Kawa i Herbata, a Schizofrenia

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Kawa i Herbata, a Schizofrenia

Post autor: Sasek »

Herbata czarna, zielona, yerba mate, kawa, cola, energetyki... Wszystko to nasila moją chorobę. W zależności czy to teina czy kofeina to działa inaczej. Nasila na przykład lęki, cały czas myślę o urojeniach/problemach, uczucie nienormalności w każdej czynności jak chód czy w ogóle jakiś ruch gdy ludzie są, depresja, nerwowość, brak energii, unikanie kontaktu wzrokowego przez lęk, nadwrażliwość na dźwięki itd. Wszystko to jest silniejsze. Lekarze mi mówili, że niektórzy tak mają. Jedna pacjentka to nawet głosów dostała po energetykach. A jak to wygląda u Was? Jak to wytłumaczyć? Zapraszam do dyskusji.
:music-listening:
Awatar użytkownika
piotrs
zaufany użytkownik

Re: Kawa i Herbata, a Schizofrenia

Post autor: piotrs »

pierdolenie ja pije dziennie do 8 browarow mimo ze biore tabletki nie pic 1-2 godziny po tabletce te lekarze to koniowaly mi daja tylko recepty oczywiccie nie pic i brac tabletki
danielek
zaufany użytkownik
Status: portier

Post autor: danielek »

Salem pisze: sob wrz 23, 2017 9:35 pm Herbata czarna, zielona, yerba mate, kawa, cola, energetyki... Wszystko to nasila moją chorobę. W zależności czy to teina czy kofeina to działa inaczej. Nasila na przykład lęki, cały czas myślę o urojeniach/problemach, uczucie nienormalności w każdej czynności jak chód czy w ogóle jakiś ruch gdy ludzie są, depresja, nerwowość, brak energii, unikanie kontaktu wzrokowego przez lęk, nadwrażliwość na dźwięki itd. Wszystko to jest silniejsze. Lekarze mi mówili, że niektórzy tak mają. Jedna pacjentka to nawet głosów dostała po energetykach. A jak to wygląda u Was? Jak to wytłumaczyć? Zapraszam do dyskusji.
W psychiatrykach energetyki są zakazane.Prawidłowo.
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

Ja myślę, że to działa na układ nerwowy, dlatego chorzy gorzej się czują. Ale dlaczego niektórzy tylko, a nie wszyscy?
Meduzola
zaufany użytkownik

Re: Kawa i Herbata a Schizofrenia

Post autor: Meduzola »

Na oddziałach psychiatrycznych, to nawet leku przeciwbólowego nie można posiadać, a pielęgniarki dysponują tylko Polopiryną, albo tylko Paracetamolem. Poza tym mam do picia koper włoski (fenkuł), dobra rzecz, gdyż neuroleptyki powodują zaparcia... bo spowalniają trawienie. Podoba mi się zapach fenkułu, nie tylko dla niemowląt. 30 saszetek 6 zl, ale nie więcej.
danielek
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: ndz wrz 24, 2017 9:55 am Na oddziałach psychiatrycznych, to nawet leku przeciwbólowego nie można posiadać, a pielęgniarki dysponują tylko Polopiryną, albo tylko Paracetamolem. Poza tym mam do picia koper włoski (fenkuł), dobra rzecz, gdyż neuroleptyki powodują zaparcia... bo spowalniają trawienie. Podoba mi się zapach fenkułu, nie tylko dla niemowląt. 30 saszetek 6 zl, ale nie więcej.
Mi zabrali Etopirynę bo kofeina w niej jest.Leki typu Hepatil też wzięli.U mnie na oddziale był tylko Apap w razie napadu bólu.
Awatar użytkownika
Sasek
zaufany użytkownik

A kawę można pić w szpitalu?
danielek
zaufany użytkownik

Zalezy.Na jednym oddziale stał czajnik w okreslonych godzinach.Tam gdzie byłem ostatnio to 3x dziennie było parzenie(o8.45,o 14 i o 16-stej).Trzeba było wybrac czy chcesz kawę,herbate czy jakąs tam zupe z paczki.
Meduzola
zaufany użytkownik

Post autor: Meduzola »

Z mojej małej komórki nie widzę opcji "cytuj", do @Danielka: Piszesz, źe Etopiryna zawiera kofeinę... Wyczytałam w jednej Księdze Ziół. źe skrzyp polny (zioło do picia, ) zawiera nikotynę, taka ciekawostka... U mnie w psychiatryku na oddziale łagodnym czajnik jest zabierany po 21... ale nie ma tak bardzo dużego rygoru odnośnie picia kawy...
danielek
zaufany użytkownik

Meduzola pisze: ndz wrz 24, 2017 12:35 pm Z mojej małej komórki nie widzę opcji "cytuj", do @Danielka: Piszesz, źe Etopiryna zawiera kofeinę... Wyczytałam w jednej Księdze Ziół. źe skrzyp polny (zioło do picia, ) zawiera nikotynę, taka ciekawostka... U mnie w psychiatryku na oddziale łagodnym czajnik jest zabierany po 21... ale nie ma tak bardzo dużego rygoru odnośnie picia kawy...
Kurde a ja nie umiem wstawic kawałka tekstu z Twojej odpowiedzi.Ucze się dopiero.Niezły luxus ten czajnik po 21-wszej.;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”