Co oprócz neuroleptyków na sen?
Moderator: moderatorzy
Co oprócz neuroleptyków na sen?
biorę m.in klozapol, na noc biorę większą dawkę leków i one działają usypiająco.. ale czasami nie mogę zasnąć
polecicie mi jakieś ziołowe tabletki nasenne?
polecicie mi jakieś ziołowe tabletki nasenne?
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
Re: Co oprócz neuroleptyków na sen?
Witam.
Jesli chcesz zioła na sen, to unikaj suplementów diety. Nie są kontrolowane, dawka aktywna jest mała, nigdy w nich nie odczułem działania. W aptece polecili mi zamówić szyszki chmielu i melisę w formie herbatki do zaparzania. Szyszki chmielu za 2-3 złote dostaniesz opakowanie, podobnie kosztuje melisa. Te dwa składniki są zawsze w ziołowych lekach na sen i uspokojenie. Prawdziwa moc poczujesz, gdy będziesz stosował zioła a nie suplementy diety. Chmielu potrzeba około 10-15 szyszek i herbatka jest w takiej postaci gorzka, aromatyczna, chmielowa. Melisę potrzebowałem 2-3 sztuki by odczuć działanie lub pic 3x dziennie, działa kojąco ale tak delikatnie ze trudno to odczuć i nie sugerować się ze tak ma być. Ale w opisie działa uspokajająco i na sennie, ale wielu ludzi potrzebuje troche czasu by to poczuć.
Jesli chcesz zioła na sen, to unikaj suplementów diety. Nie są kontrolowane, dawka aktywna jest mała, nigdy w nich nie odczułem działania. W aptece polecili mi zamówić szyszki chmielu i melisę w formie herbatki do zaparzania. Szyszki chmielu za 2-3 złote dostaniesz opakowanie, podobnie kosztuje melisa. Te dwa składniki są zawsze w ziołowych lekach na sen i uspokojenie. Prawdziwa moc poczujesz, gdy będziesz stosował zioła a nie suplementy diety. Chmielu potrzeba około 10-15 szyszek i herbatka jest w takiej postaci gorzka, aromatyczna, chmielowa. Melisę potrzebowałem 2-3 sztuki by odczuć działanie lub pic 3x dziennie, działa kojąco ale tak delikatnie ze trudno to odczuć i nie sugerować się ze tak ma być. Ale w opisie działa uspokajająco i na sennie, ale wielu ludzi potrzebuje troche czasu by to poczuć.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać
de mello - minuta mądrości
Zamiast szukać kolejnej tabletki do zażywania lepiej postarać się wdrożyć do swojego życia jak najwięcej zasad z tzw. higieny snu:
https://psychiatria.mp.pl/bezsennosc/69 ... zdrowy-sen
PS. Ponadto nasennie, lepiej od zmęczenia fizycznego, wydaje się działać zmęczenie psychiczne, ale to tylko moja jakaś tam intuicja, poparta może własnym doświadczeniem sprzed lat.
Ja bym do tego dopisał jeszcze że w sypialni powinna panować właściwa temperatura, tj. ani za wysoka ani też za niska. Chyba najlepiej tak około 16-18 st. C.Zasady higieny snu:
- ograniczaj czas spędzany w łóżku
- nie próbuj zasnąć na siłę
- usuń zegarek z zasięgu wzroku w sypialni
- zmęcz się fizycznie późnym popołudniem
- unikaj kofeiny, nikotyny i alkoholu
- prowadź regularny tryb życia
- rano wstawaj zawsze o tej samej porze
- zjedz kolację 3 godziny przed snem i ewentualnie lekką przekąskę późnym wieczorem
- unikaj silnego światła wieczorem i ciemnych pomieszczeń w ciągu dnia
- unikaj drzemek w ciągu dnia
PS. Ponadto nasennie, lepiej od zmęczenia fizycznego, wydaje się działać zmęczenie psychiczne, ale to tylko moja jakaś tam intuicja, poparta może własnym doświadczeniem sprzed lat.
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
Wszystko się zgadza, ale czasem naprawdę nie da się zasnąć. Miałem taki lek, co działał 6 godzi i ja się równo z zegarkiem na ręce w tym czasie budziłem. Nazywa się zolpidem. W takich przypadkach bez wspomagacza żadna higiena snu nie jest skuteczna. Bywają bezsenności wymagające leczenia. Czasem jest to za wiele dopaminy i blokuje sen a czasem co innego i częstego w schizofrenii, bo bezsenność jest częsta w tej diagnozie i wymaga leczenia.hvp2 pisze: ↑sob sty 06, 2018 8:45 pm Zamiast szukać kolejnej tabletki do zażywania lepiej postarać się wdrożyć do swojego życia jak najwięcej zasad z tzw. higieny snu:
Wiem! Ja właśnie mam ewidentną bezsenność od co najmniej dwóch lat, które jednak nie jest leczona.
Może psychiatrzy się do mnie zrazili, bo wiedzą że ich nie lubię, a może boją się cokolwiek ruszać w moim przypadku żeby nie było gorzej... Nie wiem w sumie, bo nie jestem telepatą.
Jednak jestem zbyt leniwy i zbyt mało zdyscyplinowany na to, by w pełni wdrożyć te zasady higieny snu, o których jest powyżej w tym wątku. A skoro ich wszystkich nie wdrożyłem to nie wiem, na ile są one skuteczne.
Może psychiatrzy się do mnie zrazili, bo wiedzą że ich nie lubię, a może boją się cokolwiek ruszać w moim przypadku żeby nie było gorzej... Nie wiem w sumie, bo nie jestem telepatą.
