Leki. Fakty i mity.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Leki. Fakty i mity.

Post autor: antygratis »

Ten wątek ma służyć rozpowszechnianiu FAKTÓW na temat leków iobalania mitów.

Jako założyciel topika, chciałbym obalić pierwszy mit.

Leki i ich zamienniki, zawierające tę samą substancję czynną, to TO SAMO. Doprawdy śmieszne są informacje wedle których jakiś zamiennik ma inne, lepsze czy gorsze, właściwości. Np. "Amisam w przeciwieństwie do Solianu nie tuczy". To doprawdy tyleż głupie, co zabawne. Substancja czynna jest ta sama, amisulpryd i ta substancja została dopuszczona do obrotu na podstawie tego samego aktu prawnego. W aptece też bez problemu dostaniecie jeden ALBO drugi lek, wedle upodobań.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Leki. Fakty i mity.

Post autor: the end »

Substancje pomocnicze leku mogą być gorszej jakości w zamiennikach, co powoduje słabsze działanie leku. Zatem powyższy mit należy obalić.
nic
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

humor pisze: pt sie 23, 2024 3:47 pm Substancje pomocnicze leku mogą być gorszej jakości w zamiennikach, co powoduje słabsze działanie leku. Zatem powyższy mit należy obalić.
to sa tylko wypelniacze. Oryginaly i generyki dzialaja tak samo. To mit
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

taki maly przyklad, lek Essentiale® Forte kupimy w aptece za 20zl ale. jest zamiennik kosztujacy zaledwie 9zl. dokldanie ten sam sklad i ta sama substancja czynna. i teraz najwazniejsza ciekawostka. substancji czynnej w obu przypadkach jest tyle samo ale zamiennik mozna brac wylacznie jedna tabletke na dzien, gdzie oryginal nawet kilka razy dziennie
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

humor pisze: pt sie 23, 2024 3:47 pm Substancje pomocnicze leku mogą być gorszej jakości w zamiennikach, co powoduje słabsze działanie leku. Zatem powyższy mit należy obalić.
Owszem, wypełniacze mogą być różne, ale substancja czynna jest tą samą substancją czynną i kombinowanie, że "Amisan to nowy lepszy Solian, który nie tuczy" jest yyy... śmieszne.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
canngurro
bywalec
Status: guru

Post autor: canngurro »

ta sama ale inaczej pozyskiwana. sposobow na ekstrakcje moze byc 10 roznych. z roznych elementow skladowych wiec ostateczny produkt mimo ze zawiera te sama substancje czynna jako efekt koncowy moze byc inny w dzialaniu przy tej samej nazwie handlowej produktu
te same suplementy z roznych firm kosztuja bardzo roznie, w zaleznosci od czystosci choc nie tylko i wlasnie od sposobu produkcji. niby ta sama substancja czynna a dziala jakies 30 albo nawet 40% inaczej i nie tylko ze slabiej albo mocniej. ryboflawina z olimpu poprawia nastroj a nie tylko wydolnosc oddechowa, z innych firm moze dawac wiekszego powera ale bez poprawy nastroju i wydolnosc bedzie gorsza
meehoo
zaufany użytkownik

Post autor: meehoo »

brałem amisan i solian, nie ma roznicy miedzy nimi, dla mnie tez jest to smieszne, ze moga sie roznic bo wypelniacz inny czy cos..
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

canngurro pisze: pt sie 23, 2024 10:29 pm ta sama ale inaczej pozyskiwana. sposobow na ekstrakcje moze byc 10 roznych. z roznych elementow skladowych wiec ostateczny produkt mimo ze zawiera te sama substancje czynna jako efekt koncowy moze byc inny w dzialaniu przy tej samej nazwie handlowej produktu
te same suplementy z roznych firm kosztuja bardzo roznie, w zaleznosci od czystosci choc nie tylko i wlasnie od sposobu produkcji. niby ta sama substancja czynna a dziala jakies 30 albo nawet 40% inaczej i nie tylko ze slabiej albo mocniej. ryboflawina z olimpu poprawia nastroj a nie tylko wydolnosc oddechowa, z innych firm moze dawac wiekszego powera ale bez poprawy nastroju i wydolnosc bedzie gorsza
:doh:
Edden
bywalec

Post autor: Edden »

.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 01, 2024 11:55 pm przez Edden, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Niejawne domieszki tak....
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”