Zdiagnowowana schizofrenia bez negatywów
Moderator: moderatorzy
Zdiagnowowana schizofrenia bez negatywów
Objawy negatywne
Objawy negatywne mogą się przejawiać m.in. wspomnianym już, stopniowym wycofywaniem się z dotychczasowych aktywności (np. zawodowych, szkolnych, hobby) i relacji międzyludzkich aż do całkowitej utraty zainteresowań i wycofania społecznego, a nawet unikania innych osób („On/ona w ogóle nie chce wychodzić z domu”, „Jak ktoś do nas przychodzi, to się zamyka w swoim pokoju i nie chce tam nikogo wpuścić, często nawet własnej rodziny”). Może temu towarzyszyć tzw. zobojętnienie uczuciowe („Wszystko mi jedno”, „Rób co chcesz”), czy też tzw. afekt blady („spłycone przeżywanie”, zmniejszenie wyrażania emocji lub nawet brak ich wyrażania) oraz upośledzenie zdolności do komunikacji z otoczeniem za pośrednictwem mimiki, gestów i postawy ciała. Inne objawy negatywne to:
abulia (tj. „bezczynność” jako efekt braku zdolności czy ograniczonej zdolności do planowania i podejmowania działań o określonym, złożonym celu),
anhedonia (zmniejszona zdolność lub brak zdolności do odczuwania przyjemności),
aspontaniczność (spadek, utrata spontaniczności zachowań i uczuć),
bierność, apatia, zubożenie wypowiedzi (wypowiadanie się pojedynczymi słowami o ubogiej treści, małe zróżnicowanie wypowiedzi),
awolicja (brak własnej woli czy jej ograniczenie),
spowolnienie ruchowe, mniejsza dbałość o siebie.
Postępujące objawy negatywne mogą prowadzić do tzw. załamania linii życiowej, czyli zmiany dotychczasowych planów, zamierzeń, celów życiowych chorego. Dlatego bardzo istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia tej grupy objawów schizofrenii.
i Zaburzenia poznawcze
W przypadku schizofrenii najczęściej występują zaburzenia koncentracji i uwagi, różnego rodzaju zaburzenia pamięci i inteligencji. Chory z trudem skupia się na wykonywanych czynnościach, nie potrafi zaplanować i zorganizować na przykład dnia czy najbliższego tygodnia. Nie pamięta tego, co niedawno zrobił, przeczytał, usłyszał czy powiedział.
źródło - http://psychiatria.mp.pl/choroby/78549,schizofrenia
Nie mam wcale takich objawów. Chyba, że moim negatywem jest depresja.
Ale przecież osoby cierpiące na depresję nie są diagnozowane jako schizofrenicy.
Na co mnie leczą?
Objawy negatywne mogą się przejawiać m.in. wspomnianym już, stopniowym wycofywaniem się z dotychczasowych aktywności (np. zawodowych, szkolnych, hobby) i relacji międzyludzkich aż do całkowitej utraty zainteresowań i wycofania społecznego, a nawet unikania innych osób („On/ona w ogóle nie chce wychodzić z domu”, „Jak ktoś do nas przychodzi, to się zamyka w swoim pokoju i nie chce tam nikogo wpuścić, często nawet własnej rodziny”). Może temu towarzyszyć tzw. zobojętnienie uczuciowe („Wszystko mi jedno”, „Rób co chcesz”), czy też tzw. afekt blady („spłycone przeżywanie”, zmniejszenie wyrażania emocji lub nawet brak ich wyrażania) oraz upośledzenie zdolności do komunikacji z otoczeniem za pośrednictwem mimiki, gestów i postawy ciała. Inne objawy negatywne to:
abulia (tj. „bezczynność” jako efekt braku zdolności czy ograniczonej zdolności do planowania i podejmowania działań o określonym, złożonym celu),
anhedonia (zmniejszona zdolność lub brak zdolności do odczuwania przyjemności),
aspontaniczność (spadek, utrata spontaniczności zachowań i uczuć),
bierność, apatia, zubożenie wypowiedzi (wypowiadanie się pojedynczymi słowami o ubogiej treści, małe zróżnicowanie wypowiedzi),
awolicja (brak własnej woli czy jej ograniczenie),
spowolnienie ruchowe, mniejsza dbałość o siebie.