Jednak jestem zbyt leniwy i zbyt mało zdyscyplinowany na to, by w pełni wdrożyć te zasady higieny snu, o których jest powyżej w tym wątku. A skoro ich wszystkich nie wdrożyłem to nie wiem, na ile są one skuteczne.
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
Tez jest mi trudno powiedzieć czy higiena snu jest skuteczna, bo lubie kawę. Niemniej jednak mając bezsenność tą prawdziwą, która mam od kiedy pamiętam to już jako dziecko chodziłem do psychiatry po nasenne a kawy nie piłem.
Tak jak koledze doradziłem - chmiel słynie z działania uspakajającego i nasennego. Jest skuteczny ale tylko jak dawka jest odpowiednia a do tego potrzeba poczuć gorzki smak w naparze. Tylko ze chmiel ma pewien efekt uboczny. Wspominało mi sie to teraz i warto to napisać, ze obniża silnie libido. Jak to nie problem - stosować bo działa.
Tak jak koledze doradziłem - chmiel słynie z działania uspakajającego i nasennego. Jest skuteczny ale tylko jak dawka jest odpowiednia a do tego potrzeba poczuć gorzki smak w naparze. Tylko ze chmiel ma pewien efekt uboczny. Wspominało mi sie to teraz i warto to napisać, ze obniża silnie libido. Jak to nie problem - stosować bo działa.
- PanSerduszko
- zaufany użytkownik
hormon serotonina jest związany z zasypianiem, a produkowana jest ona w jelitach.
Jelita nie za bardzo lubią palenia, neuroleptyków, niezdrowego jedzenia, alkoholu...
Mózg współgra z jelitami i wymienia się informacjami.
Gdy masz źle funkcjonujące jelita to możliwe, że również masz kłopoty ze snem, ale każdy organizm jest inny.
Kefir plus probiotyki mogą zadziałać, polecam wywiad na Zapytaj Trenera z Panią Szachtą, jednak tam rzecz tyczy się sportowców.
Jelita nie za bardzo lubią palenia, neuroleptyków, niezdrowego jedzenia, alkoholu...
Mózg współgra z jelitami i wymienia się informacjami.
Gdy masz źle funkcjonujące jelita to możliwe, że również masz kłopoty ze snem, ale każdy organizm jest inny.
Kefir plus probiotyki mogą zadziałać, polecam wywiad na Zapytaj Trenera z Panią Szachtą, jednak tam rzecz tyczy się sportowców.
a oto moja noga
- piotrs
- zaufany użytkownik
zolafren 5 mg spisz jak baranek jak bralem spalem nawet do 14 h
ja biore amisan 200mg /na dobe spie 8-10 h
ja biore amisan 200mg /na dobe spie 8-10 h
Mnie pomaga melatonina, choć wiem, że higiena snu ma duże znaczenie.
Prócz melatoniny pomogło mi również pozbycie się smartfona, nie picie kawy w godzinach popołudniowych i unikanie pobudzających czynności przed snem.
Zioła też są dobre.
Trzeba wracać do natury bo dzisiejszy pęd życia, smartfony, ekrany, bombardowanie informacjami sprawia, że nie umiemy spać!
Prócz melatoniny pomogło mi również pozbycie się smartfona, nie picie kawy w godzinach popołudniowych i unikanie pobudzających czynności przed snem.
Zioła też są dobre.
Trzeba wracać do natury bo dzisiejszy pęd życia, smartfony, ekrany, bombardowanie informacjami sprawia, że nie umiemy spać!
Patrzeć w ciemność przed zaśnięciem zamiast w smartfona.
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
W moim Xiaomi Redmi jest tryb czytania, sprawia ze ekran nie emituje pobudzającego niebieskiego i białego światła a tylko temperaturę zachodzącego Słońca. Podobny bajer jest w Windows 10, nazywa się wyświetlanie nocne. Ustawia się to w centrum powiadomień na dole po prawej, rozwijając wszystkie ustawienia. Nie jest to łatwe do zniesienia bo ekran ma odcienie żółci, ale nie pobudza a nawet sprawia ze stajemy się śpiący.
Dzięki. Kiedyś używałam nakładki innej firmy ale zawieszała mi komputer. I twilight w smartfonie, ale też odinstalowałam.
Melatonina mi pomagała zasnąć ale zauważyłem że pozwala zasnąć ale jednak nie wpływa na długość snu. Może to być plus i minus. Często jak zjem coś słodkiego przed snem nawet w niewielkiej ilości lepiej mi się śpi ale słodycze to chyba kiepskie rozwiązanie. Obecnie biorą samą kwetiapinę na sen i ładnie mnie usypia choć często się budzę w nocy.
- piotrs
- zaufany użytkownik
moze cos na szyszkach chmielu np POZYTIWUM
B3 NIACYNA B6 MAGNEZ na sen na depresje w orzechach ziemnych wloskich garsc
1-2 piwa hihe ale mozesz sie uzaleznic
B3 NIACYNA B6 MAGNEZ na sen na depresje w orzechach ziemnych wloskich garsc
1-2 piwa hihe ale mozesz sie uzaleznic
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
Mi nerwomix pasował.W aptece mają
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Z ziół to wyciag z szyszki chmielu o ile się nie myle pomaga zasnąć.
Melatonina to naturalny hormon ułatwiający zasypianie, produkowany przez mózg?
można to normalnie kupić w aptece?
można to normalnie kupić w aptece?
Można kupić. Ja używam. Mi pomaga. Dawki są od 1 mg do 5 mg. Na początku brałem 5mg, teraz 3mg. Jedna tabletka godzinę przed snem czy tam pół godziny. Podobno nie uzależnia.