Jakie istnieja rodzaje urojen i omamow?
co to jest echo mysli?
co to jest nasylanie mysli?
jak sie to czuje?
wydaje mi sie, ze mam czasem urojenia wechowe i smakowe.
I czy schizotypia i schizofrenia to rozpad osobowosci?
urojenia -rodzaje
Moderator: moderatorzy
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
urojenia -rodzaje
Milosc to iluzja
Re: urojenia -rodzaje
Erika_Kohut pisze:Jakie istnieja rodzaje urojen i omamow?
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Urojeniapl.wikipedia.org pisze:Podstawowe kategorie urojeń
wielkościowe – przekonanie o szczególnej ważności własnej osoby, np. chory uważa, że sam jest/był wielką osobistością, lub też, że jest nikomu nieznanym doradcą, przyjacielem lub kimś specjalnym dla jakiejś ważnej osoby (prezydenta, króla itp). Urojenia niekoniecznie muszą się tyczyć osoby, która je wypowiada. Mogą one odnosić się do rzekomego dalekiego przodka chorego, który sam był bardzo sławny lub był doradcą jakiejś ważnej osoby.
urojenie bogactwa lub biedy
urojenia oddziaływania (wpływu) – przekonanie, że myśli i zachowanie danej osoby są kontrolowane z zewnątrz (np. za pomocą hipnozy, telepatii, zaawansowanych technicznie przedmiotów); (zbliżone do tego typu są urojenia owładnięcia – przekonanie, że chory został owładnięty przez jakąś siłę, która kieruje jego myślami, zachowaniami itp.)
prześladowcze – (najczęstsze) przekonanie o nieustannym zagrożeniu ze strony mniej lub bardziej sprecyzowanych wrogich choremu sił, przekonanie, że jednostka jest ofiarą prześladowań. Zwykle poprzedzają je urojenia ksobne;
ksobne (odnoszenia) – przekonanie, że chory jest przedmiotem szczególnego zainteresowania otoczenia, jednostka uważa, że niewinne uwagi i zachowania innych osób odnoszą się do niej, np. ludzie na ulicy rozmawiają właśnie o niej, spiker w radiu czyni aluzje na jej temat, osoby posiadające czerwone elementy ubioru należą do wrogiego choremu stowarzyszenia etc. [...]
urojenia depresyjne, obecne w zespołach depresyjnych o różnej etiologii, które obejmują urojenia grzeszności i winy, samoponiżania, pokrzywdzenia, zubożenia, samooskarżające, nihilistyczne (chory uważa, że jego ciało znika, że jest martwy itp.);
urojenia hipochondryczne;
urojenia zdrady w pewien sposób podobne do urojeń prześladowczych. Najczęściej odnoszą się do rzekomo popełnionej zdrady małżeńskiej. [...]
urojenia zniekształcenia ciała (dysmorfofobia) – najczęściej są to przekonania o zniekształceniu własnej twarzy.
Omamy to inaczej halucynacje.
Mogą pochodzić z kazdego narządu zmysłów.
A więc mogą być:
- słuchowe
- wzrokowe
- somatyczne (z wnętrza ciała)
Osobiście nie wiem. Wpisz sobie frazę "echo myśli" w google i poczytaj.Erika_Kohut pisze:co to jest echo mysli?
co to jest nasylanie mysli?
jak sie to czuje?