1. Funkcje poznawcze
Pamięć: Osoby z schizofrenią mogą doświadczać problemów z pamięcią roboczą, długoterminową oraz z zapamiętywaniem nowych informacji.
Uwagi i koncentracji: Trudności z utrzymaniem uwagi i koncentracji są powszechne, co może utrudniać wykonywanie codziennych zadań oraz naukę.
Funkcje wykonawcze: Schizofrenia może wpływać na zdolność planowania, rozwiązywania problemów i podejmowania decyzji, co może utrudniać zarządzanie codziennym życiem i pracą.
2. Relacje interpersonalne
Trudności w relacjach: Objawy takie jak izolacja społeczna, paranoja, urojenia i halucynacje mogą utrudniać budowanie i utrzymywanie relacji z innymi ludźmi.
Zaburzenia emocjonalne: Osoby z schizofrenią mogą mieć trudności z wyrażaniem emocji lub mogą wydawać się emocjonalnie wycofane, co może prowadzić do napięć w relacjach rodzinnych i przyjacielskich.
3. Funkcjonowanie społeczne i zawodowe
Trudności z zatrudnieniem: Problemy z koncentracją, pamięcią oraz trudności w zarządzaniu stresem mogą utrudniać znalezienie i utrzymanie pracy. Stygmatyzacja społeczna związana z chorobą psychiczną również może być barierą w środowisku zawodowym.
Izolacja społeczna: Schizofrenia może prowadzić do izolacji społecznej, zarówno ze względu na objawy (np. wycofanie, lęk przed kontaktami społecznymi), jak i stygmatyzację ze strony społeczeństwa.
4. Zdrowie fizyczne
Częstsze problemy zdrowotne: Osoby z schizofrenią są bardziej narażone na różne problemy zdrowotne, w tym choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę oraz otyłość. Może to być spowodowane kilkoma czynnikami:
Styl życia: Osoby z schizofrenią mogą prowadzić mniej aktywny tryb życia, co zwiększa ryzyko problemów zdrowotnych.
Efekty uboczne leków: Leki przeciwpsychotyczne mogą powodować przyrost masy ciała, podwyższone poziomy cholesterolu i cukru we krwi, co zwiększa ryzyko chorób fizycznych.
Negatywne nawyki zdrowotne: Schizofrenia często wiąże się z wyższym poziomem palenia tytoniu, nadużywaniem substancji psychoaktywnych oraz niezdrową dietą.
5. Jakość życia
Depresja i samobójstwo: Osoby z schizofrenią są bardziej narażone na depresję, a także na ryzyko samobójstwa. Szacuje się, że około 5-10% osób z schizofrenią popełnia samobójstwo.
Problemy z niezależnością: W wyniku poważnych objawów psychotycznych oraz problemów poznawczych, osoby z schizofrenią mogą mieć trudności w samodzielnym funkcjonowaniu. Mogą potrzebować wsparcia w codziennych zadaniach, takich jak zarządzanie finansami, przygotowywanie posiłków czy dbanie o higienę.
6. Stygmatyzacja społeczna
Dyskryminacja i wykluczenie społeczne: Schizofrenia jest często niezrozumiana, co prowadzi do stygmatyzacji, dyskryminacji i izolacji osób cierpiących na tę chorobę. Społeczne stereotypy mogą utrudniać dostęp do pracy, edukacji i opieki zdrowotnej.
Wpływ na samoocenę: Stygmatyzacja i negatywne postawy społeczne mogą wpływać na poczucie własnej wartości osoby chorej i pogłębiać objawy depresji oraz izolacji.
7. Rodzina i opiekunowie
Obciążenie opiekunów: Rodziny i opiekunowie osób z schizofrenią mogą odczuwać znaczne obciążenie emocjonalne i finansowe związane z zapewnieniem wsparcia i opieki. Może to prowadzić do wyczerpania, stresu i problemów zdrowotnych u opiekunów.
