Dyskinezy późne - czy ktoś z Was w ogóle tego doświadczył?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Re: Dyskinezy późne - czy ktoś z Was w ogóle tego doświadczy

Post autor: unreal »

.
Ostatnio zmieniony śr sty 07, 2015 9:03 pm przez unreal, łącznie zmieniany 1 raz.
LaDopamina
Awatar użytkownika
Necro
zaufany użytkownik

Post autor: Necro »

Można powiedzieć jak to miałem w szpitalu na halo wykręcało mnie ze lohoho najgorszy lek jak dla mnie :auto-ambulance:
Śmierć Wrogom Ojczyzny
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

Pisałem już o tym w swoim, nowo założonym wątku. Miałem wczoraj przez może mniej niż godzinę takie chodzenie szczęki dolnej na lewo i na prawo i to wyglądało jak dyskinezy późne. Bardzo się tego boję teraz. Wręcz obsesyjnie się martwię o to. Nie chciałbym tego mieć. Brałem minimalne dawki kilku leków atypowych (zawsze tylko jednego jednocześnie) na przestrzeni 3,5 lat.
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

Mi lekarz powiedział, ze jego zdaniem to nie były dyskinezy. Tylko na tle nerwowym, histrionicznym sobie samemu wkręciłem takie coś. Uspokoił mnie..
marecki292
bywalec
Status: wolny
Gadu-Gadu: 1329713

Post autor: marecki292 »

jestem na solianie drgaja mi nogi od czasu do czasu ale nie wiem czy to dyskineza czy na tle nerwowym.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Re: Dyskinezy późne - czy ktoś z Was w ogóle tego doświadczył?

Post autor: Erika_Kohut »

Cześć. Brałam akineton 3 miesiące i się od niego uzależnilam. Nie biorę żadnych leków już 4 miesiące. Moja ostatnia diagnoza to borderline, miewam tez stany psychotyczne ale takie wasi psychotyczne stad mam tez wcześniejsza diagnozę ząb.schizotypowe.

Mam dyskinezy późne. Na razie biorę kwasy omega 3 i zamierzam kupić magnez i b6. Oczywiście postaram się tez poszukać pomocy medycznej. Ale na razie boje się leków, lekarzy psychiatrii z NFZ oraz stygmatyzacji.

To okropne uczucie i okropnie wyglada zapewne. Staram się nie przejmować jak to wyglada. Ale chciałabym czuć normalnie ciało, nerwy i tak dalej. Bo psychicznie czuje się dobrze. Tylko właśnie te dyskinezy. Nawet nie zauważyłam kiedy się zaczęło, bo myślałam ze to jakaś nerwice...

Poczytam tez o ziolach. Wierze, ze to minie.

Właściwie to bardzo mi smutno z tego powodu... Chciałam dobrze, wierzyłem ze po coś się lecze... A tutaj taki poważny skutek...

Pozdrawiam
Milosc to iluzja
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Też byłem uzależniony od tego leku. Wziąłem jednorazową dawkę 6 tabletek ziołowego leku neo-persen forte bez recepty i popiłem colą. Po 3 godz. dyskineza zaczęła zanikać. Tam w składzie jest chyba wit. B6, to może ona pomogła.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Erika a jak objawiają się u Ciebie te dyskinezy późne?
Ja mam coś takiego że mnie kopie jak by prąd tak delikatnie po nogach, czasami po rękach( to jest tak jak człowiek czasami śpi i nim szarpnie, albo jak spada we śnie), na twarzy nic nie mam.
Nie wiem czy to dyskinezy późne, mam to od półtora roku i prawie w ogóle mi to nie przeszkadza.
Jak myślicie to mogą być dyskinezy późne?
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Hej, ing.

Ale zniknęła na stałe? Mi pomagają tez ziola takie zwykle, mam mieszankę melisa, kwiatostan głogu, kozlek, rumianek, no i coś tam jeszcze, nie pamietam. Działa na nerwy. No, ale raczej nie zwalcza przyczyny.

A ile brałes akineton ?

Jeszcze myśle o takim ziele - gotu kola.

Leonidas,tak. Dokładnie. Nie zwróciłem na to uwagi... Jak zasypiam to się budze z prądem takim. Jak byłam dzieckiem to tak miałam.

Rok temu jak brałam tez klozapine to tak miałam. Odstawilam ja i po 3 miesiącach nie mogłam zasnąć tylko się budzilam gdy miałam zasnąć. Tak nagle. Jak prąd.

