Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
Moderator: moderatorzy
- Słonecznik1
- bywalec
Re: Projekt ustawy - renta socjalna podniesienie do minimalnego wynagrodzenia
przecież ja byłem w szpitalu to chłopak co stracił oko w wypadku na budowie a wcześniej leczył się na depresje renty nawet nie dostał !. Moja rodzina świadkiem .Nie nawet dożywotniej ale by mu pomóc jakby to była największa pomoc
Wystarczy wam renty czy pożyczacie pieniądze od rodziców?
U mnie mama przechowuje wyraźną większość środków otrzymanych z renty i nawet nie wiem, gdzie większość z nich jest. Na konto bankowe trafia mi tylko zasiłek pielęgnacyjny, rentę socjalną otrzymuję w gotówce. Mieszkam z rodzicami, więc koszty utrzymania są niższe. Mama robi mi oszczędności. Czasem wezmę pewną ilość pieniędzy z renty i wydaję tę gotówkę m.in. na zakupy czy bilety.
Te renty pójdą w górę jak już komuś dadzą, bo się zaczną protesty dlaczego oni dostali a nie my i pójdzie jak lawina.
- Catastrophique
- bywalec
Zal mi Waszych rodzin, które muszą codziennie patrzeć i żyć pod jednym dachem z takimi degeneratami, do tego roszczeniowymi. To musi byc naprawdę dołujące widzieć gdy Twoje dorosłe dziecko, brat etc zyje jak warzywo, choć wcale nie musi.
Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Twoja matka nie będzie sprawna wiecznie, na starość ty będziesz musiał jej pomagać i dysponować też jej pieniędzmi. Jak się tego nie nauczysz to biedę będziesz miał.kotek pisze: ↑wt maja 14, 2024 7:34 pm U mnie mama przechowuje wyraźną większość środków otrzymanych z renty i nawet nie wiem, gdzie większość z nich jest. Na konto bankowe trafia mi tylko zasiłek pielęgnacyjny, rentę socjalną otrzymuję w gotówce. Mieszkam z rodzicami, więc koszty utrzymania są niższe. Mama robi mi oszczędności. Czasem wezmę pewną ilość pieniędzy z renty i wydaję tę gotówkę m.in. na zakupy czy bilety.
Zdrowie to również dysponowanie własnymi finansami a jak oddajesz je matce to robisz z siebie totalnego inwalidę.
Pamiętaj że DPS to około 4 tys. zł na miesiąc, renty nie wystarczy...
Nie nazywaj nas degeneratami, raczej to surowi ludzie mogliby być tak nazwani. Jestem po prostu wyraźnie niepełnosprawny, nazywanie takich jak ja w ten sposób to szkalowanie i pewnego rodzaju agresja werbalna. Sam masz pewnie wyraźną remisję albo po prostu nie masz już schizofrenii i przypuszczam, że nie masz zaburzeń neurorozwojowych. Wygoda nie jest tylko dla "elyt".Catastrophique pisze: ↑wt maja 14, 2024 8:46 pmZal mi Waszych rodzin, które muszą codziennie patrzeć i żyć pod jednym dachem z takimi degeneratami, do tego roszczeniowymi. To musi byc naprawdę dołujące widzieć gdy Twoje dorosłe dziecko, brat etc zyje jak warzywo, choć wcale nie musi.
Ostatnio zmieniony wt maja 14, 2024 9:10 pm przez kotek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja się żyć za niską rentę uczyłem 10 lat 

- Catastrophique
- bywalec
"Surowi" ludzie sa surowi, bo nie sa biernymi leniami i walcza o siebie i swoje zycie, zamiast roscic sobie prawa do pieniedzy za nierobienie niczego.kotek pisze: ↑wt maja 14, 2024 9:07 pmNie nazywaj nas degeneratami, raczej to surowi ludzie mogliby być tak nazwani. Jestem po prostu wyraźnie niepełnosprawny, nazywanie takich jak ja w ten sposób to szkalowanie i pewnego rodzaju agresja werbalna. Sam masz pewnie wyraźną remisję albo po prostu nie masz już schizofrenii i przypuszczam, że nie masz zaburzeń neurorozwojowych. Wygoda nie jest tylko dla "elyt".Catastrophique pisze: ↑wt maja 14, 2024 8:46 pmZal mi Waszych rodzin, które muszą codziennie patrzeć i żyć pod jednym dachem z takimi degeneratami, do tego roszczeniowymi. To musi byc naprawdę dołujące widzieć gdy Twoje dorosłe dziecko, brat etc zyje jak warzywo, choć wcale nie musi.
W jaki sposob jestes niepelnosprawny? Jestes w pelni sprawny intelektualnie i ruchowo, wiec jak najbardziej mozesz pracowac.
Nazywanie Ciebie w takim razie degeneratem, leniem i nieudacznikiem jest w pelni adekwatne bo moglbys pracowac, zarabiac na siebie, ale wolisz isc po linii najmniejszego oporu i uwazasz do tego, ze kasa Ci sie nalezy za nic - po prostu dno.
Mam schizofrenie, ale pomimo choroby osiagnalem bardzo wiele bo nie jestem biernym, leniwym tchorzem.
Wygoda jest dla tych, ktorzy sobie na to zapracuja.
Tik tak tik tak

