Waloryzacja rent i emerytur 2023

Moderator: moderatorzy

Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Re: Waloryzacja rent i emerytur 2023

Post autor: Zdrowaśny »

Nie wiem czym się jaracie albo co jaracie? Waloryzacja jest zapisana w ustawie. Jest dokładny wzór. Skoro inflacja taka duża to i waloryzacja rent i emerytur wysoka.
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

Pikolo pisze: pn paź 24, 2022 8:49 pm Pan FreshEscape powiedział szczerą prawdę.
Pan FreshEscape nie odpowiedział na pytanie: Co było przyczyną utraty zdolności do pracy?
Dlaczego wrócił z raju Zachodu do biedy w Polsce? Czy ktoś go stamtąd wyprosił?
Wowo został, dostał rentę niepolską i nie marudzi.
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

A ja nie narzekam.Renta socjalna + renta rodzinna + zasiłek pielęgnacyjny + drugie tyle uczciwie zarobię i da się żyć.Bez żadnej frustracji.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
Piotrek007
zaufany użytkownik

Post autor: Piotrek007 »

Rentę socjalną dostałem dopiero w wieku 33 lat, po kilkunastu latach pracy a tą drugą rodzinną pobieram od niedawna (mam 42 lata)- wcześniej nawet nie wiedziałem że można je łączyć.Uważam że skoro państwo chce pomagać to należy mi się takie "wyrównanie" do pensji bo przez chorobę i "żółte papiery" jestem dyskryminowany na rynku pracy.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Awatar użytkownika
xmiaplacidus
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 67253143

Post autor: xmiaplacidus »

rozszczepionyumysl pisze: pt paź 21, 2022 5:01 pm To był jeden przypadek, a nie ogół, ale z resztą masz rację. Jest bardzo dużo osób, które powinny mieć renty, a jej nie mają. Pisałem o tym w objawieniu.
Np. Ty, bo tak sobie ubzdurałeś. Piszesz, że miałeś schizoafekt wpisany kiedyś i dlatego jej nie dostałeś, tylko że ja na schizoafekt dostałam rentę i co teraz powiesz? :lol:
F25.1
Awatar użytkownika
amigo
zaufany użytkownik

Post autor: amigo »

Wydaje mi sie ze nie tylko na schizofrenie idzie dostac rente. Sporo zalezy od tego co mamy w info. medycznej oraz wypisy ze szpitala. Ja na poczatku mialem zaburzenia psychotyczne z objawami schizofrenii. Dopiero jak odstawilem leki - zaczela sie jazda no i zmiana diagonozy.

Na poczatku bralem malo lekow, lecz z czasem jak je odstawilem to nie wystarczaly male dawki. Obecnie od 9-10 lat ( schizofrenia parnoidalna ) i renta.
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Post autor: rozszczepionyumysl »

To miałaś duże szczęście, często rokowania ze schizoafektem są lepiej oceniane. Jak w Polsce osoby z tymi zaburzeniami nie mają refundowanych leków.

https://wylecz.to/uklad-nerwowy-i-psych ... -leczenie/
Osoby z rozpoznaną psychozą schizoafektywną mogą się zastanawiać, czy istnieją szanse, że otrzymają one z powodu swoich zaburzeń rentę. Rokowania w przypadku zaburzeń schizoafektywnych oceniane są zdecydowanie lepiej niż w przypadku schizofrenii, co może być powodem tego, że pacjentowi z psychozą schizoafektywną renta nie zostanie przyznana.
Szczerze? Jak masz schizoafekt to zapitalaj do roboty jak inni z tą chorobą, albo korzystaj ze swojego fuksa.
Awatar użytkownika
xmiaplacidus
zaufany użytkownik

rozszczepionyumysl pisze: sob lis 05, 2022 8:05 pm Szczerze? Jak masz schizoafekt to zapitalaj do roboty jak inni z tą chorobą, albo korzystaj ze swojego fuksa.
To, że rokowania są lepsze, nie znaczy, że przebieg choroby jest cacy i do schizofrenii nie ma podjazdu. Miałam wypisy ze szpitala i kilka kg dokumentacji medycznej, a nie farta. A do roboty sam zapitalaj, ja nie biorę od mamy na hazard, w przeciwieństwie do ciebie. ;)
F25.1
Pikolo
zaufany użytkownik

