Nieumiejętność zrobienia jednej rzeczy

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

m1000
zarejestrowany użytkownik
Status: brak

Nieumiejętność zrobienia jednej rzeczy

Post autor: m1000 »

Jak potrafię się zająć czymś tylko przez 5 minut to co zrobic zeby móc dluzej?
Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Re: Nieumiejętność zrobienia jednej rzeczy

Post autor: imon »

myślę, że musisz przede wszystkim polubić te czynności które zamierzasz wykonywać... nie oznacza jednak, to, że jest to łatwe w schizofrenii... bo nie jest w tej chorobie zwykle traci się entuzjazm do wszystkiego....
Dobrze by było jakbyś miał jakąś zachętę czy też nagrodę za trwanie przy jednej sprawie...
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Re: Nieumiejętność zrobienia jednej rzeczy

Post autor: hvp2 »

budkatelefoniczna pisze: czw sie 17, 2017 8:47 am w tej chorobie zwykle traci się entuzjazm do wszystkiego....
To często kwestia bardziej źle dobranych leków niż samej choroby jako takiej.

Oczywiście w aktywnej fazie choroby zachowujemy "entuzjazm" wyłącznie do tego, co dyktują nam urojenia.

Jednak jak w wyniku kuracji neuroleptycznej urojenia zostaną zlikwidowane to niestety u człowieka przestaje działać tzw. układ nagrody w mózgu, w funkcjonowaniu ktorego to układu zasadniczą rolę odgrywa dopamina. Więc jak neuroleptyki tą dopaminę unicestwią to nie ma i układu nagrody. Dlatego ważne jest, aby neuroleptyku brać jak najmniejszą dawkę i nie jest wszystko jedno, który konkretnie neuroleptyk się zażywa.

Ponadto trzeba się często po prostu intelektualnie zmuszać, by coś robić. Cokolwiek robić. Ja tak miałem przez cale lata, zwłaszcza tuż po pierwszej hospitalizacji.
budkatelefoniczna pisze: czw sie 17, 2017 8:47 am Dobrze by było jakbyś miał jakąś zachętę czy też nagrodę za trwanie przy jednej sprawie...
Można też umawiać się na jakieś wspólne prace z drugim człowiekiem.
Towarzystwo (i perspektywa oceny!) drugiej osoby też działa mobilizująco.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”