Nowa klasyfikacja ICD

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Meduzola
zaufany użytkownik

Nowa klasyfikacja ICD

Post autor: Meduzola »

Wraz z początkiem 2018 miała odbyć sie publikacja zrewidowanego ICD (International Classification of Diseases), klasyfikacja chorób ICD11. A tu ni widu, ni słychu. Pan minister Radziwił mówił już coś na ten temat? Bo PTP mam w głębokím poważaniu, więc niech się nie powołują na przedwojenne korzenie.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Nowa klasyfikacja ICD

Post autor: hvp2 »

Klasyfikacja ICD to nie jest chyba w gestii Radziwiłła! Tylko bodajże UE...
Awatar użytkownika
Chameleon
bywalec

Post autor: Chameleon »

Nic chorym nie daje zmiana nazwy schizofrenii na schizofrenię.
Meduzola
zaufany użytkownik

Chameleon pisze: wt sty 02, 2018 10:57 am Nic chorym nie daje zmiana nazwy schizofrenii na schizofrenię.
Masz rozszczepíenie umysłu (gr.schiz plus phren)? Bo ja nie. Pod wpływem leków (sorry: substancji psychotropowych) z wielu zaburzeń schizoafektywnych zrobiła "się" schizofrenia. @Hvp, albo będziemy pod kondominium UE albo USA i Japonii, bo o ruskich psychotropach nie słyszałam, tylko generykach z Węgier i Słowacji.
Meduzola
zaufany użytkownik

"Pawiem i papuga innych narodow bylas zawsze..." Juliusz Słowacki
Meduzola
zaufany użytkownik

Od 29 lat (por. 1989) nie udało się Polaczkom (musimy być zawsze figo fago, zdejmij majtki, będziesz nago) stworzyć własnego systemu psychiatrycznego. Prawdziwe ludzkie potwory nigdy nie zaznały psychiatryka, np. mój brat Szymon, który mnie brutalnie pobił we wrześniu 2016, bo stanęłam w obronie jego żony Eweliny, która studiuje w Bełchatowie resocjalizację i prewencję kryminalną, a empatii nie posiada,mój ojciec Józek ją chwali, że ambitna, a to nawet uniwersytet nie jest.
Awatar użytkownika
Chameleon
bywalec

Post autor: Chameleon »

Meduzola pisze: wt sty 02, 2018 11:10 am
Chameleon pisze: wt sty 02, 2018 10:57 am Nic chorym nie daje zmiana nazwy schizofrenii na schizofrenię.
Masz rozszczepíenie umysłu (gr.schiz plus phren)? Bo ja nie. Pod wpływem leków (sorry: substancji psychotropowych) z wielu zaburzeń schizoafektywnych zrobiła "się" schizofrenia. @Hvp, albo będziemy pod kondominium UE albo USA i Japonii, bo o ruskich psychotropach nie słyszałam, tylko generykach z Węgier i Słowacji.
Mam rozszczepienie umysłu na głosy.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Psychiatryczne są pod 06:
https://icd.who.int/dev11/l-m/en
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Meduzola
zaufany użytkownik

@Newt, to polskojęzyczny link? Panie Radziwiłł, w medycynie nie chodzi tylko o struktury (tym, co wyjeżdźają z Polski albo żądają niebotycznych podwyżek płac-krzyż na drogę), ale o wíedzę merytoryczną plus odrobinę uduchowienia. Biologizm PTP to okropna rzecz i ten obleśny pan, co jest/ był (?) krajowym konsultantem w psychiatrii bieże mnie na mdłości. Polsko, jest nas podobnież kilkaset tysięcy, a nasza fizyczność nie jest tylko psychosomatyczna...
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Nie, to po angielsku. Wersja beta.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Meduzola
zaufany użytkownik

Verräter dr Marcin Kamiński (oglądałam właśnie program informacyjny), tylko nie wracaj do Polski z jakimś Szturm und Drangiem... Zostań za Odrą i nie mieszaj w Polskiej psychiatrii.
Meduzola
zaufany użytkownik

A o ICD11 pan Minister w TVP Info nie wspomniał. Powiedział tylko, że bunt lekarzy z czasem stał się polityczny. A PTP nie jest polityczne? Nawet środowisko LGBT próbowało na fb motywować do swoich celów... Stara hierarchia: dyrektor-ordynator-lekarze z przerośníętym ego-wulgarni sanitariusze i sfrustrowane ludzką apatią ("blady/płytki afekt") pielęgniarki. Byłam, to wiem. Polsko, uzdrów nas.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”