Nowa klasyfikacja ICD
Moderator: moderatorzy
Nowa klasyfikacja ICD
Wraz z początkiem 2018 miała odbyć sie publikacja zrewidowanego ICD (International Classification of Diseases), klasyfikacja chorób ICD11. A tu ni widu, ni słychu. Pan minister Radziwił mówił już coś na ten temat? Bo PTP mam w głębokím poważaniu, więc niech się nie powołują na przedwojenne korzenie.
Re: Nowa klasyfikacja ICD
Klasyfikacja ICD to nie jest chyba w gestii Radziwiłła! Tylko bodajże UE...
Nic chorym nie daje zmiana nazwy schizofrenii na schizofrenię.
Masz rozszczepíenie umysłu (gr.schiz plus phren)? Bo ja nie. Pod wpływem leków (sorry: substancji psychotropowych) z wielu zaburzeń schizoafektywnych zrobiła "się" schizofrenia. @Hvp, albo będziemy pod kondominium UE albo USA i Japonii, bo o ruskich psychotropach nie słyszałam, tylko generykach z Węgier i Słowacji.
"Pawiem i papuga innych narodow bylas zawsze..." Juliusz Słowacki
Od 29 lat (por. 1989) nie udało się Polaczkom (musimy być zawsze figo fago, zdejmij majtki, będziesz nago) stworzyć własnego systemu psychiatrycznego. Prawdziwe ludzkie potwory nigdy nie zaznały psychiatryka, np. mój brat Szymon, który mnie brutalnie pobił we wrześniu 2016, bo stanęłam w obronie jego żony Eweliny, która studiuje w Bełchatowie resocjalizację i prewencję kryminalną, a empatii nie posiada,mój ojciec Józek ją chwali, że ambitna, a to nawet uniwersytet nie jest.
Mam rozszczepienie umysłu na głosy.Meduzola pisze: ↑wt sty 02, 2018 11:10 amMasz rozszczepíenie umysłu (gr.schiz plus phren)? Bo ja nie. Pod wpływem leków (sorry: substancji psychotropowych) z wielu zaburzeń schizoafektywnych zrobiła "się" schizofrenia. @Hvp, albo będziemy pod kondominium UE albo USA i Japonii, bo o ruskich psychotropach nie słyszałam, tylko generykach z Węgier i Słowacji.
Psychiatryczne są pod 06:
https://icd.who.int/dev11/l-m/en
https://icd.who.int/dev11/l-m/en
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
@Newt, to polskojęzyczny link? Panie Radziwiłł, w medycynie nie chodzi tylko o struktury (tym, co wyjeżdźają z Polski albo żądają niebotycznych podwyżek płac-krzyż na drogę), ale o wíedzę merytoryczną plus odrobinę uduchowienia. Biologizm PTP to okropna rzecz i ten obleśny pan, co jest/ był (?) krajowym konsultantem w psychiatrii bieże mnie na mdłości. Polsko, jest nas podobnież kilkaset tysięcy, a nasza fizyczność nie jest tylko psychosomatyczna...
Nie, to po angielsku. Wersja beta.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Verräter dr Marcin Kamiński (oglądałam właśnie program informacyjny), tylko nie wracaj do Polski z jakimś Szturm und Drangiem... Zostań za Odrą i nie mieszaj w Polskiej psychiatrii.
A o ICD11 pan Minister w TVP Info nie wspomniał. Powiedział tylko, że bunt lekarzy z czasem stał się polityczny. A PTP nie jest polityczne? Nawet środowisko LGBT próbowało na fb motywować do swoich celów... Stara hierarchia: dyrektor-ordynator-lekarze z przerośníętym ego-wulgarni sanitariusze i sfrustrowane ludzką apatią ("blady/płytki afekt") pielęgniarki. Byłam, to wiem. Polsko, uzdrów nas.