.

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 9697465

Re: w poszukiwaniu mechanizmu działania deprywacji snu na objawy negatywne schizofrenii

Post autor: wowo »

Pamiętam że negatywne objawy miałem zanim została u mnie zdiagnozowana schizofrenia. Już wtedy powinienem wylądować u psychiatry ale sam człowiek nie zdawał sprawy z tego, że to choroba i trzeba to leczyć. Zastanawia mnie trochę jedno, czy negatywne objawy mogły się przyczynić to powstania schizofrenii, bo osobiście uważam że miały jakiś tam wpływ na zmiany w mózgu.
cremik1
zaufany użytkownik

Re: w poszukiwaniu mechanizmu działania deprywacji snu na objawy negatywne schizofrenii

Post autor: cremik1 »

Popatrzyłem w wikipedii co to jest deprywacja i jest to ciągłe niezaspokojenie danej czynności czyli mam rozumieć że nie spanie ma mnie wyleczyć z objawów negatywnych. Czegoś tu nie rozumie bo po przespanej nocy jestem zadowolony i wypoczęty a po nieprzespanej nocy zmęczony i drażliwy.

Deprywacja snu - czyli jego niedobór, którego konsekwencjami są zaburzenia funkcji poznawczych, rozdrażnienie i ogólny spadek sił witalnych. Zbyt mała ilość snu może być także przyczyną nadwagi, nadmiernego pobudzenia lub cukrzycy, a nawet prowadzić do śmierci w ekstremalnych przypadkach. Do innych potencjalnych skutków należy zaliczyć depresję, niską samoocenę społeczną oraz choroby nowotworowe
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Właśnie u mnie zaczynało się od negatywów, później ze względu na pracę brak snu, chociaż jak ten sen był to i tak słaby. Następnie przyszła psychoza, krótka i silna, w ciągu tygodnia położyła mnie do szpitala. Tak się zaczęła moja przygoda z F20.
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Myślę że źródeł choroby należy szukać w firmach/krajach, w których opracowano leki. Z tego co wiem Abilify pochodzi z Japonii. Bo jak można wymyślić lek bez poznania przyczyny choroby? Z Francji chyba pochodzi Solian.
Awatar użytkownika
wowo
zaufany użytkownik

Inteligencja poprawia się wraz z dłuższą remisją, nie ma co jej oczekiwać przy ataku chorobowym, wtedy jest załamanie i następuje pogorszenie myślenia, zwłaszcza krytycyzm którego praktycznie nie ma.
Awatar użytkownika
Ćma
zaufany użytkownik

Post autor: Ćma »

Teorie teoriami, ale moje doświadczenia w zakresie deprywacji snu mówią jasno, że owszem, koreluje ona z zarówno negatywnymi, jak i pozytywnymi objawami, jednak wyraźnie je nasilając. Działo się tak zawsze, gdy nie brałam jeszcze leków, działo się tak przez lata, gdy byłam na lekach, analogiczny mechanizm występuje teraz, gdy już leków nie biorę.
Nie wydaje mi się, abym była jakimś ewenementem- znam osoby, które na deprywację snu reagują w ten sam sposób (w wypadku depresji, schizofrenii, ChAD).
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”