Zmiana na Ziprasidone

ziprasidon

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Zmiana na Ziprasidone

Post autor: Jakub2015 »

Witam jestem aktualnie na soliane na małej dawce 100 mg w czasie długotrwałej remisji i chcę zmienić na inny lek ponieważ nie podpasował mi ponieważ mam męczący skutek uboczny na nim i zastanawiam się nad zypsilą napewno w małej dawce. Jeżeli chodzi o tematy leków przerobiłem dosłownie wszystko przez 10 lat i jedyne co mi podpasowało to ketrel brałem około 5 lat no po prostu bajka lek praktycznie zero skutków ubocznych poza silnym działaniem od razu po wzięciu i mam parę pytań co do zypsili czy da się na niej wstawać rano i normalnie iść do pracy ? i czy jest duży kop od razu po wzięciu i idzie się spać ? I co wam przeszkadza w tym leku ?
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2015 2:33 pm przez Jakub2015, łącznie zmieniany 1 raz.
Schizofrenicy to wybrańcy Boga, mogą uczynić wszystko, ale za szybko się wyczerpują.
Awatar użytkownika
koniczynka26
bywalec
Status: rencistka

Re: Solian na Zypsile

Post autor: koniczynka26 »

Ja zmieniłam lek z Solianu na Zypsile. Zypsila jest dla mnie lepszym lekiem, bo nie mam na niej skutków ubocznych. Refundowana jest tylko najwyższa dawka Zypsili 80 mg. Ja zażywam 1 kapsułke Zypsili 80 mg, co stanowi 50% maksymalnej dawki tego leku. Ze względu na to, że Zypsila jest w kapsułkach, nie da się dzielić tego leku na mniejsze dawki. Zażywam zawsze Zypsile na noc, wraz z posiłkiem, bo ten lek należy przyjmować z posiłkiem, najlepiej wchłania się w obecności tłuszczu w posiłku. Zypsila mnie sama w sobie nie usypia, dla mnie nie ma działania nasennego, potrzebuję innego neroleptyku o działaniu nasennym, który przyjmuję wraz z Zypsila, a doraźnie benzodiazepiny. Natomiast, w dzień po zażyciu Zypsili na noc czuję się bardzo dobrze, nie mam skutków ubocznych, mam dużo energii, zazwyczaj mam dobry nastrój, chudne i mogę skoncentrować uwagę na czytaniu książek i uczeniu się języka angielskiego, mam chęć do działania, wychodzenia z domu i odchudzania się . Na 200 mg Solianu bardzo przytyłam, byłam zbyt rozluźniona w negatywny sposób , senna, bez energii do działania, mialam obniżony nastrój i lekką depresję.Wczesnej, jak zażywalam 100 mg Solianu z kolei byłam bardzo rozchwiana emocjonalnie, niestabilna, pobudzona, o nastroju euforycznie podwyższonym , nie panowałam wtedy nad moimi uczuciami. Teraz na Zypsili czuję się dużo lepej, bo utrzymuję na niej równowagę wewnętrzną i samokontrole ale mam świadomość, że nie dla każdego ten lek musi być dobrym lekiem, każdy reaguje inaczej na różne neuroleptyki, trzeba próbować znaleźć odpowiedni lek dla siebie.
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Re: Solian na Zypsile

Ktoś jeszcze jest na zyprasidonie ?
Schizofrenicy to wybrańcy Boga, mogą uczynić wszystko, ale za szybko się wyczerpują.
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Re: Zmiana na Ziprasidone

Wziąłem właśnie pierwszą kapsułkę zypsili 80 mg
Awatar użytkownika
AniaNieIstnieje
zaufany użytkownik

Post autor: AniaNieIstnieje »

Ja biorę ten lek. Na mnie działa całkiem dobrze. Nie tyję jak to było na innych. Mam mało objawów. Dodatkowo biorę jeszcze Abilfy 15 mg, Andepin 40 mg, Doxepin 100 mg i doraźnie Clonazepam 2 mg. Biorąc te leki funkcjonuje normalnie. Kończę studia, przez jakiś czas też pracowałam. Leki nie działają na mnie nasennie czy zmulająco. Jest dobrze. Podobnie jak Ty Jakub przetestowałam na sobie wszystkie leki prócz Klozapolu i Sulpirydu. Jak dla mnie Zeldox (czy jego zamienniki) są najlepsze. :clap:
Najsmutniejsza jest świadomość, że najgorsze w tym wszystkim nie jest to czego nie ma a to co jest...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Dla mnie zeldox to też najlepszy lek. Obecnie zwiększyłam sobie dawkę do maksymalnej -160 mg, ale ciężko mi na niej funkcjonować rano. Nie mogę się dobudzić i długo jestem nieprzytomna.
Przetestowałam jednak niemal wszystkie neuroleptyki i tylko zeldox okazał się dobrze dobranym lekiem, na który dobrze zareagowałam.
Prawdopodobnie więc zmniejszę dawkę i połączę go z innym neuroleptykiem, ale pozostanę przy zeldoxie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Wziąłem już 3cią tabletkę zypsili bez posiłku jak kazała lekarz do tego 100 mg solianu i zaczynają mi się powoli objawy, typowe urojenia i trochę głosów więc zaraz będę musiał zadzwonić do lekarz i jej wszystko powiedzieć, tak to lek prze kozacki coś podobnego do ketrelu tylko główne wejście jest lajtowsze i to mi się podoba poza tym mogę być non stop w ruchu i wróciły przyjemności typu słuchanie muzyki czy jazda na rowerze ale no niestety może być nawrót choroby zaraz porozmawiam może mi zwiększy solian albo zypsile kurde żeby ten lek działał jak należy to moja ostatnia deska ratunku na normalne funkcjonowanie a nie wegetację
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Post autor: Peter »

