Trzy czwarte pacjentów ze schizofrenią traci pracę w momencie diagnozy. Choroba eliminuje ich z rynku pracy
Moderator: moderatorzy
Re: Trzy czwarte pacjentów ze schizofrenią traci pracę w momencie diagnozy. Choroba eliminuje ich z rynku pracy
Praca miała bardzo pozytywny wpływ na moją schizofrenię i tarczycę ale to chyba dlatego, że miałam tam cieplarniane warunki (MAŁA GRUPA, życzliwa i kompetentna przełożona, życzliwi i kompetentni koledzy, dobry i działający program i zasady działania - wdrożone przez profesjonalną firmę). A wcześniej przestałam być samoukiem, który tworzył brednie z głowy schizofrenicznej i skończyłam studia podyplomowe z realną wiedzą od praktyków.
Strasznie ciężko w realnym życiu o takie cieplarniane warunki!!!
Strasznie ciężko w realnym życiu o takie cieplarniane warunki!!!
Re: Trzy czwarte pacjentów ze schizofrenią traci pracę w momencie diagnozy. Choroba eliminuje ich z rynku pracy
Często przeceniamy wpływ naszych zdolności lub ich braku, a nie doceniamy otoczenia i okoliczności.
Dlatego tak ważna jest publiczna debata na temat tej choroby. Jest nas w Polsce 400 000 i tkwi w nas potenjjał gospodarczy, nie chodzi tylko o poezję i malarstwo.
Z jednej strony chorzy mają być zdolni do odpowiedzialnej pracy, z drugiej nie można im zaufać, że będą regularnie zażywać głupią tabletkę!!! Ktoś chciał upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i wyszło jak zwykle.
Chyba, że nie chodzi o odpowiedzialną, samodzielną pracę.
Chyba, że nie chodzi o odpowiedzialną, samodzielną pracę.
Chorych cechuje męczliwość, bywają zmuleni wysokimi dawkami leków, mają małe zdolności interpersonalne, mają osłabioną pamięć... Cóż więc się dziwić, że jest tak jak jest!!! Dlatego jest niezrozumiała postawa ZUS, który pod najmniejszym pretekstem obniża te nieszczęsne renciny lub je w ogóle odbiera.
- piotrs
- zaufany użytkownik
TAK zgodze sie chorzy maja slaba pamiec po psychotropach ja czytam Psmo Świeto ale za duzo nie pamietam czasami mysle czy wzialem tabletka mam mgr nauk spolecznych i potem choroba i alkohol zrobily gapke z mozgu akurat wtedy gdy ludzie wkraczaja w dorosle zycie plany nadzieja a tu choroba
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
ZUS to tragedia, miałem z nim do czynienia. Bezduszna maszyna opierająca się tylko na przepisach, zero empatii dla chorej osoby. Jeśli chodzi o pracę i ktoś czuje się na siłach to może pracować, nie wszyscy jednak są zdolni do pracy i to trzeba powiedzieć sobie szczerze, nie zaklnie się rzeczywistości.