Na pernazynie dusiłem się po położeniu się spać. Samo położenie się powodowało bardzo silne duszności. Nie wierzę, że kogoś leczono 1 gramem. Gdy próbowałem popełnić samobójstwo zażyłem jeden gram i z trudem mnie odratowano a ważyłem 110 kg. Miałem między innymi całą serię ataków padaczkowych.hvp2 pisze: ↑pn lip 09, 2012 10:02 am Biorę ten lek od kilku lat. Jako podstawową zaletę uważam możliwość bardzo precyzyjnego dobierania dawki - od 25 mg/dobę w przypadku nerwic, przez 75-300 mg w podtrzymującym leczeniu schizofrenii, po - podobno - nawet 1000 mg, co stanowi aż 1 gram.
Nie wiem kogo się leczy tym 1 gramem! Ważących 120 kilogramów młodych furiatów, którzy rzucają krzesłami w okna??
Gdzieś czytałem, że "Pernazyna" stosowana jest jedynie w Polsce i w Niemczech, a z pozostałych krajów została wycofana. Nie wiem, czy to dlatego, że ma szereg działań ubocznych, czy też dlatego, że odbierała klientów firmom farmaceutycznym produkującym leki w cenie kilkaset PLN za opakowanie...
Dla mnie wadą "Pernazyny" jest znikomy wpływ na objawy negatywne oraz senność i apatia, które się nasilają w miarę wzrostu dawki.
"Pernazyna" - zalety i wady
Moderator: moderatorzy
-
- bywalec
Re: "Pernazyna" - zalety i wady
Potrafi powodować totalne zamulenie i myśli samobójcze. Zalet nie dostrzegam.
https://www.medonet.pl/zdrowie/pytania- ... 44239.html
https://www.medonet.pl/zdrowie/pytania- ... 44239.html
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Ja moge tylko powiedzieć że biore 75 mg obecnie perazyny i narazie jest nieżle. Więcej nie będe brał bo wiem że wtedy będzie gorzej. Biore ją z zolafrenem 10 mg i narazie jeszcze 600mg sulpirydu. Sulpiryd jest do odstawienia bo nic mi nie daje. Zobaczymy. Troche się boje tego niby ślepnięcia. Mam sporą wade wzroku bo -5 i -4,5. Ale mam nadzieje że na 75 mg perazyny mi to nie grożne. Życzcie powodzenia.
Trzy ostatnie objawy są raczej gorsze niż dwa pierwsze...hvp2 pisze: ↑sob lip 22, 2017 12:59 amOgólnie "Pernazyna" to też raczej syf i trucizna,
a nie żaden sensowny lek![]()
![]()
Uzasadnienie:
1. powoduje senność
2. nie leczy objawów negatywnych, a wręcz je nasila.
3. można od niej oślepnąć, gdyż np. powoduje wzrost ciśnienia w gałce ocznej, co z kolei prowadzi do rozwoju jaskry.
4. upośledza pamięć (zostało to wykazane w badaniach klinicznych).
5. działa toksycznie na wątrobę.
Brak wzroku czy zatruta wątroba to poważne problemy. Dla mnie są one jeszcze gorsze niż senność czy pewne nasilenie objawów negatywnych.
-
- zaufany użytkownik
Tak ale to wszystko zależy od dawki. Przy małych dawkach perazyny skutki uboczne są minimalne. I każdy ale to każdy lek ma skutki uboczne. Ja wole i jest tak mi zalecane abym brał perazyne niż dotychczas sulpiryd, który z kolei jak pokazują badania szkodzi na nerki. Wprawdzie u zdrowego człowieka nie jest to takie grożne ale ja mam uszkodzone nerki i jak mam wybierać między perazyną a sulpirydem to zdecydowanie wole w małej dawce perazyne. Nie ma i jeszcze długo nie będzie leku idealnego. I tak jak pisałem wszystko zależy od dawki cokolwiek się bierze.
-
- zaufany użytkownik
Biore już tydzień 50 mg perazyny i takto nie jest żle tylko obecnie nic mi się nie chce. Dziwi mnie to bo 50 mg to nawet nie dawka podtrzymująca. Zobaczymy ale zmartwiło mnie to.
- xmiaplacidus
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 67253143
Najlepiej na mnie działa z przeciwpsychotycznych, jakie brałam. Biorę 50 mg i jest super, zero skutków ubocznych. Wycisza wszystkie pozytywne objawy. Na 25 mg już niestety tak nie było, dlatego muszę brać 50. Po innych tyłam okropnie albo spałam do 14.
F25.1
-
- zaufany użytkownik
No to zazdroszcze bo perazyna dla mnie to już przeszłość.
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
"Perazyna", a nie "pernazyna" tłuki jedne. 
We mnie to walili garściami w psychiatryku. Stałem się po tym agresywny, ale co najgorsze lek prawdopodobnie zatrzymał mi pracę nerek i spuchły mi stopy jak balony.

