Proste przepisy wege
Moderator: moderatorzy
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
Re: Proste przepisy wege
Piotrek007
I dobry ten makaron? Bo uwielbiam ogólnie a nie za bardzo mogę gluten jeść.
I dobry ten makaron? Bo uwielbiam ogólnie a nie za bardzo mogę gluten jeść.
blablabla
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 9:54 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
Używa ktoś z Was sojowirówki? http://www.mojasoja.pl/ Piotrek?
Najtańsze mleko sojowe jest w biedronie, właściwie napój sojowy. Kosztuje to 5 złociszy i ma bardzo kiepski skład.
Zastanawiam się nad tym sprzętem (hahaha jak będę miała luźne 3 stówy), choć koszt pewnie szybko się zwróci.
Najtańsze mleko sojowe jest w biedronie, właściwie napój sojowy. Kosztuje to 5 złociszy i ma bardzo kiepski skład.
Zastanawiam się nad tym sprzętem (hahaha jak będę miała luźne 3 stówy), choć koszt pewnie szybko się zwróci.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2016 9:54 pm przez Piotrek007, łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Piszą, że można w tym robić także inne roślinne mleka.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Zajebiste batony wysokoenergetycze:
200gram daktyli suszonych
150gram wiórków kokosowych
2 czubate łyżki kakao
Daktyle zalać na kilka minut letnią wodą,następnie odcedzić i włożyć na pół minuty do mikrofali (żeby zrobiły się miękkie)
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do płaskiego pojemnika dokładnie ugniatając.Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stwardniało.Pokroić na kształt batonów.
200gram daktyli suszonych
150gram wiórków kokosowych
2 czubate łyżki kakao
Daktyle zalać na kilka minut letnią wodą,następnie odcedzić i włożyć na pół minuty do mikrofali (żeby zrobiły się miękkie)
Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć do płaskiego pojemnika dokładnie ugniatając.Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stwardniało.Pokroić na kształt batonów.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Łatwe i szybkie w zrobieniu mleko owsiane nie odbiegające smakiem od sklepowego i wielokrotnie tańsze.
140 gram płatków owsianych
1 litr letniej wody
2 saszetki cukru wanilinowego
Syrop z agawy lub cukier do smaku
Szczypta soli
Płatki zmiksować blenderem w litrze wody (conajmniej 1-2 minuty).Przecedzić przez gęste sitko lub przy pomocy gazy.Posłodzić i lekko posolić.Wstawić na conajmniej godzinę do lodówki aby składniki się przegryzły.
Dobre do płatków śniadaniowych oraz do koktajli np. zmiksowane z bananem i garścią świeżego szpinaku.
Jak użyje się ciepłej wody podczas miksowania wyjdzie bardzo gęste (kleiste).
1 litr letniej wody
Szczypta soli
Płatki zmiksować blenderem w litrze wody (conajmniej 1-2 minuty).Przecedzić przez gęste sitko lub przy pomocy gazy.Posłodzić i lekko posolić.Wstawić na conajmniej godzinę do lodówki aby składniki się przegryzły.
Dobre do płatków śniadaniowych oraz do koktajli np. zmiksowane z bananem i garścią świeżego szpinaku.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Łatwe i szybkie w zrobieniu mleko owsiane nie odbiegające smakiem od sklepowego i wielokrotnie tańsze.
1 litr letniej wody
Szczypta soli
To co zostanie na sitku (zmielone płatki) można zjeść z rozgniecionym bananem lub innymi owocami lub użyć do zrobienia placków (np. dodać do ciasta na naleśniki i usmażyć)
1 litr letniej wody
Szczypta soli
To co zostanie na sitku (zmielone płatki) można zjeść z rozgniecionym bananem lub innymi owocami lub użyć do zrobienia placków (np. dodać do ciasta na naleśniki i usmażyć)
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Wygląda smakowicie ten pasztet i dzięki za podpowiedź, bo boję się skomplikowanych gadżetów kuchennych.mei pisze: ↑wt sty 26, 2016 6:09 pm http://www.jadlonomia.com/przepisy/smal ... zana/#more
http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasztet-z-gruszkami/
http://www.jadlonomia.com/przepisy/pasz ... ze-sliwka/
Jeżeli ktoś nie ma blendera, wystarczy mikser, trzeba zmiksować ciepłe składniki i wychodzi gładka pasta, jak nie miałam miksera wszystko ugniatałam tłuczkiem do ziemniaków, wtedy było to mniej gładkie. Przyprawy polecam dodawać według swojego uznania, ponieważ według przepisów wychodzi dość delikatny smak. Sosu sojowego nie posiadam, ale zawsze wychodzą. Jeżeli ktoś nie ma piekarnika to owoce można podsmażyć na patelni na maśle albo oliwie. Tam gdzie jest tylko jabłko w przepisie dodaję też gruszki i śliwki suszone i cebulę. Wychodzi naprawdę dużo i smacznie.