Podsumowując, schizofrenia to choroba, która wpływa na wiele aspektów życia osoby nią dotkniętej, w tym na funkcje poznawcze, relacje społeczne, zdrowie fizyczne oraz jakość życia. Złożoność objawów i skutków choroby wymaga zintegrowanego podejścia terapeutycznego, obejmującego zarówno leczenie farmakologiczne, jak i wsparcie psychologiczne oraz społeczne.
na co negatywnie wpływa schizofrenia
Moderator: moderatorzy
na co negatywnie wpływa schizofrenia
Re: na co negatywnie wpływa schizofrenia
i jeszcze o pamięci
Ciężko jest się uczyć nowych rzeczy z taką pamięcia..Wy też tak macie?
U mnie głównym problemem od ponad 20 lat jest to, że pamięć mi szwankuje i nie wiedziałem, skąd to się bierze. Teraz już wiem.Schizofrenia może wpływać na pamięć na kilka różnych sposobów:
Problemy z pamięcią roboczą: Osoby z schizofrenią mogą mieć trudności z przechowywaniem i manipulowaniem informacjami przez krótki okres czasu, co jest kluczowe dla codziennego funkcjonowania i rozwiązywania problemów.
Trudności w koncentracji: Skupienie uwagi na zadaniach może być utrudnione, co wpływa na zdolność do efektywnego przetwarzania informacji i zapamiętywania ich.
Zaburzenia w organizacji myśli: Schizofrenia może prowadzić do problemów z logicznym myśleniem i organizowaniem informacji, co utrudnia zarówno tworzenie nowych wspomnień, jak i przypominanie sobie tych, które już zostały zapisane.
Zaburzenia w pamięci długotrwałej: Choć pamięć długotrwała (np. pamięć o wydarzeniach z przeszłości) może być mniej dotknięta, osoby z schizofrenią mogą mieć trudności z dostępem do pewnych wspomnień lub przypominaniem sobie szczegółów.
Objawy pozytywne: Halucynacje i urojenia mogą również wpływać na pamięć, zakłócając sposób, w jaki osoba przetwarza i przechowuje informacje.
Leczenie i efekty uboczne: Leki stosowane w leczeniu schizofrenii mogą mieć wpływ na funkcje poznawcze, w tym pamięć. Jednak korzyści płynące z leczenia często przewyższają potencjalne efekty uboczne.
Ciężko jest się uczyć nowych rzeczy z taką pamięcia..Wy też tak macie?
trzeba przestac sie na tym koncentrowac i problem zniknie samoistnie. dopoki wokol czegos oscylujemy dopoty to bedzie przybierac na znaczeniu i wadze. pogodzenie sie i odpuszczenie to najzdrowsze co mozemy zrobic. na pewne rzeczy po prostu nie mamy wplywu
od zawsze od dziecka mialem problemy z zapamietywaniem, gupiego wiersza nie umialem sie nauczyc, potrzebowalem na to tygodnia albo wiecej gdy inni potrafili nauczyc sie tuz przed samymi zajeciami
obecnie nie zauwazam tego problemu. prawdopodobnie jest nadal ale co z tego? na co to ma przelozenie? na nic. po prostu robie swoje i ide dalej
od zawsze od dziecka mialem problemy z zapamietywaniem, gupiego wiersza nie umialem sie nauczyc, potrzebowalem na to tygodnia albo wiecej gdy inni potrafili nauczyc sie tuz przed samymi zajeciami
obecnie nie zauwazam tego problemu. prawdopodobnie jest nadal ale co z tego? na co to ma przelozenie? na nic. po prostu robie swoje i ide dalej
Mi.sie ostatnio pamięć i zdolność rozumienia poprawila.
Mnie też najbardziej wkurza w ten chorobie i skutkach olanzapiny że mam słabszą pamięć. Szczególnie jest to upierdliwe w pracy, bo często mam wrażenie że przez to mniej ogarniam. Ale staram się z tym walczyć i np. cały czas wszystko zapisuje by nie zapomnieć. No i jakoś mi się udaje pracować, więc chyba nie jest źle
Mnie bardziej dokucza gorsza pamięć robocza, bo tej notesem nie poprawisz.
- amigo
- zaufany użytkownik
siada mi na pamiec
tracce rownowage i mnie zarzuca
przytylem 30 kg
tracce rownowage i mnie zarzuca
przytylem 30 kg
to nic
pomysl ze to rodzaj skafandra ochronnego przed swiatem
gdy jest ciezko i warunki tego wymagaja ludzie wdziewaja skafander ochronny