Wiedza o chorobie pomogła Ci w leczeniu?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Wiedza o chorobie pomogła Ci w leczeniu?

Post autor: Meduzola »

Wiedza o istnieniu układu dopaminergicznego nie ma dla mnie znaczenia. Centralny układ nerwowy to nie tylko mózg. Słowo "psychoedukacja" to dziwoląg słowotwórczy, a ja nie jestem żadnym algorytmem.
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

hmm
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Trzeba być ostrożnym w zgłębianiu wiedzy psychiatrycznej z różnych zródeł. Słuchanie w tym psychiatrów,których traktuje się jak Bogów i wszystko wiedzą,wszystko z nami zrobią,bywa pułapką.Z początku nikt nie zna swojej choroby dobrze i psychiatrzy popełniają błędy i my.Psychiatra nie jest w stanie we wszystkim pomóc.Takie rzeczy jak znajomość dawek w kontekście naszej choroby,rozpoznania objawów,pewna wiedza ogólna schizofrenii i nie tylko,też wiedza o osobowości,psychologiczna,to nie zbędny zbiór,który nam może pomóc w kryzysach.Jest tendencja też do pochopnego kierowania do szpitala obecnie.Lekarz ma nas chronić od szpitala,a nie ciągle w nim zamykać.Można też się pasjonować schizofrenią i dużo o tym czytać.Jednak to powinna robić osoba co ją bezpośrednio nie dotyczy.Jednak do psychologii zdobywania takiej wiedzy zachęcam,może naprawdę pomóc.Będziemy wiedzieli jak sobie często sami pomóc jakiej szukać pomocy.
Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Post autor: imon »

ja tam wolę penetrować schizofrenię po swojemu
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Tup pisze: sob kwie 14, 2018 12:21 pm Trzeba być ostrożnym w zgłębianiu wiedzy psychiatrycznej z różnych zródeł.
Moim zdaniem wszystkie źródła dobre z wyjątkiem "ezoterycznych".
Tup pisze: sob kwie 14, 2018 12:21 pmSłuchanie w tym psychiatrów,których traktuje się jak Bogów i wszystko wiedzą,wszystko z nami zrobią,bywa pułapką.Z początku nikt nie zna swojej choroby dobrze i psychiatrzy popełniają błędy i my.Psychiatra nie jest w stanie we wszystkim pomóc.Takie rzeczy jak znajomość dawek w kontekście naszej choroby,rozpoznania objawów,pewna wiedza ogólna schizofrenii i nie tylko,też wiedza o osobowości,psychologiczna,to nie zbędny zbiór,który nam może pomóc w kryzysach.Jest tendencja też do pochopnego kierowania do szpitala obecnie.Lekarz ma nas chronić od szpitala,a nie ciągle w nim zamykać.Można też się pasjonować schizofrenią i dużo o tym czytać.Jednak to powinna robić osoba co ją bezpośrednio nie dotyczy.Jednak do psychologii zdobywania takiej wiedzy zachęcam,może naprawdę pomóc.Będziemy wiedzieli jak sobie często sami pomóc jakiej szukać pomocy.
Masz 99% racji :!: :!: :!:
Niestety
"koń jaki jest każdy widzi"

To co w Twojej wypowiedzi zaznaczyłem na czerwono to ja ująłbym o wiele radykalniej:
"Psychiatra prawie w niczym nie jest w stanie pomóc" :!: :!: :!: :!: On może przede wszystkim uspokoić, uśpić, obezwładnić, skierować do szpitala. Poza tym praktycznie już nic więcej. Dla ścisłości: jeszcze zaświadczenie może napisać.
Pamal
zaufany użytkownik

Post autor: Pamal »

Przeczytałam książkę o rehabilitacji i doszłam też do wniosku, że psycholog może pomóc tylko w prostych sprawach, przypomnieć żeby wziąć prysznic i w kwestiach międzyludzkich typu patrzenie w oczy albo ewidentne błędy a niestety w pracy zawodowej i amorach trzeba mieć własną głowę na karku albo poradzić się mentora albo przyjaciela który np pracuje w tym zawodzie.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Pomaga, ale wiedza życiowa a nie podręcznikowa.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
tricky
zaufany użytkownik

Post autor: tricky »

Mnie pomogła. Po przestudiowaniu wszystkiego co się dało zrozumiałem, że to stek nonsensów. Prawdziwą wiedzę daje tylko doświadczenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”