Parę pytań na temat pieniędzy.
Moderator: moderatorzy
Parę pytań na temat pieniędzy.
Witam,
Jestem tu nowy, choć choruje już od paru lat. Pobieram rentę socjalną i jestem "całkowicie niezdolny do pracy" do 2018.
Mam parę pytań do was.
Czy w ogóle z takim orzeczeniem mogę pracować?
Jak ZUS patrzy na takie osoby jak ja kiedy podejmują prace? Czy od razu zabierają rentę?
Czy pracował ktoś w domu np przez internet? Własnie mam taką prace ale obawiam się jej podjąć bo nie wiem jak zareaguje ZUS.
I jeszcze jedno pytanie o zarobku pieniędzy choć nie jest to praca. Czy Obstawienie meczy np na stronie STS. Czy na takie coś ZUS tez zwraca uwagę jeśli się dowie. Lub jeśli przekroczę te 2800 w miesiącu obstawiając mecze. To już jest bardziej Hazard niż praca ale to tez są pieniądze.
Jak wiadomo ciężko jest normalnie znaleźć pracę, a człowiek chory ma jeszcze większy problem bo szuka coś w miarę łatwego dla siebie. Już nie mówiąc o dobrym zarobku.
Ja porostu chciałbym spróbować trochę popracować i zobaczyć czy dam rade na etacie, ewentualnie ta praca w domu.
Jestem tu nowy, choć choruje już od paru lat. Pobieram rentę socjalną i jestem "całkowicie niezdolny do pracy" do 2018.
Mam parę pytań do was.
Czy w ogóle z takim orzeczeniem mogę pracować?
Jak ZUS patrzy na takie osoby jak ja kiedy podejmują prace? Czy od razu zabierają rentę?
Czy pracował ktoś w domu np przez internet? Własnie mam taką prace ale obawiam się jej podjąć bo nie wiem jak zareaguje ZUS.
I jeszcze jedno pytanie o zarobku pieniędzy choć nie jest to praca. Czy Obstawienie meczy np na stronie STS. Czy na takie coś ZUS tez zwraca uwagę jeśli się dowie. Lub jeśli przekroczę te 2800 w miesiącu obstawiając mecze. To już jest bardziej Hazard niż praca ale to tez są pieniądze.
Jak wiadomo ciężko jest normalnie znaleźć pracę, a człowiek chory ma jeszcze większy problem bo szuka coś w miarę łatwego dla siebie. Już nie mówiąc o dobrym zarobku.
Ja porostu chciałbym spróbować trochę popracować i zobaczyć czy dam rade na etacie, ewentualnie ta praca w domu.
Re: Parę pytań na temat pieniędzy.
Można pracować, ja pracowałem póki mogłem.
Trudno mi uwierzyć że obstawiając mecze można zarobić 2800 miesięcznie, prędzej stracić, przecież nikt nie zna przyszłości.
Trudno mi uwierzyć że obstawiając mecze można zarobić 2800 miesięcznie, prędzej stracić, przecież nikt nie zna przyszłości.
Dziękuję za odpowiedz.AndrzejB pisze:Można pracować, ja pracowałem póki mogłem.
A miałeś rentę? Jeśli tak to czy ci ją odebrano lub masz ją dalej?
W sumie to można tyle uzyskać jak ktoś da dużą kwotę na początek i trafi wszystkie mecze. Ale to mało ważne interesuje mnie przeważnie praca na etacie i więcej informacji na temat (Pracy + rety socjalnej z orzeczeniem takim jak moje.) Jak ZUS może do tego podejść. W sumie to ciężko jest na to odpowiedzieć nie każdy jest taki sam i w takim samym stanie chorobowym. Po prostu potrzebuje więcej pieniędzy ale sam wiem ze w 100% nie jestem dyspozycyjny. Może porobię miesiąc może 2 i zrezygnuje + utrata renty = 0 kasy i ubezpieczenia.
Dla tego trafiłem na to forum by się dowiedzieć od kilku osób jak to jest na prawdę.
