Dyskinezy późne - czy ktoś z Was w ogóle tego doświadczył?
Moderator: moderatorzy
Re: Dyskinezy późne - czy ktoś z Was w ogóle tego doświadczy
.
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2015 9:03 pm przez unreal, łącznie zmieniany 1 raz.
LaDopamina
- Necro
- zaufany użytkownik
Można powiedzieć jak to miałem w szpitalu na halo wykręcało mnie ze lohoho najgorszy lek jak dla mnie 

Śmierć Wrogom Ojczyzny
Pisałem już o tym w swoim, nowo założonym wątku. Miałem wczoraj przez może mniej niż godzinę takie chodzenie szczęki dolnej na lewo i na prawo i to wyglądało jak dyskinezy późne. Bardzo się tego boję teraz. Wręcz obsesyjnie się martwię o to. Nie chciałbym tego mieć. Brałem minimalne dawki kilku leków atypowych (zawsze tylko jednego jednocześnie) na przestrzeni 3,5 lat.
Mi lekarz powiedział, ze jego zdaniem to nie były dyskinezy. Tylko na tle nerwowym, histrionicznym sobie samemu wkręciłem takie coś. Uspokoił mnie..
-
- bywalec
- Status: wolny
- Gadu-Gadu: 1329713
jestem na solianie drgaja mi nogi od czasu do czasu ale nie wiem czy to dyskineza czy na tle nerwowym.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Re: Dyskinezy późne - czy ktoś z Was w ogóle tego doświadczył?
Cześć. Brałam akineton 3 miesiące i się od niego uzależnilam. Nie biorę żadnych leków już 4 miesiące. Moja ostatnia diagnoza to borderline, miewam tez stany psychotyczne ale takie wasi psychotyczne stad mam tez wcześniejsza diagnozę ząb.schizotypowe.
Mam dyskinezy późne. Na razie biorę kwasy omega 3 i zamierzam kupić magnez i b6. Oczywiście postaram się tez poszukać pomocy medycznej. Ale na razie boje się leków, lekarzy psychiatrii z NFZ oraz stygmatyzacji.
To okropne uczucie i okropnie wyglada zapewne. Staram się nie przejmować jak to wyglada. Ale chciałabym czuć normalnie ciało, nerwy i tak dalej. Bo psychicznie czuje się dobrze. Tylko właśnie te dyskinezy. Nawet nie zauważyłam kiedy się zaczęło, bo myślałam ze to jakaś nerwice...
Poczytam tez o ziolach. Wierze, ze to minie.
Właściwie to bardzo mi smutno z tego powodu... Chciałam dobrze, wierzyłem ze po coś się lecze... A tutaj taki poważny skutek...
Pozdrawiam
Mam dyskinezy późne. Na razie biorę kwasy omega 3 i zamierzam kupić magnez i b6. Oczywiście postaram się tez poszukać pomocy medycznej. Ale na razie boje się leków, lekarzy psychiatrii z NFZ oraz stygmatyzacji.
To okropne uczucie i okropnie wyglada zapewne. Staram się nie przejmować jak to wyglada. Ale chciałabym czuć normalnie ciało, nerwy i tak dalej. Bo psychicznie czuje się dobrze. Tylko właśnie te dyskinezy. Nawet nie zauważyłam kiedy się zaczęło, bo myślałam ze to jakaś nerwice...
Poczytam tez o ziolach. Wierze, ze to minie.
Właściwie to bardzo mi smutno z tego powodu... Chciałam dobrze, wierzyłem ze po coś się lecze... A tutaj taki poważny skutek...
Pozdrawiam
Milosc to iluzja
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Też byłem uzależniony od tego leku. Wziąłem jednorazową dawkę 6 tabletek ziołowego leku neo-persen forte bez recepty i popiłem colą. Po 3 godz. dyskineza zaczęła zanikać. Tam w składzie jest chyba wit. B6, to może ona pomogła.
Erika a jak objawiają się u Ciebie te dyskinezy późne?
Ja mam coś takiego że mnie kopie jak by prąd tak delikatnie po nogach, czasami po rękach( to jest tak jak człowiek czasami śpi i nim szarpnie, albo jak spada we śnie), na twarzy nic nie mam.