Zeldox mi pozwolił schudnąć jednak rozkręcił mnie psychotycznie, dopiero na Abilify jest lepiej... Dodam, że po szpitalu niestety znów przytyłem :( i od nowa polsko ludowa próbuję schudnąć...................
Awatar użytkownika
Dreamer
zaufany użytkownik

Post autor: Dreamer »

.
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2017 8:12 pm przez Dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Ja już mam objawy psychotyczne ale nie wiem dlaczego biorę solian 200 mg i Zypsili 80 nie wiem chyba ta Zypsila mnie tak pobudza psychotycznie jak napisał Peter poza tym solian już mi uwalnia dopaminę raczej to nie wypali z tą Zypsilą dzwonie jutro do lekarz może coś mi powie bo nie chce odstawiać mam libido mogę ustać na nogach poruszać się dłużej bez zmęczenia normalnie jest tylko objawy się nasiliły głosy urojenia i zawieszki czasami pamięć krótkotrwała zawodzi i nic mi się nie chcę jeść też miałeś tak Peter ?
Awatar użytkownika
Peter
zaufany użytkownik

Post autor: Peter »

Miałem podobnie, byłem tylko na Zeldoxie na dawce 80mg na dobę, może to było trochę za mało bo powinna być 160mg, no ale jak piszę byłem tylko na takim neuroleptyku, innego dodatkowo wtedy nie brałem... Byłem nerwowy, nie miałem takiego spokoju jak mam teraz... Także pamięć miałem tak słabą że często jak robot się zachowywałem bo zapominałem co robiłem jeszcze jakiś czas temu... W ogóle jak mam ocenić Zeldox to jakby słabo działał ze wszystkich leków...... albo wcale.. na przykład jak kładłem się spać to murowane 2godz musiałem leżeć zanim sen przyszedł... tylko że schudłem to mi się udało... pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Dzwoniłem do lekarz, kazała mi zwiększyć solian do 400 mg narazie, ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia związana z Zypilą czy działanie jej w pełni będzie dopiero odczuwalne po 4-6tygodniach co sądzicie o tym ?
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Odstawiłem sam już tą Zypsilę lekarz jest na urlopie nie odbiera wziąłem zaledwie 8 tabletek tego narkoleptyku i podziękowałem czuje się w tym momencie jak na dobrej fecie masakra przyjąłem sam solian 400 mg teraz musze dojść do zdrowia i będę atakował abilify kiedyś brałem go z constą i działał zle zobaczymy sam jak podziała.
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Zamieniłem zypsile na zolaxe bo nie mogę w ogóle spać jest 2:21 nie wiem czy dobrze ale nie miałem wyjścia znalałem tabletki i wziąłem 5mg
Awatar użytkownika
Jakub2015
bywalec

Byłem u lekarz dała mi 10 mg zolaxy na sen i 600 mg solianu, poprosiłem ją o abilify kiedyś brałem razem z constą i było tak sobie, mam pobrać 10 dni solian z zolaxą a pózniej włączam abilify zobaczymy jak będzie działać miejmy nadzieje że szybko objawy miną to odstawimy zolaxe i na samym abilify będę
Awatar użytkownika
Dreamer
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2017 8:07 pm przez Dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Miś Uszatek
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 72943962

Post autor: Miś Uszatek »

Brałem 5 lat temu zeldox 160 mg. Pod względem przeciwpsychotycznym lek bajka ale u mnie wystąpiły parestezje bardzo silne. Takie prądy w nogach. Po prostu akatyzja. Nic mi na to nie pomagało. Ani zejście na 80 mg ani lorafeny, akinetony, itd. Także na mój organizm lek nie nadający się.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Dreamer pisze:Kilka dni na zeldoxie, poprawa samopoczucia. Mam nadzieje, ze libido wroci...
Przy 80 mg jest ok. Ale przy wyższych dawkach libido siada.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Dreamer
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony czw wrz 21, 2017 8:07 pm przez Dreamer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Ja przyjmuję zeldox tylko wieczorem, bo to u mnie minimalizuje skutki uboczne (senności i osłabienie). Nie przyjmuję go z posiłkiem.
Myślę, że pora brania leku nie ma wpływu na przybieranie na wadze.
Nie tyję na zeldoxie. Raczej trzymam wagę, jem normalnie, nie mam napadów "wilczego głodu".

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zeldox”