Czy w ogóle jest sens gdzieś wychodzić z domu na te 2 miechy czy jednak dać sobie spokój i ciągnąc rentę.
-
- zaufany użytkownik
Zawsze jest sens. Możesz pracować tylko nie możesz przekroczyć miesięcznie danej kwoty, ustalonej przez GUS na dany kwartał. Tu masz skopiowane ze strony ZUS, ale pewnie to wiesz:
"Prawo do renty socjalnej zawiesza się, jeżeli zostały osiągnięte przychody w łącznej kwocie wyższej niż 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ostatnio ogłoszonego przez Prezesa GUS do celów emerytalnych. W związku z tym, kwota przychodu uzasadniająca zawieszanie rent socjalnych wynosi w okresie:
od 1 września do 30 listopada 2015 r. 2 698,50 zł,
od 1 grudnia 2015 r. do 29 lutego 2016 r. 2 726,80 zł,
od 1 marca 2016 r. do 31 maja 2016 r. 2 846,90 zł,
od 1 czerwca 2016 r. do 31 sierpnia 2016 r. 2 927,10 zł.
od 1 września 2016 r. do 30 listopada 2016 r. 2 813,40 zł."
Ja mam rentę i pracowałem. Ale miesiąc przed komisją skończyła mi się umowa o pracę- co za tym idzie i praca.
Poszedłem na komisję i dostałem ponownie socjalną. Dodam jeszcze ciekawostkę: w moim przypadku orzecznik na komisji nie wiedział, że pracowałem pomimo zgłaszania do ZUS tego faktu.
pozdro
"Prawo do renty socjalnej zawiesza się, jeżeli zostały osiągnięte przychody w łącznej kwocie wyższej niż 70% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia za kwartał kalendarzowy ostatnio ogłoszonego przez Prezesa GUS do celów emerytalnych. W związku z tym, kwota przychodu uzasadniająca zawieszanie rent socjalnych wynosi w okresie:
od 1 września do 30 listopada 2015 r. 2 698,50 zł,
od 1 grudnia 2015 r. do 29 lutego 2016 r. 2 726,80 zł,
od 1 marca 2016 r. do 31 maja 2016 r. 2 846,90 zł,
od 1 czerwca 2016 r. do 31 sierpnia 2016 r. 2 927,10 zł.
od 1 września 2016 r. do 30 listopada 2016 r. 2 813,40 zł."
Ja mam rentę i pracowałem. Ale miesiąc przed komisją skończyła mi się umowa o pracę- co za tym idzie i praca.
Poszedłem na komisję i dostałem ponownie socjalną. Dodam jeszcze ciekawostkę: w moim przypadku orzecznik na komisji nie wiedział, że pracowałem pomimo zgłaszania do ZUS tego faktu.
pozdro
OK Dzięki po prostu dla mnie jeśli pisze ze jestem "Całkowicie nie zdolny do pracy" to tak jest. I po podjęciu pracy tracę prawo do renty. A to ze pisze ze mogę dorobić to jest celowo i jak podejmie się prace to won rentę kasują.
Trochę mnie teraz olśniłeś że tak nie jest. Wiec chyba zaryzykuje i coś poszukam.
Pozdrawiam.
Trochę mnie teraz olśniłeś że tak nie jest. Wiec chyba zaryzykuje i coś poszukam.
Pozdrawiam.
-
- zaufany użytkownik
Według mnie w naszej kochanej PL jest burdel legislacyjny. Jedna ustawa to, druga co innego.
Sama orzecznik po komisji podniosła mnie na duchu: " Ale się Pan nie martwi, teraz do renty można dorobić. "
Od szukania do podjęcia pracy dłuuga droga, ale szukaj. Kto szuka ten znajdzie
Sama orzecznik po komisji podniosła mnie na duchu: " Ale się Pan nie martwi, teraz do renty można dorobić. "

Od szukania do podjęcia pracy dłuuga droga, ale szukaj. Kto szuka ten znajdzie