Nie wiem czy to dyskinezy późne, mam to od półtora roku i prawie w ogóle mi to nie przeszkadza.
Jak myślicie to mogą być dyskinezy późne?
Ja mam coś takiego że mnie kopie jak by prąd tak delikatnie po nogach, czasami po rękach( to jest tak jak człowiek czasami śpi i nim szarpnie, albo jak spada we śnie), na twarzy nic nie mam.
Nie wiem czy to dyskinezy późne, mam to od półtora roku i prawie w ogóle mi to nie przeszkadza.
Jak myślicie to mogą być dyskinezy późne?
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Hej, ing.
Ale zniknęła na stałe? Mi pomagają tez ziola takie zwykle, mam mieszankę melisa, kwiatostan głogu, kozlek, rumianek, no i coś tam jeszcze, nie pamietam. Działa na nerwy. No, ale raczej nie zwalcza przyczyny.
A ile brałes akineton ?
Jeszcze myśle o takim ziele - gotu kola.
Leonidas,tak. Dokładnie. Nie zwróciłem na to uwagi... Jak zasypiam to się budze z prądem takim. Jak byłam dzieckiem to tak miałam.
Rok temu jak brałam tez klozapine to tak miałam. Odstawilam ja i po 3 miesiącach nie mogłam zasnąć tylko się budzilam gdy miałam zasnąć. Tak nagle. Jak prąd.
Np.leze w łóżku i mam takie drgania czasem. Teraz stoję i tez tak mam. To jest takie punktowe. Tak samo mi szczeka się rusza mimowolnie czasem. Albo szyje wygina. Mięśnie się napinaja ... No, coś takiego. I palcami muszę ruszać. Rekami.
Ale zniknęła na stałe? Mi pomagają tez ziola takie zwykle, mam mieszankę melisa, kwiatostan głogu, kozlek, rumianek, no i coś tam jeszcze, nie pamietam. Działa na nerwy. No, ale raczej nie zwalcza przyczyny.
A ile brałes akineton ?
Jeszcze myśle o takim ziele - gotu kola.
Leonidas,tak. Dokładnie. Nie zwróciłem na to uwagi... Jak zasypiam to się budze z prądem takim. Jak byłam dzieckiem to tak miałam.
Rok temu jak brałam tez klozapine to tak miałam. Odstawilam ja i po 3 miesiącach nie mogłam zasnąć tylko się budzilam gdy miałam zasnąć. Tak nagle. Jak prąd.
Np.leze w łóżku i mam takie drgania czasem. Teraz stoję i tez tak mam. To jest takie punktowe. Tak samo mi szczeka się rusza mimowolnie czasem. Albo szyje wygina. Mięśnie się napinaja ... No, coś takiego. I palcami muszę ruszać. Rekami.
Milosc to iluzja
A to miałeś od początku tak jak u ciebie się zaczeły, czy to z czasem się nasiliło ?
Ja jak stoję to tego nie mam, jedynie jak mam luźne kończyny.
Ja jak stoję to tego nie mam, jedynie jak mam luźne kończyny.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Jak brałam abilify to się zaczęła akatyzjq.
A jak odstawilam klozapine to po długim czasie coś takiego się stało. Samo z siebie. Na razie nie wiem czy się nasila czy nie.
W to lato znowu brałam abilify i na to akineton i ta mieszanka widać nie wpłynęła na mnie dobrze. W szpitalu nie wierzyli mi, ze mam akatyzje. W końcu dali akineton, on działał i tak jakoś się uzależnilam. To dobry lek na te objawy ale chyba raz na tydzień a nie codziennie... Elit: stoję oparta o lodówkę, także nogi luxne ; )
A jak odstawilam klozapine to po długim czasie coś takiego się stało. Samo z siebie. Na razie nie wiem czy się nasila czy nie.
W to lato znowu brałam abilify i na to akineton i ta mieszanka widać nie wpłynęła na mnie dobrze. W szpitalu nie wierzyli mi, ze mam akatyzje. W końcu dali akineton, on działał i tak jakoś się uzależnilam. To dobry lek na te objawy ale chyba raz na tydzień a nie codziennie... Elit: stoję oparta o lodówkę, także nogi luxne ; )
Milosc to iluzja
Erika to mówisz o dyskinezach późnych, czy akatyzji? Bo akatyzje to ja też mam, ale taką delikatną. Musze ruszać nogami ale bardzo rzadko, jedynie jak się położe to poruszam troche nogami i mam spokój.
