Zolafren 5mg czy bezpieczne?
Moderator: moderatorzy
- Peter
- zaufany użytkownik
Zolafren 5mg czy bezpieczne?
Mam pytanie, czy ktoś od dawna już bierze Zolafren w dawce 5mg i czuje się dobrze? czy nie nawraca psychoza?
Ja biorę 10mg ale cały czuję się ospały, miałem psychozę w lipcu i od tego czasu biorę tę dawkę, bym wolał mniej brać te 5mg bo i przytyłem 10kg!
Ja biorę 10mg ale cały czuję się ospały, miałem psychozę w lipcu i od tego czasu biorę tę dawkę, bym wolał mniej brać te 5mg bo i przytyłem 10kg!
Re: Zolafren 5mg czy bezpieczne?
Jak miałeś psychozę w lipcu to lepiej pozostać jeszcze jakiś czas na dawce 10mg bo stosunkowo niewiele czasu minęło od epizodu psychotycznego.
5mg to skuteczna dawka podtrzymująca ale lepiej skonsultować to z lekarzem i porozmawiać np. na temat zmiany leku jeżeli przeszkadza Ci tycie. To ważny argument za zmianą leku.
Mój lekarz jak zobaczył, że trochę utyłem bez problemu zmienił mi lek na ziprasidon.
5mg to skuteczna dawka podtrzymująca ale lepiej skonsultować to z lekarzem i porozmawiać np. na temat zmiany leku jeżeli przeszkadza Ci tycie. To ważny argument za zmianą leku.
Mój lekarz jak zobaczył, że trochę utyłem bez problemu zmienił mi lek na ziprasidon.
Królestwo moje nie jest z tego świata
To za wcześnie by przechodzić na mniejszą dawkę, ja przeszłam dopiero po 2 latach na 5 mg od psychozy.
Potem 5mg brałam przeszło rok, a teraz próbuję zejść na 2.5 mg. Wiem że dawka podtrzymująca jest 5 mg, ale ja chcę schudnąć i ryzykuję ..
Potem 5mg brałam przeszło rok, a teraz próbuję zejść na 2.5 mg. Wiem że dawka podtrzymująca jest 5 mg, ale ja chcę schudnąć i ryzykuję ..
- Peter
- zaufany użytkownik
Nie no sam bez lekarza nic nie będę robić, ale frustrujące jest to że nie mogę schudnąć a jem tyle (mało) ile jadłem na zeldoxie i waga spokojnie spadała......... no nic trzeba uzbroić się w cierpliwość, może z czasem zgubię te kgwini pisze:To za wcześnie by przechodzić na mniejszą dawkę, ja przeszłam dopiero po 2 latach na 5 mg od psychozy.
Zeldox to zupełnie inny lek, dla osób obdarzonych własną energią nie polecam, ja jak brałam przez 2 tyg. to byłam pobudzona jak cholera, aktywizuje aż za bardzo... do tego doszły lęki, zupełnie nie wiedziałam co się ze mną działo i co się wydarzy. Olanza jest dla mnie dobra, choć znowusz za bardzo mnie stabilizuje, no ale cóż... wolę już to 

No widzisz, a ja jestem już 7 lat w remisji i nadal biorę 10 mg Olzapinu. Miałam jedną wyjątkowo ostrą psychozę i drugą, na lekach już słabszą. Też myślałam że już będę brała piątkę ale moja lekarka mówi że jeszcze nie teraz. Mam jednak szczęście bo ten lek i ta dawka mi służą, mogę pracować, nie zamula mnie, nie tyję.
Melisa
Dla mnie 10 mg to max dawka, przy 15mg padam z życia. Każdy wyczuwa jaka dawka dla niego jest najlepsza, my jesteśmy od myślenia a lekarze od pisania- jak to ktoś tu powiedział i zgadzam się z tym w 100 %. Skoro się dobrze czujesz na tej dawce to jest OK, ja znacznie lepiej się czuję na 5 mg, mam mniejsze skutki uboczne leku, mniej śpię, zdrowsze serce i lżejszy umysł, może dłużej pożyje 
Ja brałam ponad 3 lata 5 mg, nie miałam na tej dawce żadnego nawrotu ani nawet szczątkowych objawów wytwórczych, dopiero jak mi lekarka odstawiła leki po siedmioletniej remisji to i nawrót się pojawił 

Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Biorę zolafren 5mg 20lat i jakoś żyję nawet dobrze
Soli Deo per Miriam
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Ja biore 10 mg olzapinu, brałem wcześniej zypsile, zypsila mega pobudza do działania tyle że ja z tą energią nie mogłem sobie poradzić. Do tego lęki i niepokoje. Nie, wole już olke.
Mi po około 2-3 miesiącach zmniejszono do 5 mg.