Jest jeszcze kwestia jakości pracy na rynku pracy, czy pracownik jest szanowany i nie wyzyskiwany. Praca dla osób z niepełnosprawnością często jest wyzyskiem i taką pracą której nikt poza desperatem (osobą nie mającą wyjścia) się nie podejmie.
- Catastrophique
- bywalec
NIkt nie kaze Wam podejmowac sie pracy, w ktorej nie bedziecie szanowani a bedziecie wyzyskiwani. Ofert pracy jest wiele, pracodawcow masa, do wyboru do koloru. Nie szukajcie problemow i przeszkod tam gdzie ich nie ma.
Tik tak tik tak

Niepełnosprawni dość często są kierowani do pracy dla murzyna, sprzątanie w parku na przykład. Sprzątałem i zdarzały się nawet używane igły czy porzucone akcesoria erotyczne. Raz była sprzątana melina po zdechłym żulu.
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Catastrophique
- bywalec
O, dobrze, że mój sługa Wam przypomniał. 
Czas Wam ucieka

Czas Wam ucieka

Tik tak tik tak

- Catastrophique
- bywalec
I jak już wiemy, bardzo to sługa słowny i konsekwentny xD.
Tik tak tik tak

-
- zarejestrowany użytkownik
Schizofrenia schizofrenii nierówna, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Część chorych do których zapewne Ty się zaliczasz dobrze reaguje na leki i osiąga pełną remisję, inni mimo leczenia mają nasilone objawy negatywne, zaburzenia myślenia, autyzm którego neuroleptyki nie wyleczą, niektórym z trudem przychodzi ułożenie zdania. Ty nazywasz to lenistwem, a po prostu masz nikłą wiedzę i oceniasz innych na podstawie swojego przebiegu choroby.Catastrophique pisze: ↑wt maja 14, 2024 8:46 pmZal mi Waszych rodzin, które muszą codziennie patrzeć i żyć pod jednym dachem z takimi
Mam schizofrenie, ale pomimo choroby osiagnalem bardzo wiele bo nie jestem biernym, leniwym tchorzem.
- Catastrophique
- bywalec
"Zawsze znajdzie się odpowiednia filozofia do braku odwagi." - Albert Camusleśnelicho pisze: ↑śr maja 15, 2024 6:14 pmSchizofrenia schizofrenii nierówna, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Część chorych do których zapewne Ty się zaliczasz dobrze reaguje na leki i osiąga pełną remisję, inni mimo leczenia mają nasilone objawy negatywne, zaburzenia myślenia, autyzm którego neuroleptyki nie wyleczą, niektórym z trudem przychodzi ułożenie zdania. Ty nazywasz to lenistwem, a po prostu masz nikłą wiedzę i oceniasz innych na podstawie swojego przebiegu choroby.Catastrophique pisze: ↑wt maja 14, 2024 8:46 pmZal mi Waszych rodzin, które muszą codziennie patrzeć i żyć pod jednym dachem z takimi
Tik tak tik tak

@Catastrophique jest mądrzejszy od państwa i komisji
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Catastrophique
- bywalec
Alez oczywiście, ze jestem. To jak nieskutecznie rząd podchodzi do rozwiązywania problemów osob chorych znane jest od lat. M.in dlatego wielu z Was zyje jak warzywa. Powinni Wam organizować jakąś pracę i pomagać się w niej zaadoptować. A maja Was gdzieś. Jałmużna i po sprawie.
A z renty i tak się nie utrzymacie więc praca zarobkowa będzie Wam niezbędna. Tak czy siak.
Do wyładowania na ulicy coraz Wam bliżej, przypominam

Tik tak tik tak