Rekrutacja do pracy z rentą

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Rekrutacja do pracy z rentą

Post autor: Walet Pikowy »

witam

Czy ma pracodawca wgląd do orzeczenia Zusu z komisji,gdzie jest opis co mówiliśmy na komisji i opinia o naszym stanie orzecznika?
Proszę o pilną odpowiedz.

Ja chyba już kiedyś miałem taki przypadek,w ogóle dużo było tam papierów do ksera.Teraz mam to orzeczenie zasrane złą opinią i boje się ją dawać.Co w takim wypadku wymyśleć?zawieruszyło?Pracodawca nadgina prawo?Bo chce się dowiedzieć o chorobie?a to przecież jest pod ochroną?
Awatar użytkownika
Buszra82
moderator
moderator

Re: Rekrutacja do pracy z rentą

Post autor: Buszra82 »

Ja od momentu zachorowania nie miałam jeszcze umowy o pracę, zawsze były to umowy-zlecenia czyli popularne śmieciówki czy umowy o dzieła a przy nich nie jest wymagane zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia wypełnia się oświadczenie zdrowotne samodzielnie dla pracodawcy nawet taka śmieciówka jest wygodniejsza i zdecydowanie tańsza dla pracodawcy więc może zapytaj czy początkowo mogłaby by to być umowa- zlecenie sprawdzisz się i może pracodawca sam zaproponuje etat a jak Cię już lepiej pozna, a wtedy to wiadomo że jak już się sprawdzisz będzie inaczej na Ciebie patrzył :)
cezary123
zaufany użytkownik

Post autor: cezary123 »

A Ty jak byś rekrutował swoich wartościowych pracowników do pracy w swojej cennej firmie?

Podobno prześwietlają jak mogą, przecież z jednej strony chcą uczciwych ludzi, a z drugiej naiwnych, których można wykorzystać niepostrzeżenie (jeżeli to pracodawca jest przypadkiem nieuczciwy). Trudno to wypośrodkować i pogodzić sprzeczne interesy dwóch stron. Trzeba po prostu trafić na uczciwą sytuację.

http://kadry.infor.pl/kadry/indywidualn ... -roku.html
shadowman
bywalec

Post autor: shadowman »

Jakie to paradoksalne, że ludzie (mimo że jej nie rozumieją) pragną Wolności, którą utożsamiają poniekąd z demokracją. A z drugiej strony tak ochoczo poddają się dyktaturze w pracy.
Ehh, ta wcielona niedoskonałość:P
Władza absolutna państwa będzie funkcją absolutnej swobody każdej jednostkowej woli.
Awatar użytkownika
wurm
zaufany użytkownik

Post autor: wurm »

Tup masz miec takie rzeczy gdzies i zycie stanie sie prostrze nie stygmatyzuj sie pleas
I'm just the man in the middle
Of a complicated plan.
No one to show me the light.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Pracodawca nie ma wglądu do zaswiadczen lekarskich! One mogą interesowac wyłącznie lekarza medycyny pracy!

Natomiast przy niepełnosprawności 02-P pracodawca ma więcej profitów z zatrudnienia, dopłat do wnagrodzenia i rozmaitych refundacji, więc zatajanie że schorzenie jest psychiatryczne może zostać odczytane jako nielojalnosc wobec firmy zatrudniającej.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Pisałem meila do Pip-u i mi odpisali listownie.Te zakłady łamią prawo żądając taki dokument i nie ma obowiązku mówić im,że mam rentę,tylko muszę to zgłosić w Zusie,że podjąłem zatrudnienie.Następny raz już im takiego dokumentu nie dam,a jak będą chcieli powiem,że łamią prawo,ciekawe czy wtedy mnie zatrudnią?to już inna bajka hehe.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Nie wiem czy mogą żądać orzeczenia ZUS-u ale ponoć pracodawca powinien wiedzieć czy jesteś na rencie bo wtedy inaczej ponoć składki odprowadzają. Chodzi chyba o to czy jesteś ubezpieczony z innego tytułu niż umowa o pracę.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

W Zusie muszą wiedzieć i wtedy naliczają oni.Tak pisali w liście,takie jest prawo.A pracodawca wiadomo,że to nadużywa.Jakieś orzeczenie żąda itp,to jest niezgodne z prawem i można to zgłosić do Pipu jakby był konflikt o to.Nie ma obowiązku mówienia mu o rencie.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

U mnie wszyscy wiedzą o diagnozie i pobytach w psychiatrykach, ludziom gęby nie zamkniesz... Ale dlaczego MOPS co pół roku żąda zaświadczenia z ZUS-u, że się nie pobiera renty? Czyli jednak jest jakaś ochrona danych osobowych...
ODPOWIEDZ

Wróć do „praca”