Macie rządowy profil zaufany?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

Dzięki niemu można podobno załatwić wiele rzeczy dużo szybciej i łatwiej. Ja już sobie założyłem. Zakładanie przez internet jest b. łatwe, to chwila. Najdłużej trwa czytanie regulaminu ;). Jeszcze nic nie załatwiałem przez niego, ale podobno można załatwić 51 rzeczy online.

Można też sprawdzić sobie historię recept na https://pacjent.gov.pl

A co można załatwić jest tu: https://obywatel.gov.pl/
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Re: Macie rządowy profil zaufany?

Profil zaufany zakłada się b. łatwo przez bank internetowy. Np. w mBanku wchodzisz w zakładkę "pasaż" wybierasz "eurząd" i klikasz załóż profil zaufany. Sprawdzasz czy Twoje dane są aktualne, akceptujesz regulamin i masz profil zaufany :)
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Właśnie się zastanawiam nad założeniem takiegoż. A czym fizycznie jest ten profil zaufany? Czy to jest jakieś hasło? Boję się, ktoś inny mógłby to łatwo wykorzystać, jakiś złodziej itp.
Melisa
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Melisa pisze: sob lut 22, 2020 3:14 pm Właśnie się zastanawiam nad założeniem takiegoż. A czym fizycznie jest ten profil zaufany? Czy to jest jakieś hasło? Boję się, ktoś inny mógłby to łatwo wykorzystać, jakiś złodziej itp.
Profil zaufany jest tylko potwierdzeniem Twojej tożsamości. Jak się chcesz zalogować do jakiegoś e-urzędu przez profil zaufany, to klikasz ikonkę zaloguj przez profil zaufany, wybierasz ikonkę swojego banku i logujesz się loginem i hasłem swojego banku (tak jest w mBanku). Bank potwierdza Twoją tożsamość i przenosi Cię do e-urzędu, gdzie chciałaś się zalogować. Czasami dostaje się osoby login i hasło do logowania za pomocą profilu zaufanego.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Melisa pisze: sob lut 22, 2020 3:14 pm Boję się, ktoś inny mógłby to łatwo wykorzystać, jakiś złodziej itp.
To jest takie samo ryzyko jak z logowaniem do banku. Teraz trzeba często podawać kod jednorazowy logując się banku. Więc jest to dość bezpieczne.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

OK. Dzięki!
Melisa
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: jakotako »

Co tam ciekawego można załatwić :?:
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Wiele rzeczy możesz załatwić bez wychodzenia z domu i stania pół dnia w urzędach.
Możesz złożyć pita. Zobaczyć czy w ogóle musisz składać, bo wielu ludzi nie musi już wypełniać pita. A jak musisz złożyć pita, to już masz w dużej części wypełniony.
Możesz zobaczyć sobie kod recepty, jak zgubisz.
Możesz zgłosić urodzenie dziecka.
Zgłosić się do urzędu pracy.
I wiele, wiele innych.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Mam dowód elektroniczny, ale nie ma wersji apki na linuxa i czekam.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Maksymiliana
moderator
moderator
Kontakt:

Post autor: Maksymiliana »

Ja mam profil zaufany od 2017r.
Powiem szczerze że na 1 rzut oka jest fajnie, że wszystko da się załatwić, owszem da się, ale ...
Np we wrzesniu 2019r. przemeldowałam się, wypełniłam wszystko online, załączyłam dokumenty.... i czekam, i czekam, i czekam, i czekam. Pół miesiąca minęło - zero odpowiedzi.
Musiałam osobiście pójść do urzędu i fizycznie w okienku pokazać dokumenty i przemeldowanie wtedy zajęło 15 minut.

Co do Dowodu rejestracyjnego - tak samo, w 2018r. wszystko zrobiłam online, wypełniłam. Czekam i czekam i końca nie było widać. Pieprznęłam tym w cholere i musiałam iść do tradycyjnego okienka i złożyć podanie o wydanie nowego dowodu rejestracyjnego.

Co do urzędu pracy to PZ pokazuje złe daty przyjścia do urzędu i podpisania stosownych dokumentów - najpierw pokazuje np 25 lutego, a na koniec dowiadujesz się, że masz iść do urzędu 5 marca.
Dodatkowo trzeba cholernie uważać przy składaniu wniosku by nie popełnić gafy, bo wtedy zamiast na bezrobotnego, zarejestrujecie się jako poszukujący pracy. A te pytania w takiej ankiecie zgłoszeniowej są dwuznaczne.
Mój blog: http://www.nocnylampion.wordpress.com
Dzisiaj gdy przymkniesz oczy na szarym pamięci tle, pośród wyblakłych przeźroczy zobaczysz właśnie mnie.
Awatar użytkownika
Petrus2
zaufany użytkownik

Post autor: Petrus2 »

PZ czasem ułatwia załatwianie spraw urzędowych lecz często i tak trzeba się osobiście pofatygować do danego urzędu.
Dla przykładu: do dzisiaj miałem czas na załatwienie pewnej sprawy w skarbówce. Okazało się, że mój świeży podpis elektroniczny wymaga uaktualnienia w US. Wysłałem wczoraj wieczorem stosowny druk za pośrednictwem ePUAP i profilu zaufanego.
Dzisiaj rano dzwonię do Urzędu i tam nikt nic nie wie o moim wniosku. Więc wizyta osobista i sprawa załatwiona.
76746f6c64406a6162626572706c2e6f7267
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”