Suplementy
Moderator: moderatorzy
Suplementy
Czy zażywacie jakieś suplementy? Zaczęłam zażywać koenzym q10, ale widzę że on wchodzi w mnóstwo interakcji z innymi lekami, może dlatego gorzej się czuję?
Re: Suplementy
ja zażywam wit d3 i magnez (tego ostatniego nie można łączyć z innymi lekami). dostałam to zalecenie od kardiolożki
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
witamine d tylko bo nie wychodze z domu za bardzo
no i kofeina
no i kofeina
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
Bede testowal od jutra d ryboze na negatywy, szczegolnie podobno dziala dobrze na ,, brain fog'' zobaczymy dam znac.
blablabla
Ja zażywam "Vitrium Osteo" czyli Ca + Mg + D3.
Mam to zalecone przez internistkę w ramach profilaktyki osteoporozy.
Mam to zalecone przez internistkę w ramach profilaktyki osteoporozy.
- Kiciuś_XXL
- moderator
Obecnie B-complex +wit b3. Korzystnie wpływa na system nerwowy co wyraźnie odczuwam.
Wit b3 kupuję przez internet bo w aptekach jest tylko na receptę, a jeśli już bez recepty to w śladowych ilościach.
Trzeba uważać na firmy bo niektóre sprzedają g.wno.
Miałem więcej suplementów ale wiele w.j.bałem po tym ja przeczytałem artykuł o tym ze tylko niewielka ilość suplementów kontrolowana jest przez NIK, a przecież co roku na rynek trafia setki suplementów. My ludzie kupujemy je bo myślimy, że to są leki, a ponoć nimi nie są. Czytałem że niektóre suplementy zawierają szkodliwe substancje, rakotwórcze.
Niektóre faktycznie mogą pomóc i mam nadzieję że wtedy nie działa efekt placebo.
Popijam alkohol i kawę więc warto uzupełnić magnez.
Wit b3 kupuję przez internet bo w aptekach jest tylko na receptę, a jeśli już bez recepty to w śladowych ilościach.
Trzeba uważać na firmy bo niektóre sprzedają g.wno.
Miałem więcej suplementów ale wiele w.j.bałem po tym ja przeczytałem artykuł o tym ze tylko niewielka ilość suplementów kontrolowana jest przez NIK, a przecież co roku na rynek trafia setki suplementów. My ludzie kupujemy je bo myślimy, że to są leki, a ponoć nimi nie są. Czytałem że niektóre suplementy zawierają szkodliwe substancje, rakotwórcze.
Niektóre faktycznie mogą pomóc i mam nadzieję że wtedy nie działa efekt placebo.
Popijam alkohol i kawę więc warto uzupełnić magnez.
Podobno we Francji witamina D jest tylko na receptę.
Ja obecnie biorę bodymax z żeń-szeniem, dodatkowo suplementuje wapń i magnez, biorę tran i zacząłem dziś kreatynę brać bo trochę ćwiczę w domu.
Córce podaję: miedź koloidalna, krzem, Wit. D3 2000, Wit. PP. Od przyszłego dojdzie złoto koloidalne (koloidy nie wchodzą w interakcję ze sobą i lekami)
Dogmatyczne wyrocznie lekarskie nie robią już na mnie żadnego wrażenia.
Ja bore wit d3 z K2,krzem,wit b complex
Na monitorze telewizji tramwajowej wyczytałem że suplementy diety bierze ponad 70% Polaków
Tymczasem część z nich jest zwyczajnie szkodliwa, zwłaszcza jak są zażywane wraz z innymi suplementami lub lekami, a kolejna część to po prostu bardzo kosztowne placebo, czyli po prostu pieniądze wyrzucone w błoto.
Dla przykładu tabletki "na poprawę słuchu" w cenie powyżej 100 PLN za opakowanie.

Tymczasem część z nich jest zwyczajnie szkodliwa, zwłaszcza jak są zażywane wraz z innymi suplementami lub lekami, a kolejna część to po prostu bardzo kosztowne placebo, czyli po prostu pieniądze wyrzucone w błoto.
Dla przykładu tabletki "na poprawę słuchu" w cenie powyżej 100 PLN za opakowanie.

- piotrs
- zaufany użytkownik
ja stosuje diete raw omega 3 orzechy wloskie owoce jabłka ponoc szybciej przyspieszaja zdrowienie
- Chwast
- zaufany użytkownik
- Status: Mój kotunio filemon
Rybozy jeszcze nie kupilem. Kupilem natomiast vitd3 i k2 swansona. Tej pierwszej biore 25.000iu, tej drugiej 200mg. O wiele lepiej sie czuje.
blablabla
-
- bywalec
Wiele osób zażywa tran (omega3) i b complex
- Alex1950
- zaufany użytkownik
Podstawowy zestaw dla każdej osoby

Nie przestawaj się uśmiechać, bo to sprawia że jesteś najpiękniejsza
- Bratnia dusza
- zaufany użytkownik
- Status: Rencista
Nie ufam suplementom. Jeszcze witaminy i tran ok, ale pozostałe nie budzą mojego zaufania zupełnie. Czytam w sieci za wiele o tym jak są produkowane i jak często ich skład jest zupełnie inny od deklarowanego. Gdyby była kontrola nad tym segmentem to bym stosował na szeroką skale. Wiele wydaje się z składu wartościowymi, ale jak ocenić na oko czy zawierają to co powinny a nie zawierają tego czego nie powinny? Nie da się...
O ile to mozliwe, stosuję więc zioła kupowane osobno i sam je mieszam. Kiedyś kupowałem szyszki chmielu w aptece i melise. Stosowałem to na sen i uspokojenie. Wychodziło mi to wiele taniej od suplementów a i dawka była naprawdę skuteczna, wcześniej suplementy na bazie chmielu i melisy nic na mnie nie działały. To mnie utwierdziło w przekonaniu, ze z innymi jest podobnie, ze nie ma co płacić setki złotych na miesiąc na coś co nie działa.
O ile to mozliwe, stosuję więc zioła kupowane osobno i sam je mieszam. Kiedyś kupowałem szyszki chmielu w aptece i melise. Stosowałem to na sen i uspokojenie. Wychodziło mi to wiele taniej od suplementów a i dawka była naprawdę skuteczna, wcześniej suplementy na bazie chmielu i melisy nic na mnie nie działały. To mnie utwierdziło w przekonaniu, ze z innymi jest podobnie, ze nie ma co płacić setki złotych na miesiąc na coś co nie działa.
- jak mogę im przebaczyć?
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać
de mello - minuta mądrości
- gdybyś ich nie potępił nie musiałbyś przebaczać
de mello - minuta mądrości