Schizofrenia nie powinna wykluczać chorych z rynku pracy
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Schizofrenia nie powinna wykluczać chorych z rynku pracy
Eh, to jest trochę złożone. Po prostu mi z dobrego serca nawet mogę to powiedzieć - pomogli. Pracy dostać nie mogłem, i też co prawda chory to ja jestem..
nie chcę o tym tu na ogólnym...
nie chcę o tym tu na ogólnym...
nic
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Z przyzwyczajenia piszę, znam ludzi i nie chcę ich zostawić.Dominik_1973 pisze:Jagodowy - to co tu robisz?
Faktycznie, statystyka mówi, że u części ludzi po jednym epizodzie psychotycznym nigdy już on nie wraca. Wiem jednak, że schizofrenia nie jest psychozą, ponieważ psychozy występują w szeregu innych dolegliwości. Schizofrenia jest to szereg cech i zachowań osoby dotkniętej, psychozy to tylko część tych cech. Moja wiedza medyczna nie sięga tak daleko, żeby powiedzieć, że u powyższej grupy nie ma już w 100% choroby (psychoz na pewno nie ma).
Ludzi którzy towarzyszyli mi w najcięższych chwilach i już w drodze do zdrowia.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Zdrowy - ja się po części z Toba zgodzę - w teorii są zawody nam niedostępne ale na pewno nie kurierzy. Sam widuję ogłoszenia - szukam kuriera z niepełnosprawnością.
płace - dzisiaj nie rozmawia się za bardzo o minimalnym wynagrodzeniu, bo zwyczajnie jest zbyt niskie.
Sam podróżuję i nie mam możliwości podjęcia stałej pracy. Muszę mieć pracę, którą mogę wykonywać gdziekolwiek - w górach, na wsi, nad morzem.
Sam zdecydowałem sie na telepracę a z doświadczenia wiem, że potrzebne są do niej: dobre chęci, talent i gotowość do nauki. Czasem języki.
ale proponuję przenieść dyskusję na forum dla zaufanych użytkowników.
No i takiej pracy jest naprawdę dużo - czasy ogromnie się zmieniły.
płace - dzisiaj nie rozmawia się za bardzo o minimalnym wynagrodzeniu, bo zwyczajnie jest zbyt niskie.
Sam podróżuję i nie mam możliwości podjęcia stałej pracy. Muszę mieć pracę, którą mogę wykonywać gdziekolwiek - w górach, na wsi, nad morzem.
Sam zdecydowałem sie na telepracę a z doświadczenia wiem, że potrzebne są do niej: dobre chęci, talent i gotowość do nauki. Czasem języki.
ale proponuję przenieść dyskusję na forum dla zaufanych użytkowników.
No i takiej pracy jest naprawdę dużo - czasy ogromnie się zmieniły.
Ta, pracy jest dużo... za 1200 do ręki na śmieciówce. Jak chcesz żyć normalnie: kupić samochód, wziąć kredyt na mieszkanie, mieć dwoje dzieci, to już nie tak wesoło. -_-
Jestem programistą amatorem. Wchodzę na Oferie, zobaczę co ludzie chcą zamówić. Np. chcą klona Whatsapp i płacą 3 tysiaki do ręki. Jeśli nie wiecie: za prawdziwy Whatsapp Zuckerberg dał 20 miliardów dolców. Ale polaczki chcą kupić klona za 3k.... i na wczoraj. -_-
Wchodzę na Pracuj.pl: oferty dla programistów. Samsung: oferują... ubezpieczenie na życie, karta Multisport, ubezpieczenie zdrowotne (ale nie mówią ile płacą). Sam socjal dla durnego plebsu. Przecież jak cię tam zatrudnią to powinieneś swojego nowego pana po małych koreańskich stópkach całować, bo taka łaska na ciebie spadła.
Jestem programistą amatorem. Wchodzę na Oferie, zobaczę co ludzie chcą zamówić. Np. chcą klona Whatsapp i płacą 3 tysiaki do ręki. Jeśli nie wiecie: za prawdziwy Whatsapp Zuckerberg dał 20 miliardów dolców. Ale polaczki chcą kupić klona za 3k.... i na wczoraj. -_-
Wchodzę na Pracuj.pl: oferty dla programistów. Samsung: oferują... ubezpieczenie na życie, karta Multisport, ubezpieczenie zdrowotne (ale nie mówią ile płacą). Sam socjal dla durnego plebsu. Przecież jak cię tam zatrudnią to powinieneś swojego nowego pana po małych koreańskich stópkach całować, bo taka łaska na ciebie spadła.
Tak jak napisane w tytule wątku: nie powinna, ale w większości wyklucza. Poza tym jestem ciekawa kto przyjmując się do pracy mówi, że jest chory na schizofrenię. I ciekawa jestem kto przyjmuje. Jeśli chodzi o uzyskanie renty to faktycznie nie jest to łatwe. A przydałaby się praca na pół etatu, bo leki czasem nie pozwalają na więcej.
- piotrs
- zaufany użytkownik
pracy za PIS jest duzo na szczescie ale choroba wyklucza przez jej skutki ja na podttrzymujacej dawce czyje ja lekka SEDACJA duza NASENNOSC NIE CHCE SIE PO PROSTU niezdolny do pracy ciezzko o rente tylko ZASILKI z MOPS ZOSTALY ALE MALE 500-600 ZLOTY NA ZACHODZIE SA LEPSZE LEKII . albo mi sie uda zejsc do podtrzymujacych sladowych kiedys nieodczuwalnych dla organizmu
- piotrs
- zaufany użytkownik
jesli ktos ma F20 to powinni przyznawac rente wszystkim a o nia tak ciezko
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Tak na zachodzie mają więcej leków, ale też dają kiedy zaistnieje takie zapotrzebowanie, od razu nikt nie przepisuje nowości a raczej leki sprawdzone, tak i ja dostałem.
ja mam rente od chyba 6 lat od 3 pracuje i w czerwcu mialem znowu komisje powiedzialem normalnie ze pracuje a i tak mi przyznalijesli ktos ma F20 to powinni przyznawac rente wszystkim a o nia tak ciezko
A co do tematu wątku to rynek pracy nas nie wyklucza to chorzy sami sie wykluczają
-
- zarejestrowany użytkownik
NA JAKIEJ PODSTAWIE MA SIE RENTE? JA NIGDY TAKIEJ NIE MIAŁAM JAKI MASZ STOPIEN NIEPELNOSPRAWNOSCI? I JAK TO MOZLIWE ZE MOZNA MIEC RENTE I PRACOWAC. NA JAKICH WARUNKACH?
-
- zaufany użytkownik
- Status: portier
No własnie jak z tą renta i pracą jednoczesnie?
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Ja od 18-tu lat pracuję w zakładach zpch. Wiele razy składałem cv do innych firm i nigdy nie udało mi się znaleźć pracy na otwartym rynku,jedynie na czarno jako pracę dodatkową.Nie mogę zataić choroby bo musiałbym kłamać,że wcześniej nigdy nie pracowałem (praca w zpch jest równoznaczna z posiadaniem orzeczenia o niepełnosprawności).Natomiast w zakładach pracy chronionej bardzo łatwo dostać pracę mając schizofrenie,to nawet jest zaleta bo dostają większe dotacje w przypadku chorób psychicznych,tak samo jest jak ma się orzeczenie od okulisty.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Nie pomoże mi już nic
-
- zaufany użytkownik
No dokładnie.Piotrek007 pisze: ↑śr lis 29, 2017 8:04 am Ja od 18-tu lat pracuję w zakładach zpch. Wiele razy składałem cv do innych firm i nigdy nie udało mi się znaleźć pracy na otwartym rynku,jedynie na czarno jako pracę dodatkową.Nie mogę zataić choroby bo musiałbym kłamać,że wcześniej nigdy nie pracowałem (praca w zpch jest równoznaczna z posiadaniem orzeczenia o niepełnosprawności).Natomiast w zakładach pracy chronionej bardzo łatwo dostać pracę mając schizofrenie,to nawet jest zaleta bo dostają większe dotacje w przypadku chorób psychicznych,tak samo jest jak ma się orzeczenie od okulisty.
A w jakich zawodach/na jakich stanowiskach pracy??
...jeśli mogę zapytać...

- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Zawsze to była ochrona obiektówhvp2 pisze:A w jakich zawodach/na jakich stanowiskach pracy??
...jeśli mogę zapytać...![]()
"Nie mów mi jak mam żyć
Nie pomoże mi już nic
Nie pomoże mi już nic
wiem tylko kiedy nalezy sie renta socjalna trzeba zachorowac przed ukonczeniem szkoly no i trzeba miec objawy schizki a dorobic mozna cos okolo 2900 brutto i stopien mam umiarkoowany i z mopsu dostaje 153zl zasilku co miesiacNA JAKIEJ PODSTAWIE MA SIE RENTE? JA NIGDY TAKIEJ NIE MIAŁAM JAKI MASZ STOPIEN NIEPELNOSPRAWNOSCI? I JAK TO MOZLIWE ZE MOZNA MIEC RENTE I PRACOWAC. NA JAKICH WARUNKACH?
-
- zaufany użytkownik
O schizek też masz kieszonkowe-te 153 zł.

a to na swiadectwie pracy pisze ze to zaklad pracy chronionej?moze wymysl jakąś inną chorobe albo powiedz ze pracowales za granicą i jak wracales to w czasie pakowania sie do kraju zgubiłes swiadectwa pracy potem mozesz wymyslic ze byles w jakims wolontariacie i ze pracowałes na czarno albo przyznaj sie do choroby w zarcie i powiedz ze miales taki okres czasu ze sie za bardzo zakreciles ale teraz jest wszystko dobrze, wiesz duzo rzeczy mozna zrobic powiedziec lub powiedz ze w zaklacie pracy zajmowales sie wlasnie osobami chorymi?Wiele razy składałem cv do innych firm i nigdy nie udało mi się znaleźć pracy
Ostatnio zmieniony śr lis 29, 2017 7:23 pm przez schizek, łącznie zmieniany 1 raz.
pewnie ze mam wiesz biore co dają, probowalem sobie zalatwic jeszcze dofinansowanie do mieszkania ale babka z mopsu powiedziala ze jak by moj dochód nie przekraczal 800zl to bym mial a wiesz ja w sumie wszystkiego mam prawie 3 tysiaki wiec nie daliO schizek też masz kieszonkowe-te 153 zł.

- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Z Mops jest różnie, w jednych miastach dają w innych nie. W moim biednym miasteczku swego czasu dostałem tylko zasiłek stały i to wszystko na co mogłem liczyć.