Np.leze w łóżku i mam takie drgania czasem. Teraz stoję i tez tak mam. To jest takie punktowe. Tak samo mi szczeka się rusza mimowolnie czasem. Albo szyje wygina. Mięśnie się napinaja ... No, coś takiego. I palcami muszę ruszać. Rekami.
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

A to miałeś od początku tak jak u ciebie się zaczeły, czy to z czasem się nasiliło ?

Ja jak stoję to tego nie mam, jedynie jak mam luźne kończyny.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Jak brałam abilify to się zaczęła akatyzjq.
A jak odstawilam klozapine to po długim czasie coś takiego się stało. Samo z siebie. Na razie nie wiem czy się nasila czy nie.
W to lato znowu brałam abilify i na to akineton i ta mieszanka widać nie wpłynęła na mnie dobrze. W szpitalu nie wierzyli mi, ze mam akatyzje. W końcu dali akineton, on działał i tak jakoś się uzależnilam. To dobry lek na te objawy ale chyba raz na tydzień a nie codziennie... Elit: stoję oparta o lodówkę, także nogi luxne ; )
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

Erika to mówisz o dyskinezach późnych, czy akatyzji? Bo akatyzje to ja też mam, ale taką delikatną. Musze ruszać nogami ale bardzo rzadko, jedynie jak się położe to poruszam troche nogami i mam spokój.
F20
bywalec

Brałem nawet 3 tabletki dziennie akinetonu. Dopóki on jest to jest OK. Ale jak się skończy to u mnie po 2-3 dniach objawy uzależnienia występowały. A wiadomo ze nie zawsze wizyta u lekarza pasuje żeby szybko go dostać. Chodziłem ja zombie czasami bez niego, nawet aptekarze jak mi go wydawali to podejrzliwie patrzeli jak na narkomana chyba. Ta kuracja z neo-persenem działa na stałe. Raz a dobrze. Według recepty powinno się jeść 4 tabletki neo-persen ale ja ważę 90 kg wiec zjadłem 6 na raz. To są w końcu zioła. Lepiej wtedy być w domu.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Jeszcze nie byłam u lekarza, ale nie muszę chodzić, nie mam przymusu więc to nie akatyzja. A czy to jest dyskineza to na 100 % nie wiem, bo np. Teraz jest ok. W tym momencie. Tzn. Mam drgania ciała w nogach takie punkty. Ale wczoraj jak lezalam to przymus był w zuchwie. No samo się to działo. Dodam, ze mam ostatnio trochę stresu. Ale zanim brałam jakiekolwiek leki czyli 2,3 lata temu to czegoś takiego nie doswiadczylam. Brałam antydepresanty ale miałam swobodne ruchy i zero jakiś skurczy. Dopiero po neuroleptykach i antypsychotykach.
Milosc to iluzja
F20
bywalec

Z własnego doświadczenia mogę napisać że lepiej brać na noc leki, albo zmniejszyć trochę niż brać akineton. Ja jestem na samym abilify i jakoś daję radę. Ale mam F20.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Mi jak byłam w szpitalu to dawali chyba 10mg abilify. I tak ciagle chodziłam. Normalnie nie mogłam odpocząć. Schudlam dużo, moja najwyższa waga to 51 kg na klozapinie, a potem jak zmienili na arypiprazol to od razu w dół z 5 kg w trzy tygodnie jak nie wiecej. U mnie to dużo. Myśle, ze mam wrażliwy organizm. Zreszta, to silne leki. Nawet małe dawki. Klozapine brałam najwiecej 100mg. To chyba tez mała dawka. A jednak mam problemy, mimo ze jakoś długo i b.duzo leków nie brałam...
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

Gadałem z lekarzem i uważa że nie mam dyskinez późnych. Powiedział mi, żebym spróbował magnez z potasem.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

No dobra. To jak to leczyc? Byłam u neurologa, mam zrobić rezonans żeby potwierdzić.

Nie chce tak żyć. Nie da się.
Milosc to iluzja
leonidas
zaufany użytkownik

Z tego co ja czytałem a nie wiem za wiele w tym temacie, to najlepszy lek jaki można brać to klozapina przy dyskniezach. Chyba jako takiego poza klozapolem to nie ma na stałe czegoś co pomaga, doraźnie jeśli w moim przypadku to dyskinezy późne to pomagał mi clonazepan praktycznie całkowicie wyeliminował mi te kopnięcia.

W lipcu też będę miał rezonans to wtedy się dowiem, czy ja też mam dyskinezy.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Ja może będę miała szybciej... To napisze.

Mi lekarz zalecił witaminy b kompleks, omega 3 i L lizyna, ale tego ostatniego nie było w aptece...

Poza tym ja nie biorę już żadnych psychotropow. Neurolog mówi, ze mam nie brać. Poza tym ja mam borderline.
Milosc to iluzja
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”