Żaden z genów powodujących schizofrenię nie jest obcego pochodzenia

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Żaden z genów powodujących schizofrenię nie jest obcego pochodzenia

Post autor: Niemamnie »

https://genomebiology.biomedcentral.com ... 015-0607-3
Expression of multiple horizontally acquired genes is a hallmark of both vertebrate and invertebrate genomes

Nie wiem czy wiecie ale np. układ grup krwi AB0 jest obcego pochodzenia w ludzkim genomie.

http://www.nature.com/nature/journal/v5 ... 13595.html
http://www.ebiomedicine.com/article/S23 ... 0/fulltext

Tutaj informacje które geny powodują schizofrenię.

Posprawdzałem i nie ma przyczyn schizofrenii innych niż ewolucja człowieka typu genów pochodzenia bakteryjnego, drożdżowego czy z innych królestw.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Re: Żaden z genów powodujących schizofrenię nie jest obcego pochodzenia

Post autor: Faur »

W ogóle mnie to nie dziwi. Sama choroba wynika z niedostosowania wobec wymagań jakie stawia życie, a stresu się nie uniknie. Są tacy, którzy mają więcej szczęścia i nie chorują, nawet z podatnością. Wychowanie odgrywa marginalną rolę, o ile jakąkolwiek.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Faur pisze:W ogóle mnie to nie dziwi. Sama choroba wynika z niedostosowania wobec wymagań jakie stawia życie, a stresu się nie uniknie.[...]Wychowanie odgrywa marginalną rolę, o ile jakąkolwiek.
Tyle że wychowanie powinno młodego człowieka jakoś przygotować, adoptować do tych wymagań, jakie stawia życie.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

To już jest rola środowiska. Wystarczy przejrzeć dzisiejsze badania, kiedy wiedza o genetyce się pomnożyła. A nawet pomijając suche dane można zastosować logikę i trochę chłopskiego rozumu. Wiele dzieci z rodzin alkoholowych sama nie pije w przyszłości, a wielu z dobrych rodzin popada w uzależnienie. Prosty przykład. Pomimo tego i tak warto mieć chociaż poczucie, że w dużej mierze kształtuje się pociechy poprzez wychowanie rodzinne ;)
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”