem na działce wspominając tamte czasy i polecam wszystkim.
Na patelni rozpuszczamy dużą łyżkę masła. Kroimy na cienkie plasterki trochę szynki. Ja używam szynki Krakusa z zawartością tłuszczu poniżej 3%. Gdy masło się rozpuści wbijamy trzy jajka, gdy się już delikatnie zetną dodajemy plasterki szynki. Wszystko mieszamy i dodajemy trzy łyżki mleka 3,2%. Cały czas mieszając dodajemy soli i pieprzu do smaku według uznania.
Smacznego!

A dupa rośnie
Na patelni rozpuszczamy dużą łyżkę masła. Kroimy na cienkie plasterki trochę szynki. Ja używam szynki Krakusa z zawartością tłuszczu poniżej 3%. Gdy masło się rozpuści wbijamy trzy jajka, gdy się już delikatnie zetną dodajemy plasterki szynki. Wszystko mieszamy i dodajemy trzy łyżki mleka 3,2%. Cały czas mieszając dodajemy soli i pieprzu do smaku według uznania.
Smacznego!

A dupa rośnie

Przypadek? Nie sądzę! "Yyyy tego się trzymam" 

Gotowaliście kiedyś rosół na piersi z kurczaka??
Tutaj składniki:
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
pół pęczka pietruszki
pół pęczka lubczyku
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie, tu chyba nie muszę pisać... Pierś gotuje się co najmniej dwie godziny... Jutro spróbuję go ugotować
Tutaj składniki:
Składniki:
500 g fileta z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
cebula
pół pęczka pietruszki
pół pęczka lubczyku
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie, tu chyba nie muszę pisać... Pierś gotuje się co najmniej dwie godziny... Jutro spróbuję go ugotować

My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Właśnie zrobiłam sernik na zimno:)
Upiekłam cieniutki biszkopt, nasączyłam, by był miękki, położyłam warstwę sernika przekładając nasączonymi biszkoptami i truskawkami, na górze tak samo plus starta gorzka czekolada.

Upiekłam cieniutki biszkopt, nasączyłam, by był miękki, położyłam warstwę sernika przekładając nasączonymi biszkoptami i truskawkami, na górze tak samo plus starta gorzka czekolada.
Bez skóry, jak rozumiem. Według mnie nie wyjdzie z tego rosół, bozigi pisze:Gotowaliście kiedyś rosół na piersi z kurczaka??
rosół powinien być jednak tłusty (mają pływać oka na powierzchni),
a pierś jest częścią kurczaka bardzo chudą i niedobrą po ugotowaniu
- sucha, zatykająca przełyk. Co innego smażona.
Dziękuję:), jutro jeszcze zrobię fotkę w przekroju, na razie się chłodzi.Chwast pisze:Piękny sernik Grażka.
Prosta i bardzo smaczna sałatka :
-jeden seler naciowy (cała paczka)
-jedno duże kwaśne jabłko
-15 dag prażonego słonecznika
-2 łyżki soku z cytryny(do jabłka by nie zszarzało)
-pęczek natki pietruszki
- 1 duża łyżka majonezu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-sól i pieprz do smaku

-jeden seler naciowy (cała paczka)
-jedno duże kwaśne jabłko
-15 dag prażonego słonecznika
-2 łyżki soku z cytryny(do jabłka by nie zszarzało)
-pęczek natki pietruszki
- 1 duża łyżka majonezu
-3 łyżki jogurtu naturalnego
-sól i pieprz do smaku
Ostatnio zmieniony śr maja 25, 2016 9:27 pm przez Grażka73, łącznie zmieniany 3 razy.
O Boże Grażka , jak ten sernik pysznie wygląda
Pewnie świetnie pasowałby do inki , która teraz piję...

Pewnie świetnie pasowałby do inki , która teraz piję...
W sobotę obchodziliśmy urodzinki mojej Domi, zażyczyła sobie torcik malinowy, no i taki właśnie jej zrobiłam.
Miał krem malinowy z cząstkami malin i u góry krem cytrynowy. Był pyszny:).

Miał krem malinowy z cząstkami malin i u góry krem cytrynowy. Był pyszny:).
Grazko spoznione, duzo spoznione ale zycze Twojej corci samych dobrych chwil, usmiechu.
Ten Twoj torcik to pychotka! Lubisz robic takie smakowitosci. Gdybys kiedys miala chwile to poprosze o przepis.
Pozdrawiam
Ten Twoj torcik to pychotka! Lubisz robic takie smakowitosci. Gdybys kiedys miala chwile to poprosze o przepis.
Pozdrawiam
"Nadzieja przychodzi do czlowieka wraz z drugim czlowiekiem"
Przekazałam Domi twoje życzenia, była mile zaskoczona, przepis naprawdę jest bardzo prosty, można również zastąpić maliny innymi owocami.bertha pisze:Grazko spoznione, duzo spoznione ale zycze Twojej corci samych dobrych chwil, usmiechu.
Pozdrawiam
Jest prawda że wolę takie domowe niż kupne ciasto, przy moich żarłoczkach to zawsze musi być dużo:).
Dziękuję za życzenia ciepła i życzliwa Bertho:)
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Podaję przepis na najlepsze danie świata (wg 44). Jest bardzo proste i bardzo pyszne, akurat jest sezon na nie. Smażone całe kapelusze prawdziwków w śmietanie. Pokrojone już nie są tak dobre.
- całe kapelusze prawdziwków
śmietana
sól
pieprz
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.