Post autor: Pikolo »

Mam schizofrenie nie biore renty I grupy unikam jak ognia. Nie biore leków i żyje normalnie. Jak uważasz się za zdrowego i normalnego to pracuj jak zdrowy i normalny a nie licząc na fuksa.
Dlamnie schizofrenia to przekleństwo a nie dar bo renta. Cały ten tydzień pracowałem i spałem po 4-5h. Robię to bo mam marzenia i ambicje je spełniać, z choroba albo bez chce osiągnąć swoje życiowe cele ponieważ mam jedno życie.

rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

xmiaplacidus pisze: sob lis 05, 2022 10:06 pm
rozszczepionyumysl pisze: sob lis 05, 2022 8:05 pm Szczerze? Jak masz schizoafekt to zapitalaj do roboty jak inni z tą chorobą, albo korzystaj ze swojego fuksa.
To, że rokowania są lepsze, nie znaczy, że przebieg choroby jest cacy i do schizofrenii nie ma podjazdu. Miałam wypisy ze szpitala i kilka kg dokumentacji medycznej, a nie farta. A do roboty sam zapitalaj, ja nie biorę od mamy na hazard, w przeciwieństwie do ciebie. ;)
Dobrze, ja nie mam wypisów ze szpitala. Ale ZUS w Legnicy jest znany z tego, że tam było dużo wyłudzeń (co rusz o tym słychać w Faktach na TVP 3 Wrocław). Już dawno nie grałem. Już to gdzieś pisałem komuś, że biorąc rentę okradasz wszystkich pracujących, nie będę się rozwijał, logika tego typu, że jesteś lepszym człowiekiem, bo bierzesz rentę w ogóle do mnie nie przemawia. Ciekawe, czy Twoja lekarka oszukuje Państwo wypisując Ci leki refundowane?

Irytuje mnie to wywyższanie, że jak masz rentę to jesteś lepszym człowiekiem. To kompletna nieprawda. Nie skłamię, jak napiszę, że są w Polsce dziesiątki tysięcy ludzi, którzy z różnych powodów nie dostają renty, albo dostają ją w za niskim poziomie (babcia zna kogoś, kto miał udar i ma niedowład chyba ręki i ma częściową niezdolność do pracy). Pierdolenie, że ja mam rentę i mnie to nie dotyczy to cholerny egoizm. A dodatkową bzdurą jest fakt, że ojciec za komuny wypracował wyższą rentę dla kogoś, po 89 roku nasze państwo miało jedynie długi przekraczające dopuszczalne obecnie poziomy, myślałem, że tego uczą chociaż w szkołach. Do tego renty nie dostaje się za fakt choroby, tylko, że się spełnia warunek niezdolności do pracy.
cezary123
zaufany użytkownik

Jak ktoś ma tyrać miesiąc, zmarnować zdrowie i czas i wziąć tylko tyle ile ze świadczeń, to niezbyt mądre.
Tak ma te same pieniądze i wolny czas dla siebie na coś innego.
Całe rzesze niewiele więcej zarabiają, na kasie, w sprzątaniu.
Awatar użytkownika
Kiciuś_XXL
moderator
moderator

Post autor: Kiciuś_XXL »

Ten wątek przeszedł moderację
Zgłaszać mi jeśli będzie ktoś Was obrażał
Awatar użytkownika
xmiaplacidus
zaufany użytkownik

rozszczepionyumysl pisze: ndz lis 06, 2022 7:14 am
xmiaplacidus pisze: sob lis 05, 2022 10:06 pm
Dobrze, ja nie mam wypisów ze szpitala. Ale ZUS w Legnicy jest znany z tego, że tam było dużo wyłudzeń (co rusz o tym słychać w Faktach na TVP 3 Wrocław). Już dawno nie grałem. Już to gdzieś pisałem komuś, że biorąc rentę okradasz wszystkich pracujących, nie będę się rozwijał, logika tego typu, że jesteś lepszym człowiekiem, bo bierzesz rentę w ogóle do mnie nie przemawia. Ciekawe, czy Twoja lekarka oszukuje Państwo wypisując Ci leki refundowane?