We mnie to walili garściami w psychiatryku. Stałem się po tym agresywny, ale co najgorsze lek prawdopodobnie zatrzymał mi pracę nerek i spuchły mi stopy jak balony.

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- zaufany użytkownik
Obydwie nazwy są prawidłowe, perazinum to nazwa substancji a Pernazyna i Perazin to nazwy handlowe dwóch różnych producentów. Także nie wiem kogo nazywasz tłukiem...
- antygratis
- zaufany użytkownik
"Pernazinum", gwoli ścisłości, tak brzmi nazwa handlowa perazyny. Nie ma czegoś takiego, jak "pernazyna" ...
A co do perazyny jeszcze... miałem po niej straszliwą akatyzję. Lek nie dla mnie...
A co do perazyny jeszcze... miałem po niej straszliwą akatyzję. Lek nie dla mnie...
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- zaufany użytkownik
Nie mam już siły tego tłumaczyć...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Perazyna
Na początku... Perazyna i pernazyna określają tą samą substancje...
https://pl.wikipedia.org/wiki/Perazyna
Na początku... Perazyna i pernazyna określają tą samą substancje...
- antygratis
- zaufany użytkownik
No dobra, peace bro!
Mój błąd. Niemniej tu w dziale z nazewnictwem w dziale panuje jakiś zbyszkowy chaos.

-
- zaufany użytkownik
Moim zdaniem bałagan wynika ze zdrobnień z nazwy substancji(chyba łaciną) na nazwe handlowa. No bo jest perazyna jako nazwa substancji i jej przypisana nazwa handlowa Perazin i drugiego producenta Pernazinum. Podejrzewam że pernazyna nazwa wzieła się ze zdrobnienia od nazwy handlowej Pernazinum. Przyznam ci racje że pernazyna może być zdrobnieniem ale przyjeła się do obiegu w języku lekarskim że perazyna i pernazyna to to samo. Do tego stopnia że jest nawet na wiki.
Lek pierwszej generacji, czego się po nim spodziewać?przegłosowany pisze: ↑ndz maja 02, 2021 3:29 am "Perazyna", a nie "pernazyna" tłuki jedne.
We mnie to walili garściami w psychiatryku. Stałem się po tym agresywny, ale co najgorsze lek prawdopodobnie zatrzymał mi pracę nerek i spuchły mi stopy jak balony.![]()
-
- zaufany użytkownik
Jeśli tylko to prawda to końskie to dawki. Ale wątpie.Spokojny80 pisze: ↑sob paź 05, 2019 4:42 pmJa biorę 300 mg pernazyny+30 mg olanzapiny+45 mg arypiprazolu
-
- zaufany użytkownik
Nie wszystkie leki klasyczne są złe. Jak ma się np. urojenia silne to są one często na początek wybawieniem. Wszystko się rozbija o dawke.Amannn pisze: ↑czw cze 17, 2021 7:27 pmLek pierwszej generacji, czego się po nim spodziewać?przegłosowany pisze: ↑ndz maja 02, 2021 3:29 am "Perazyna", a nie "pernazyna" tłuki jedne.
We mnie to walili garściami w psychiatryku. Stałem się po tym agresywny, ale co najgorsze lek prawdopodobnie zatrzymał mi pracę nerek i spuchły mi stopy jak balony.![]()
- xmiaplacidus
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 67253143
150 mg perazyny, schiz nie mam, ale śpię po 20 godzin dziennie.
F25.1
Ja biorąc 150mg perazyny spię 9-10 ale to może dlatego , że nie mam remisji i mam lęki , nie jestem spokojna - boje się
- Spokojny80
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 38754286
Tak to prawda.Na Pernazynie człowiek się szybko opala.Wiem bo biorę 100 mg na dobę.hvp2 pisze: ↑śr lip 11, 2012 8:53 pm Kolejną wadą "Pernazyny" (wadą może nie skrajnie dokuczliwą, ale jednak to wada!) jest zwiększona wrażliwość skóry na promieniowanie słoneczne.
Jak byłem na 300 mg/dobę to na czerwono opaliło mnie majowe słońce w przeciągu około kwadransa, zaś na 100 mg/dobę słońce lipcowe opaliło mnie na różowo za niecałe 5 godzin. (Kremów UV nie lubię, a na długie rękawy się wyjątkowo nie zdecydowałem.)
Michal