Czy osoby chore na schizofrenię mają cechy autystyczne?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Czy osoby chore na schizofrenię mają cechy autystyczne?

Post autor: Bright Angel »

Czy osoby chore na schizofrenię mają cechy autystyczne? Wydaje mi się, że spora część chorych wykazuje takie cechy. Może nie autyzm w czystej postaci, ale pewne lekkie cechy ze spektrum autyzmu. Pokusiłbym się nawet na hipotezę o dużych zależnościach pomiędzy schizofrenią a autyzmem.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Re: Czy osoby chore na schizofrenię mają cechy autystyczne?

Post autor: Dobro »

Mi kiedyś wpisał autyzm na wypisie jeden doktorek, ale jego kompetencje wydają mi się słabe dziś..

Ale coś możesz mieć z tym rację.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Moim zdaniem osoby ze schizofrenią mają pewne cechy ze spektrum autyzmu np. trudności w prowadzeniu rozmowy czy osamotnienie...
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

To nie jest nowe odkrycie,kiedyś mi lekarz o tym mówił,że w schizofrenii występuje pewien autyzm.
nadzieja dobrowolska
moderator
moderator
Status: twój najgorszy koszmar

Post autor: nadzieja dobrowolska »

Objaw negatywny - autyzm schizofreniczny.
nie dyskutuj z debilem - wpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem
viewtopic.php?t=40441
Wątek Zażalenia na pycioslawę. Chcesz coś dodać? Wbijaj śmiało.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Mnie się autyzm kojarzy z introwertyzmem. Są ekstrawertycy i introwertycy. Są osoby niskoreaktywne i wysokoreaktywne (patrz: pobudzenie ciała migdałowatego i nadaktywność części przedczołowej kory mózgowej) Jako introwertyk człowiek ma słaby wewnętrzny filtr, nie wie, które bodźce ignorować, a które brać na poważnie. Percepcja i "przerabianie" rzeczywistości to mechanizm, którego introwertyk nie jest w stanie swobodnie sterować.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Zaburzenia ze spektrum autyzmu zaczynają się w dzieciństwie, najpóźniej w wieku kilku lat (a może nawet koniecznie przed ukończeniem 3 r. ż.?), a schizofrenia nie musi rozpoczynać się w dzieciństwie (zwykle się nie rozpoczyna, przeważnie początek schizofrenii jest w wieku dojrzewania lub dorosłości). Całościowe zaburzenia rozwoju muszą zaczynać się przed okresem dojrzewania, najpóźniej w wieku kilku lat, a schizofrenia czy zaburzenia schizoafektywne lub schizotypowe nie muszą.

Dla mnie "bazowy" autyzm to "zespół patologicznego nonkonformizmu" - brak emocjonalnej potrzeby dostosowania się do innych, typowej socjalizacji; może się to objawiać przez niezainteresowanie zdobywaniem przyjaciół i znajomych, brakiem potrzeby bycia kochanym (nieromantycznie, nieseksualnie) - np. przez rodziców, może temu towarzyszyć brak przywiązywania się do ludzi lub jego ograniczenie czy silniejsze przywiązywanie się do przedmiotów niż do osób. Raczej towarzyszy temu inna emocjonalność niż u "standardowego" człowieka, "życie we własnym świecie", "we własnej społecznej bańce", "na swój sposób", w pewnym sensie "skrajny egocentryzm". Może to być określane jako "zaburzenie instynktu".
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

kotek pisze: sob wrz 05, 2020 1:45 pm Zaburzenia ze spektrum autyzmu zaczynają się w dzieciństwie, najpóźniej w wieku kilku lat (a może nawet koniecznie przed ukończeniem 3 r. ż.?), a schizofrenia nie musi rozpoczynać się w dzieciństwie (zwykle się nie rozpoczyna, przeważnie początek schizofrenii jest w wieku dojrzewania lub dorosłości). Całościowe zaburzenia rozwoju muszą zaczynać się przed okresem dojrzewania, najpóźniej w wieku kilku lat, a schizofrenia czy zaburzenia schizoafektywne lub schizotypowe nie muszą.
Tylko, że cechy autystyczne u chorych na schizofrenię zaczynają się już w dzieciństwie wg. moich hipotez.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Jeżeli tak, to dlaczego schizofrenia miałaby nie być uznawana za całościowe zaburzenie rozwoju?

Myślę, że nie we wszystkich przypadkach schizofrenii cechy autystyczne muszą pojawiać się już w dzieciństwie. Część osób ze schizofrenią ma całościowe zaburzenia rozwoju. Ale to może być całkiem mała część.

Mi mogło zaszkodzić to, że w dzieciństwie (ogólnie przed liceum) nie traktowano mnie jako kogoś mającego POWAŻNE zaburzenia psychiczne. W wieku około 6 lat chyba stwierdzili, że mam "zaburzenia emocjonalne", ale to raczej mniej dobitne pojęcie, niż "choroba psychiczna" czy "całościowe zaburzenie rozwoju". Niestety, w gimnazjum robiłem bardzo złe rzeczy, których teraz żałuję (chociaż nie pamiętam wszystkich szczegółów ich dotyczących).
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Bo tu nie chodzie o autyzm w czystej postaci, tylko o pewne cechy autystyczne nienasilone.
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Zespół Aspergera zwykle nie daje tak silnych objawów, jak autyzm kannerowski, autyzm dziecięcy, przy którym często jest niepełnosprawność intelektualna i poważne zaburzenia mowy i języka. Ja w ogóle nie interesowałem się zdobywaniem znajomych, przyjaciół, byciem kochanym platonicznie - czy to jest tylko cecha autystyczna, i to nienasilona? Chyba niektóre osoby z klinicznym zespołem Aspergera są bardziej jak "typowi" ludzie w tych sferach, szukają przyjaciół i znajomości, chcą być kochane (nie musi tu chodzić o związek romantyczny! (takowym byłem bardzo zainteresowany już w dzieciństwie, i bardzo głupio się zachowywałem w związku z tym)). Miałem dziwne zainteresowania, intensywne, raczej wąskie wewnętrznie i niezbyt praktyczne życiowo już w wieku kilku lat. W szkole podstawowej i gimnazjum dużo mi dokuczali. Nigdy nie byłem w związku.
swtern
zaufany użytkownik

Post autor: swtern »

jest jeszcze schizofrenia katatoniczna.chyba bohater filmu Ptasiek.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”