Świadczenie wspierające

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Świadczenie wspierające

Post autor: Swine »

https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadcze ... k-po-kroku

Złożyłem wniosek, pewnie pieniędzy nie ma i nie będzie ale warto spróbować. Złożyłem przez https://empatia.mpips.gov.pl/
🌈🦋 WRÓŻKA
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Re: Świadczenie wspierające

Post autor: Zdrowaśny »

Swine pisze: ndz sty 05, 2025 6:42 pm https://www.gov.pl/web/rodzina/swiadcze ... k-po-kroku

Złożyłem wniosek, pewnie pieniędzy nie ma i nie będzie ale warto spróbować. Złożyłem przez https://empatia.mpips.gov.pl/
A nie zauważyłeś że są już chyba dwa tematy o tym?
pozdrawiam czule...
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

* autyzm - zanik emocji, trudności w ich odbieraniu i ich wyrażaniu, izolacja od świata, życie w świecie wirtualnym, cały czas
* zanik myślenia - problemy z myśleniem, myślenie w trzeciej osobie, blokowanie się słów w myślach, myślenie bardzo powolne, cały czas
* głosy - ciche ale uporczywe, nie rozróżniam słów, codziennie wieczorem
* urojenia - wymyślanie historii, przetwarzanie starych urojeń ze wspomnień, rzadko
* senność oraz zmęczenie - objawy polekowe, cały czas
* zubożenie wypowiedzi - wypowiadam się krótko ale treściwie, nie jestem w stanie się rozpisać ponieważ nic do głowy nie przychodzi, cały czas
* brak energii i motywacji - ciężko jest się za coś zabrać i dokończyć, utraciłem zainteresowania, cały czas
* anhedonia - brak odczuwania przyjemności, często wtedy nudzi mi się ponieważ nic nie jest ciekawe, czasami
W technologie wspomagające wpisałem Chat GPT, jak nie jestem w stenie dłuższej wypowiedzi złożyć to generuję sobie pisma urzędowe.

Może komuś się przyda.
🌈🦋 WRÓŻKA
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Jesteś spoko, jak dostaniesz te minimum punktów to daj znaka.
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

Instytucja do której się składa niechętnie odpisuje na pisma, wiem po rodzinie, ale po miesiącu składam odwołanie do Rzecznika Praw Obywatelskich jak nie odpiszą, wiem że to działa.
🌈🦋 WRÓŻKA
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Swine pisze: ndz sty 05, 2025 8:07 pm Instytucja do której się składa niechętnie odpisuje na pisma, wiem po rodzinie, ale po miesiącu składam odwołanie do Rzecznika Praw Obywatelskich jak nie odpiszą, wiem że to działa.
A do kogo się składa? Czy wiesz jakie są kolejki w twoim regionie?
Awatar użytkownika
Swine
bywalec

WZON, mają obowiązek w miesiąc odpowiedzieć na pismo, na odpowiedzi będzie termin, pewnie za pół roku.
🌈🦋 WRÓŻKA
Awatar użytkownika
hidden92
bywalec

Post autor: hidden92 »

Ale to trzeba najpierw złożyć wniosek o wydanie decyzji ustalającej. Potem się jedzie do miejsca gdzie orzekają jaki jest stopień potrzeby wsparcia i dopiero wtedy można składać o świadczenie wspierające. Tak to ci to nic nie da za nim tego najpierw nie zrobisz. Wymagane jest najpierw ustalenie poziomu wsparcia...
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Mówicie o tym samym. Poziom potrzeby wsparcia ustala WZON. Komisja, bo tak to trzeba nazwać, odbywa się na wezwanie u nich lub w domu, jeśli osoba nie może/ nie jest w stanie dotrzeć. Jak już się uzyska kwit o potrzebie wsparcia z odpowiednią ilością punkcików to należy złożyć wniosek do ZUS o wypłatę kasy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”