moje ulubione cytaty
Moderator: moderatorzy
Re: moje ulubione cytaty
Katastrofa potrzebuje psychoterapii żeby go nauczyli kultury. Niestety bidok nie rozumie cytatów bo nie zna kontekstu a potem się nimi dołuje.
On potrzebuje żeby go ktoś ukierunkował w życiu i naprostować o tyle o ile się da.
Pytał co dusza nieśmiertelna ma do rzeczy.
Taki cytacik:
"I nie czci jej zgoła, [duszy],
gdy sadzi, że bezwzględnym dobrem jest życie, ale ją
zniewala, poddając się obawom, że w Hadesie są same
tylko udręki, zamiast się oprzeć tym jej mniemaniom,
pouczając i wykazując, że przecież nie wie ona wcale, czy
przeciwnie, największe dobra nas nie czekają u tamtej-
szych bogów. I nie czci zaprawdę swej duszy człowiek,
który piękność cielesna przenosi nad cnotę; Wtedy wlaśnie
swa dusze zniewala ostatecznie, uznając ciało za cenniej-
sze od duszy — jakżeż fałszywie. Nic przecież, co jest
zrodzone z ziemi, nie jest godniejsze czci od tego, co po-
chodzi z nieba, i ten, kto inaczej myśli o duszy, nie uświa-
damia sobie wcale, jak przedziwny skarb lekceważy."
Strona 162 Prawa Platon Wydawnictwo Alfa 1997
Tu już zaczyna się poważna sprawa. Albo Platon głosił prawdę o wyższości duszy nad materią albo nieprawdę.
I nikt z tego powodu nie ma zamiaru go nienawidzić czy kochać, a tylko można sprawdzić konsekwencje takich światopoglądów w dziejach i wiekach życia cywilizacji ziemskiej.
Taki cytacik:
"I nie czci jej zgoła, [duszy],
gdy sadzi, że bezwzględnym dobrem jest życie, ale ją
zniewala, poddając się obawom, że w Hadesie są same
tylko udręki, zamiast się oprzeć tym jej mniemaniom,
pouczając i wykazując, że przecież nie wie ona wcale, czy
przeciwnie, największe dobra nas nie czekają u tamtej-
szych bogów. I nie czci zaprawdę swej duszy człowiek,
który piękność cielesna przenosi nad cnotę; Wtedy wlaśnie
swa dusze zniewala ostatecznie, uznając ciało za cenniej-
sze od duszy — jakżeż fałszywie. Nic przecież, co jest
zrodzone z ziemi, nie jest godniejsze czci od tego, co po-
chodzi z nieba, i ten, kto inaczej myśli o duszy, nie uświa-
damia sobie wcale, jak przedziwny skarb lekceważy."
Strona 162 Prawa Platon Wydawnictwo Alfa 1997
Tu już zaczyna się poważna sprawa. Albo Platon głosił prawdę o wyższości duszy nad materią albo nieprawdę.
I nikt z tego powodu nie ma zamiaru go nienawidzić czy kochać, a tylko można sprawdzić konsekwencje takich światopoglądów w dziejach i wiekach życia cywilizacji ziemskiej.
I idealizm i materializm przynosiły złe owoce w dziejach ludzkości. Krucjaty, zabobony, władza duchowieństwa, inkwizycje, palenie czarownic, totalitaryzmy, marksizm, zagłada milionów ludzi w wojnach.
I tak źle i tak niedobrze. Widocznie człowiek nie tak zabiera się do rozgryzania rzeczywistości, albo rzeczywistość ma w sobie taką zgubną pułapkę, nie jest stworzona dla człowieka, co się zalągł tu ewolucyjnie i rychło go niszczy.
I tak źle i tak niedobrze. Widocznie człowiek nie tak zabiera się do rozgryzania rzeczywistości, albo rzeczywistość ma w sobie taką zgubną pułapkę, nie jest stworzona dla człowieka, co się zalągł tu ewolucyjnie i rychło go niszczy.
Oczywiście, że sami kiedyś się dowiemy czy jesteśmy nad materią czy nie ma życia pozadoczesnego, ale przecież już zdążyły pojawić się konsekwencje określonych wiar i światopoglądów innych pokoleń i ukształtować taką czy inną postać świata, w którym się narodziliśmy i musimy żyć teraz.
Inne środowisko dla nowych pokoleń powstawało, kiedy ludzie wierzyli, że życie doczesne ma być tylko przygotowaniem do nieba a inaczej kiedy wierzyli, że życie tu jest jedyne i nie ma nic po śmierci ani dla nich ani dla nas - ich potomków i następnych pokoleń. Inną też zastawaliśmy kulturę, obyczaje i prawo po narodzinach.
Inne środowisko dla nowych pokoleń powstawało, kiedy ludzie wierzyli, że życie doczesne ma być tylko przygotowaniem do nieba a inaczej kiedy wierzyli, że życie tu jest jedyne i nie ma nic po śmierci ani dla nich ani dla nas - ich potomków i następnych pokoleń. Inną też zastawaliśmy kulturę, obyczaje i prawo po narodzinach.
"24 Jeden jest hojny, a stale bogaty,
a nad miarę skąpy zmierza do nędzy.
25 Człowiek uczynny dozna nasycenia,
obfitować będzie, kto [bliźnich] napoi".
Prz 11:24-25 BT
a nad miarę skąpy zmierza do nędzy.
25 Człowiek uczynny dozna nasycenia,
obfitować będzie, kto [bliźnich] napoi".
Prz 11:24-25 BT
No dobrze, postaram się być bardziej uprzejmy. To tylko afekt, nic osobistego.