Irytuje mnie to wywyższanie, że jak masz rentę to jesteś lepszym człowiekiem. To kompletna nieprawda. Nie skłamię, jak napiszę, że są w Polsce dziesiątki tysięcy ludzi, którzy z różnych powodów nie dostają renty, albo dostają ją w za niskim poziomie (babcia zna kogoś, kto miał udar i ma niedowład chyba ręki i ma częściową niezdolność do pracy). Pierdolenie, że ja mam rentę i mnie to nie dotyczy to cholerny egoizm. A dodatkową bzdurą jest fakt, że ojciec za komuny wypracował wyższą rentę dla kogoś, po 89 roku nasze państwo miało jedynie długi przekraczające dopuszczalne obecnie poziomy, myślałem, że tego uczą chociaż w szkołach. Do tego renty nie dostaje się za fakt choroby, tylko, że się spełnia warunek niezdolności do pracy.
Taak, ZUS u mnie taki cacy, dlatego mam rentę xD A że mojemu ojcu nie chcieli dać na stałe, a jest niewidomy, to już o tym nie pamiętasz, jak mówiłam? XD Na discordzie to ty pisałeś, że ten, który ma rentę, jest gorszy od tego, który jej nie pobiera, a nie ja, że jestem lepsza, bo ją mam. Poza tym, to nie tak, że ci renty nie dadzą, tylko to, że ty się boisz swoich rodziców, którzy ci zakazali brać renty, gościu XD
A od mojej lekarki spierdalaj, bo dobrze wiesz, że już mam rozpoznanie F20.0 i dodatkowo F33, dlatego mam refundowane leki. Wcześniej miałam na inne rozpoznanie zaburzeń psychotycznych, niż schizoafekt.
F25.1
rozszczepionyumysl
zaufany użytkownik

Prawdopodobnie sobie przez tamtą psychozę nie przyswoiłem sobie tego do wiadomości. Analizowałem sobie tamto i pytałem się poprzedniego lekarza, w pierwszym okresie nauki (przez jeszcze innego lekarza) miałem stwierdzony schizoafekt i lekarz psychiatra miał wobec mnie dużo lepsze rokowania niż potem, to renty nie dostałbym (nie będę się spowiadał z szczegółów). Może w drugim? Mogę się spytać w styczniu. W ogóle czuję, że od zawsze mam taką chorobę, a nikt w okresie szkolnym i licealnym tego nie wykrył, nie chcieli ruszać tego tematu, relacje z rówieśnikami miałem fatalne.

Dzięki za to, że zaproponowałaś mi w trudnym czasie zapytanie się o Latudę.
Awatar użytkownika
Trickster
bywalec

Post autor: Trickster »

Rozszczepiony, ty idź do pracy, a nie sęp od rodziców ;)
Aaaah, the chaos god speak clearly now! It is as though a thousand mouths cry out in pain! Chaos has come to judge you! Chaos consume you! Do you hear the voices too?
cezary123
zaufany użytkownik

amigo pisze: sob lis 05, 2022 8:03 pm Wydaje mi sie ze nie tylko na schizofrenie idzie dostac rente. Sporo zalezy od tego co mamy w info. medycznej
Na wszystko co spowodowało niezdolność do pracy przed 18 rokiem życia lub w trakcie nauki do 25 roku życia. To jest podstawa w dokumentacji.
Później już trzeba mieć ostatnio 5 lat pracy w Polsce jak to zirytowany FreshEscape zauważył.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”