Bycie zdrowym,to skończenie z uzależnieniem od choroby i nie wchodzenie na forum kto się z tym zgadza
Moderator: moderatorzy
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Bycie zdrowym,to skończenie z uzależnieniem od choroby i nie wchodzenie na forum kto się z tym zgadza
Witam
Tak sobie myślę co trzeba zrobić by być zdrowym.Na ile jesteśmy zdrowi skoro nie mamy objawów i coś tam bierzemy,a niektórzy na lekach mają jazdy.Warto mieć zainteresowania i nie ulegać nałogom.Mieć znajomych też zdrowych,bo wtedy uczymy się normalnych rozmów.Dużo też zależy od myślenia,tak jak śpimy,czy uprawiamy sport,czy mamy spacery.Trening mózg też jest potrzebny.Jak to jest innym się udaje,a innym nie.Życzę powodzenia robię od forum 2 dni przerwy i nie wiem czy wrócę.
Pozdro Generał Tup
Tak sobie myślę co trzeba zrobić by być zdrowym.Na ile jesteśmy zdrowi skoro nie mamy objawów i coś tam bierzemy,a niektórzy na lekach mają jazdy.Warto mieć zainteresowania i nie ulegać nałogom.Mieć znajomych też zdrowych,bo wtedy uczymy się normalnych rozmów.Dużo też zależy od myślenia,tak jak śpimy,czy uprawiamy sport,czy mamy spacery.Trening mózg też jest potrzebny.Jak to jest innym się udaje,a innym nie.Życzę powodzenia robię od forum 2 dni przerwy i nie wiem czy wrócę.
Pozdro Generał Tup
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Bycie zdrowym,to skończenie z uzależnieniem od choroby i nie wchodzenie na forum kto się z tym zgadza
Wątpie aby ktoś zgodził się z tym co napiszę ale uważam,że pokonałem chorobę dzięki nie zagłębianiu się w jej tajniki.Moja wiedza na temat schizofrenii jest bardzo podstawowa mimo że diagnoze mam od ponad dwudziestu lat.Mimo że nie było łatwo to dzisiaj jestem wdzięczny rodzinie,że nigdy nie traktowali mnie ulgowo i nie mogłem uciekać od spraw które mnie czasami przerastały.Mam znajomych,prace,hobby i w sumie jestem szczęśliwy.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Re: Bycie zdrowym,to skończenie z uzależnieniem od choroby i nie wchodzenie na forum kto się z tym zgadza
A wystarczyło ,że rodzina pozwoliła by mi w przeszłości na siedzenie w domu i "chorowanie" bym teraz nie miał nic i wegetował.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Bycie zdrowym jest rzecza najwazniejsza w zyciu 

- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Zaraz po wyjściu z dwuletniej psychozy,zalekowany z głęboką depresją i fobią społeczną zacząłem pracować i nawet jak nie dawałem sobie już rady to jedyną alternatywą były próby samobójcze po których od razu wracałem do pracy.To było drastyczne ale gdybym mógł powiedzieć w domu że nie daję rady to do dnia dzisiejszego bym siedział w domu będąc przekonanym o tym,że nie nadaje się ani do pracy ani też do jakichkolwiek relacji towarzyskich.Dlatego teraz myślę,że jest wiele chorych osób które chorują głównie dlatego,że boją się wyjść poza strefę w której czują się bezpiecznie.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Pisząc o pracy nie mam na myśli zarabianie pieniędzy ale o wystawianie się na stres i budowanie relacji z innymi ludźmi.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Zależy od rodzaju pracy. Są systemy, w których liczy się rywalizacja i konkurencja a są takie, w których współpraca.Piotrek007 pisze:budowanie relacji z innymi ludźmi.
Jedni muszą usamodzielnić się na siłę, a inni muszą usamodzielnić się też na siłę, w odwrotnej sytuacji - kiedy nie mogą w domu powiedzieć, że nie są chorzy.Piotrek007 pisze: gdybym mógł powiedzieć w domu że nie daję rady to do dnia dzisiejszego bym siedział w domu będąc przekonanym o tym,że nie nadaje się ani do pracy ani też do jakichkolwiek relacji towarzyskich

