Wegetarianizm - za i przeciw - wywiad z ekspertem
Moderator: moderatorzy
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Re: Wegetarianizm - za i przeciw - wywiad z ekspertem
Zsiadłe mleko zawiera wit. B12.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Bardzo sobie cenię wegetarian. Bo dzięki nim nauczyłem się gotować i moje posiłki zawierają więcej rodzajów warzyw.
Ale chciałbym kiedyś pojechać na ich zlot i zrobić tak:
https://www.youtube.com/watch?v=VUEHCdiYiqM

Ale chciałbym kiedyś pojechać na ich zlot i zrobić tak:
https://www.youtube.com/watch?v=VUEHCdiYiqM

Bo B12 to witamina brudu. Nie wiem, co to oznacza, pewnie występuje w sfermentowanych pokarmach.
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
To że do B12 przyczepiono etykietkę witaminy brudu, wynika z faktu że produkują ją bakterie rozmnażające się w niesterylnych warunkach.
Tak mi się po głowie kołacze.
Tak mi się po głowie kołacze.
Bardzo sensowny artykuł: Wraz wiekiem stopniowo jemy coraz mniej mięsa i produktów odzwierzęcych. Tylko wiadomo, że taka staruszka/staruszek na geriatrii łatwiej przełknie kotleta mielonego niż sałatę, czy cokolwiek innego al dente...
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
Wszystko zależy od przyzwyczajeń żywieniowych. Jeśli ktoś był od dziecka żywiony głównie mięsem trudniej będzie mu je odstawić niż komuś kto miał bogatszy talerz.wiadomo, że taka staruszka/staruszek na geriatrii łatwiej przełknie kotleta mielonego
Jeszcze jest kwestia wiedzy. Pamiętam jak po wojsku pierwszy raz uskuteczniałem wegetarianizm. Jadłem praktycznie to samo co reszta rodziny, tylko bez mięsa. Mimo gotowania osobno. Po trzech tygodniach spojrzałem w ten ubogi talerz i powiedziałem "nie, nie tak długo nie pociągnę. trzeba kupić odpowiednią lekturę na temat".
Klucz żurawi, ja miałam tylko na myśli uzębienie osób starszych. W psychiatryku, gdzie nie ma zasady "ani żadnej rzeczy, która jego jest", często ginęły lub zawieruszały się protezy zębowe. Starsze panie jadły chleb maczany w mleku... A co do tematu, jem bardzo mało mięsa. I taka ciekawostka: Brokuł zawiera więcej przyswajalnego wapnia niż mleko. A tak poza tym dużo białka jest w fasoli strączkowej, i produkty sojowe w zastępstwie dla mięsa.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Spożywanie dużej ilości białka nie jest zdrowe, nawet pochodzącego z roślin strączkowych.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
A to szkoda. Aha, i nie wiem dlaczego twaróg (półtłusty/tłusty) smakuje mi tylko nocą albo późnym wieczorem. Przemiany białkowe zachodzą nocą, ale podróż twarogu do jelita trwa chyba dłużej...
- klucz żurawi
- zaufany użytkownik
I dodatkowo, podobno jeśli chodzi o wapń w mleku to mleko wypłukuje więcej wapnia niż daje.Brokuł zawiera więcej przyswajalnego wapnia niż mleko.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Duże ilości różnych rodzajów tłuszczów jest w orzechach, oleje takie jak z orzecha laskowego czy konopny dostarczają ich wymaganą ilość. Zdrowy jest też olej kokosowy, za zdrowy dlatego sfałszowano ostatnie badania na jego temat.