-
- bywalec
Brałem nawet 3 tabletki dziennie akinetonu. Dopóki on jest to jest OK. Ale jak się skończy to u mnie po 2-3 dniach objawy uzależnienia występowały. A wiadomo ze nie zawsze wizyta u lekarza pasuje żeby szybko go dostać. Chodziłem ja zombie czasami bez niego, nawet aptekarze jak mi go wydawali to podejrzliwie patrzeli jak na narkomana chyba. Ta kuracja z neo-persenem działa na stałe. Raz a dobrze. Według recepty powinno się jeść 4 tabletki neo-persen ale ja ważę 90 kg wiec zjadłem 6 na raz. To są w końcu zioła. Lepiej wtedy być w domu.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Jeszcze nie byłam u lekarza, ale nie muszę chodzić, nie mam przymusu więc to nie akatyzja. A czy to jest dyskineza to na 100 % nie wiem, bo np. Teraz jest ok. W tym momencie. Tzn. Mam drgania ciała w nogach takie punkty. Ale wczoraj jak lezalam to przymus był w zuchwie. No samo się to działo. Dodam, ze mam ostatnio trochę stresu. Ale zanim brałam jakiekolwiek leki czyli 2,3 lata temu to czegoś takiego nie doswiadczylam. Brałam antydepresanty ale miałam swobodne ruchy i zero jakiś skurczy. Dopiero po neuroleptykach i antypsychotykach.
Milosc to iluzja
-
- bywalec
Z własnego doświadczenia mogę napisać że lepiej brać na noc leki, albo zmniejszyć trochę niż brać akineton. Ja jestem na samym abilify i jakoś daję radę. Ale mam F20.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Mi jak byłam w szpitalu to dawali chyba 10mg abilify. I tak ciagle chodziłam. Normalnie nie mogłam odpocząć. Schudlam dużo, moja najwyższa waga to 51 kg na klozapinie, a potem jak zmienili na arypiprazol to od razu w dół z 5 kg w trzy tygodnie jak nie wiecej. U mnie to dużo. Myśle, ze mam wrażliwy organizm. Zreszta, to silne leki. Nawet małe dawki. Klozapine brałam najwiecej 100mg. To chyba tez mała dawka. A jednak mam problemy, mimo ze jakoś długo i b.duzo leków nie brałam...
Milosc to iluzja
Gadałem z lekarzem i uważa że nie mam dyskinez późnych. Powiedział mi, żebym spróbował magnez z potasem.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
No dobra. To jak to leczyc? Byłam u neurologa, mam zrobić rezonans żeby potwierdzić.
Nie chce tak żyć. Nie da się.
Nie chce tak żyć. Nie da się.
Milosc to iluzja
Z tego co ja czytałem a nie wiem za wiele w tym temacie, to najlepszy lek jaki można brać to klozapina przy dyskniezach. Chyba jako takiego poza klozapolem to nie ma na stałe czegoś co pomaga, doraźnie jeśli w moim przypadku to dyskinezy późne to pomagał mi clonazepan praktycznie całkowicie wyeliminował mi te kopnięcia.
W lipcu też będę miał rezonans to wtedy się dowiem, czy ja też mam dyskinezy.
W lipcu też będę miał rezonans to wtedy się dowiem, czy ja też mam dyskinezy.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Ja może będę miała szybciej... To napisze.
Mi lekarz zalecił witaminy b kompleks, omega 3 i L lizyna, ale tego ostatniego nie było w aptece...
Poza tym ja nie biorę już żadnych psychotropow. Neurolog mówi, ze mam nie brać. Poza tym ja mam borderline.
Mi lekarz zalecił witaminy b kompleks, omega 3 i L lizyna, ale tego ostatniego nie było w aptece...
Poza tym ja nie biorę już żadnych psychotropow. Neurolog mówi, ze mam nie brać. Poza tym ja mam borderline.
Milosc to iluzja