Postępujące objawy negatywne mogą prowadzić do tzw. załamania linii życiowej, czyli zmiany dotychczasowych planów, zamierzeń, celów życiowych chorego. Dlatego bardzo istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie i rozpoczęcie leczenia tej grupy objawów schizofrenii.
i Zaburzenia poznawcze
W przypadku schizofrenii najczęściej występują zaburzenia koncentracji i uwagi, różnego rodzaju zaburzenia pamięci i inteligencji. Chory z trudem skupia się na wykonywanych czynnościach, nie potrafi zaplanować i zorganizować na przykład dnia czy najbliższego tygodnia. Nie pamięta tego, co niedawno zrobił, przeczytał, usłyszał czy powiedział.
źródło - http://psychiatria.mp.pl/choroby/78549,schizofrenia
Nie mam wcale takich objawów. Chyba, że moim negatywem jest depresja.
Ale przecież osoby cierpiące na depresję nie są diagnozowane jako schizofrenicy.
Na co mnie leczą?
Re: Zdiagnowowana schizofrenia bez negatywów
Ja mialam te objawy na duzych dawkach rispoleptu,teraz nie mam.
.
Ostatnio zmieniony pt wrz 22, 2017 12:24 pm przez Dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Występowanie bądź nie występowanie danych objawów, może być tylko kwestią interpretacji.
Czyli - mogę bywać zmęczona, bo prowadzę aktywne życie i mam dużo obowiązków.
albo
jestem zmęczona, co jest objawem negatywnym, ucieczką przed wykonywaniem obowiązków, nieumiejętnością dostosowania się do wymogów społecznych.
Kiedy mówię lekarce, że jestem zmęczona, to muszę jej udowodnić, że mam do tego prawo, że prowadzę na tyle aktywne życie, że mam prawo czuć zmęczenie.
A może nie mam racji?
Czyli - mogę bywać zmęczona, bo prowadzę aktywne życie i mam dużo obowiązków.
albo
jestem zmęczona, co jest objawem negatywnym, ucieczką przed wykonywaniem obowiązków, nieumiejętnością dostosowania się do wymogów społecznych.
Kiedy mówię lekarce, że jestem zmęczona, to muszę jej udowodnić, że mam do tego prawo, że prowadzę na tyle aktywne życie, że mam prawo czuć zmęczenie.
A może nie mam racji?
I jeszcze -za negatyw można błędnie uznać cechy charakteru.
Objawy negatywne to zanikanie (względnie całkowite już zniknięcie) cech psychicznych występujących u zdrowych ludzi. Np. anhedonia - brak (całkowita utrata) zdolności do odczuwania przyjemności, rozkoszy czy radości.
W sytuacji, kiedy dana emocja powinna się pojawić jest po prostu nic.
Jak Gehenno takich objawów nie masz to w dużej mierze masz szczęście
...choć w oczywisty sposób męczysz się z tymi objawami które masz (a których z kolei inni nie mają).
W sytuacji, kiedy dana emocja powinna się pojawić jest po prostu nic.

Jak Gehenno takich objawów nie masz to w dużej mierze masz szczęście

...choć w oczywisty sposób męczysz się z tymi objawami które masz (a których z kolei inni nie mają).
Gdybym je miała, to miałabym też prawo do bycia zmęczoną, zniechęconą. Byłoby mi wolno odpoczywać.
U mnie dopiero na starość przeważają negatywy. Ale pomaga na to Euthyrox.
Myślałam, że to lek na jakieś choroby związane z tarczycą.
Mam Hashimoto.
Ja mam zdiagnozowaną F20 mimo braku jakichkolwiek objawów tej choroby