- Catastrophique
- bywalec
Zrozumiałem, ale jest dla mnie bzdurna i bezużyteczna. Jak większość Twoich nie sprawdzonych w praktyce teorii. Nie moze zdobyć wiedzy empirycznej ktos kto tylko siedzi w domu i boi sie zycia i ludzi.
Oczywiście, ze masa osob mnie tu nie znosi/nienawidzi.
Nie macie w dupie, bo rzeczy, które pisze sa niewygodne i wymagające a Wy w sporej części jesteście leniwymi tchórzami. A zeby zdobyć to co ja i stać się takim trzeba naprawdę ciężkiej pracy nad sobą. Zazdrościć jest latwo, dorownac trudniej

Nie potraficie tez tej niechęci za bardzo ukryć

Tik tak tik tak
| "To boldly go where no one has gone before"

Katastrofa znowu miałeś atak agresji . Jak jesteś taki odważny i nie boisz się wychodzić z domu to idź do babińskiego Pokaż takim użytkownikom jak zdrowy czy papuśny ze potrafisz coś zrobić. To sędzie pierwsza pozytywna decyzja w twoim życiu.
Głupiego psa czy go kijem czy po dobroci, to i tak będzie głupim psem.Catastrophique pisze: ↑śr lut 01, 2023 11:30 pm
Zrozumiałem, ale jest dla mnie bzdurna i bezużyteczna. Jak większość Twoich nie sprawdzonych w praktyce teorii. Nie moze zdobyć wiedzy empirycznej ktos kto tylko siedzi w domu i boi sie zycia i ludzi.
Oczywiście, ze masa osob mnie tu nie znosi/nienawidzi.
Nie macie w dupie, bo rzeczy, które pisze sa niewygodne i wymagające a Wy w sporej części jesteście leniwymi tchórzami. A zeby zdobyć to co ja i stać się takim trzeba naprawdę ciężkiej pracy nad sobą. Zazdrościć jest latwo, dorownac trudniej.
Nie potraficie tez tej niechęci za bardzo ukryć.

Nie siedzę w domu, zdobywam wykształcenie, którego naprawdę potrzebuję do rozwoju i kariery, a nie twojego zasranego kołczowania, nie jestem leniwy, wiem czego chcę i nie życzę sobie takich bzdur od randomowego psychicznego Januszka z Ustki.
Bardziej irytuje nieprawda, wmawianie bzdur niż prawda.
I nie pochlebiaj sobie, że ktokolwiek ci zazdrości, bo każdy ma cię w dupie.
I spierdalaj, nie przeszkadzaj mi w nauce.
- Catastrophique
- bywalec
Znowu wyzwiska i przekleństwa. Na kilometr widac Twoją desperacką irytację. Potwierdzasz tylko, kolejny raz, to co wcześniej pisalem. Forumowy filozof xD.
Tik tak tik tak

Nie. Ty potwierdzasz to co ja napisałem.Catastrophique pisze: ↑czw lut 02, 2023 10:14 am Potwierdzasz tylko, kolejny raz, to co wcześniej pisalem.
Nikt nie jest zdesperowany, tylko rozdrażniony Januszkiem i tyle.
Będziesz tak nachalnie domagał się nienawiści i zazdrości, których nie ma, to każdy czasem nie wytrzyma, nawet święty.
To najgorsze ze Januszek nie chce się leczyć .
No dobrze, przepraszam za obelgi.
Z czasem może będzie lepiej

- Catastrophique
- bywalec
Argumenty typu "chyba Ty" i udawanie głupiego.cezary123 pisze: ↑czw lut 02, 2023 11:31 amNie. Ty potwierdzasz to co ja napisałem.Catastrophique pisze: ↑czw lut 02, 2023 10:14 am Potwierdzasz tylko, kolejny raz, to co wcześniej pisalem.
Pora zakończyć dyskusję.
Tik tak tik tak

Katastrofa mamy cię dość i prosimy cię abyś rozpoczął leczenie. Z tego co piszesz wynika ze masz psychozy i leki przestały na ciebie działać w obecnych dawkach. Opowiedz o tym wszystkim twojej psychiatrze a przepisze ci coś mocniejszego Pingui chce zebrać pieniądze abyś pojechał na leczenie do Norwegii Mi się to nie podoba Uważam ze pomocy psychiatrycznej wystarczającej udziela ci w Polsce albo Rosji.
Katastrofa czy jest chociaż jakiś sąsiad który mógłby zadzwonić na 112 jak ty byłbyś w stanie ostrej psychozy.Catastrophique pisze: ↑czw lut 02, 2023 3:17 pmArgumenty typu "chyba Ty" i udawanie głupiego.cezary123 pisze: ↑czw lut 02, 2023 11:31 amNie. Ty potwierdzasz to co ja napisałem.Catastrophique pisze: ↑czw lut 02, 2023 10:14 am Potwierdzasz tylko, kolejny raz, to co wcześniej pisalem.
Pora zakończyć dyskusję.
- Catastrophique
- bywalec
Przypominam Wam, że:

Tik tak tik tak