To należy co rozumiesz przez poznać siebie? Rozumieć mechanizmy mną kierujące? Czy z czego wynikają? Osobowość jest niewiadomą, wiec nie można na jej podstawie budować poznania siebie. Poznając siebie możemy poznać osobowość.karuna pisze:Nie można poznać siebie. Na pewno nie polegając na analizie swej osobowości.
Zrozumiec siebie prostym lekiem na zaburzenia psychiczne
Moderator: moderatorzy
-
- nadużywający
Re: Zrozumiec siebie prostym lekiem na zaburzenia psychiczne

-
- zaufany użytkownik
- Status: Student
Poznać osobowość i nie robić nic sprzeczne z nią poznać swoją duszę i głębię 

-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Osobowość? Bardzo wąskie. Na podstawie Wikipedii osobowość nie istnieje.
Osobowość – wewnętrzny system regulacji pozwalający na adaptację i wewnętrzną integrację myśli, uczuć i zachowania w określonym środowisku w wymiarze czasowym (poczucie stabilności). Jest to zespół względnie trwałych cech lub dyspozycji psychicznych jednostki, różniących ją od innych jednostek.
Osobowość – stosunkowo stałe cechy, dyspozycje czy właściwości jednostki, które nadają względną spójność jej zachowaniu.
Osobowość jest także definiowana jako charakterystyczny, względnie stały sposób reagowania jednostki na środowisko społeczno-przyrodnicze, a także sposób wchodzenia z nim w interakcje.
Nie jest jedynym wyznacznikiem działania – to, co i jak człowiek robi, zależy też od doraźnego stanu fizycznego i psychicznego, emocji, stopnia przygotowania do danego działania.
Osobowość to zespół stałych i zmiennych cech psychofizycznych, które są związane z wszystkimi działaniami, doznaniami i potrzebami osoby na poziomie fizjologicznym, charakteru, intelektu i duchowym.
nic
-
- nadużywający
-
- zaufany użytkownik
To jeżeli osobowość nie istnieje to ja to rozumiem ze ciebie tez nie ma bo człowiek jest częścią osobowości składa się z osobowości duszy ciała która jest materia
-
- zaufany użytkownik
Wg tego schizofrenia w ogóle duszy nie posiada, co jest sprzeczne z tym co mówisz.
Schizofrenia to choroba zmysłów. Oraz przetwarzania informacji.
Osobowość to mogą być nawyki co do zachowania.
Schizofrenia to choroba zmysłów. Oraz przetwarzania informacji.
Osobowość to mogą być nawyki co do zachowania.
nic
-
- nadużywający
Jemu chyba chodziło o to, że osobowość nas tworząca nie jest tworem nas różniący od innych jak sugeruje ta definicja. Ale tylko karuna wie co mu siedzi w głowie 

-
- zaufany użytkownik
Osobowość nie jest stała. Może być adekwatna co do różnych sytuacji, podobnych zachowań, ale nie każdy jest przecież spójny... I tak te zachowania to często rezultat błędnego myślenia.
nic
-
- zaufany użytkownik
Ja swoje zmysły trenuje poprzez utrwalanie połączeń nerwowych w muzgu no u mnie to działa nie wiem jak u innych np jeżeli mój umysł przeszkadza mi w czymś to formułuje mu komendę przeciwna do jego zamysłu i odpuszcza no tak mam
-
- zaufany użytkownik
Zmysły to cząstka naszych ludzkich uwarunkowań.
Może masz problemy z koncentracją/uwagą... To, że jest się rozproszonym, zawsze można na to skupieniem zaradzić.
Zamiast dawać sobie komendy przeciwne, to może naucz się robić wszystko czystym codziennym umysłem?
Może masz problemy z koncentracją/uwagą... To, że jest się rozproszonym, zawsze można na to skupieniem zaradzić.
Zamiast dawać sobie komendy przeciwne, to może naucz się robić wszystko czystym codziennym umysłem?
nic
-
- zaufany użytkownik
Właśnie kiedy dochodzę do spójności mam najlepsze rezultaty kiedy ciało żyje w zgodzie z umysłem dam przykład boli mnie głowa to wiem ze to wynik choroby i jak wydam komendę przeciwna bądź ignorująca to następnego dnia mam lajt cały dzień 

-
- zaufany użytkownik
To co mówisz karna właśnie praktykuje przejście na normalny tryb pracy jak to nazwę czyli żyć umysłem dniem dzisiejszym ostatnio mam tak ze nie pamiętam co robilem wczoraj i to fajne uczucie bo nie mecze się przeszłością 

-
- nadużywający
Spójność ciała i ducha akceptowała by myślenie że przyczyna naszego bólu ma podłoże nie tylko fizyczne.

-
- nadużywający
A propo zmysłów słuchasz karuna tymona?

-
- zaufany użytkownik
Bo ma nie tylko fizyczne większość bólu powstaje w muzgu przez co my odczuwamy ten ból 

-
- zaufany użytkownik
Przez myśli emocje sytuacje i t d 

-
- zaufany użytkownik
Nie słucham...
Mózg to górny Dan-Tien. Potrzebuje najwięcej energii wśród organów organizmu.
Całe ciało jest wytworem umysłu, ale umysł udaje się w pośmiertne bardo kończąc swoje przebywanie w sercu.
Nie koncentrowałbym się tak od razu na sercu i mózgu. Może lepiej zacząć od oddechu?
Obserwować to jak powstają myśli i znikają? Tak samo emocje, co z nimi się dzieje, jakie są patrząc na nie przez mikroskop uważności?
Mózg to górny Dan-Tien. Potrzebuje najwięcej energii wśród organów organizmu.
Całe ciało jest wytworem umysłu, ale umysł udaje się w pośmiertne bardo kończąc swoje przebywanie w sercu.
Nie koncentrowałbym się tak od razu na sercu i mózgu. Może lepiej zacząć od oddechu?
Obserwować to jak powstają myśli i znikają? Tak samo emocje, co z nimi się dzieje, jakie są patrząc na nie przez mikroskop uważności?
nic
-
- zaufany użytkownik
Ja np wiem kiedy będę w stu procentach zdrowy po prostu wiem to jak by ktoś to zaprogramowal według mnie Bóg w tej chwili jestem na etapie przeciętnego Kowalskiego a wiem ze jestem w stanie mieć tak wolny umysł i ciało ze no nie przeklina jac zajebiście mi się żyje 

-
- zaufany użytkownik
Gdy nauczysz się rozróżniać emocje przymocowac je w całości bez wykluczania wszystkie choroba znika jak sen