Najlepiej usamodzielniać się samodzielnie i spokojnie na podstawie badania granic swoich możliwości.
To też zależy od sytuacji. Ktoś może analizować swoje schorzenia po to, żeby się nimi przerażać i paraliżować, a ktoś po to, żeby uzyskać wgląd i lepiej wiedzieć jak unikać pogorszenia stanu.Piotrek007 pisze: ↑ndz lip 01, 2018 12:27 pm Wątpie aby ktoś zgodził się z tym co napiszę ale uważam,że pokonałem chorobę dzięki nie zagłębianiu się w jej tajniki.
Ktoś może rzucić papierosy bez wiedzy o tym co powodują u innych ludzi i będzie zadowolony i nie obciążony nadmierną świadomością zagrożenia, a ktoś właśnie dzięki wiedzy o przebiegu chorób i śmierci wywołanych paleniem.
Dla każdego jest inna optymalna droga dążenia do zdrowia.
Może to zależy od osobowości i psychiki różnych osób.
Ale zauważę, że na przykład bez wiedzy o chorobach lekarze nie mieliby swoich posad

- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Napewno to co u mnie się sprawdziło nie będzie receptą dla każdego.Moja choroba zaczęła się od totalnej izolacji w dzieciństwie której kulminacją były dwie psychozy.Dla mnie wyjście z choroby to przedewszystkim powrót do życia w społeczeństwie a psychozy mimo że trwały u mnie latami i były traumatycznym przeżyciem (jak u każdego) to tylko przykry epizod w życiu.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Dla mnie objawem zdrowia jest rezygnacja z Facebooka który stosuje psychomanipulacje przy wyświetlaniu treści, od których można się rozchorować.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Dlatego praca i związany z nią przymus przebywania z ludźmi był dla mnie najlepszą terapią.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Dla mnie podjęcie pracy było poważnym życiowym błędem, choć z drugiej strony nie wiem, czy gdybym był tylko bezrobotnym klientem w placówkach psychiatrycznych to udałoby mi się zdobyć pewną fajną młodą dziewczynę...Piotrek007 pisze: ↑ndz lip 01, 2018 8:03 pm Dlatego praca i związany z nią przymus przebywania z ludźmi był dla mnie najlepszą terapią.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Z tego wynika że jedni lubią piwo a inni wolą bimber 

"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
Nie chcę być zbyt ciekawski, ale rodzaj ludzi zależy też w pewnym dużym stopniu od rodzaju pracy.Piotrek007 pisze: ↑ndz lip 01, 2018 8:03 pm Dlatego praca i związany z nią przymus przebywania z ludźmi był dla mnie najlepszą terapią.
Innych ludzi spotykamy na budowie, innych w urzędzie, innych na uczelni itd.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Nie mam wyższego wykształcenia ani kwalifikacji aby siedzieć za biórkiem.Od kilkunastu lat pracuje w zpch i ciągle dorabiam w innych firmach - ostatnio przy przetwórstwie odpadów plastykowych.Dzisiaj jestem ostatni dzień w roli "ochroniarza",do końca lipca wykorzystam urlop i w międzyczasie zaczynam nową pracę z umową na pełen etat na otwartym rynku (wspomniana produkcja granulatu z plastykowych odpadów).Głównie będę jeździł wózkiem widłowym i rozładowywał tiry.
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Już nie będę miał czasu tu zaglądać
do tej pory robiłem to głównie w pracy z nudów (tak jak dzisiaj).

"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Tak się tylko mówi, nie będę miał czasu zaglądać. Może tak często nie, ale raz na jakiś czas z ciekawości? Poza tym tirów cały dzień nie będziesz rozładowywał :-)
Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
A mi tam nie wiedomo co co było.Na swój sposób będę zawsze porąbany.Z forum nie zrezygnuję.