urojenia i omamy

Proszę pisać w części ogólnej tego działu jeśli temat nie pasuje do żadnego z poddziałów.

Moderator: moderatorzy

xerox

urojenia i omamy

Post autor: xerox »

zastanawiam się czym podyktowana jest tresc urojen, że naprzykład jestem śledzony, jakie jest podłoże psychologiczne?
Awatar użytkownika
Jolanta
zaufany użytkownik

Do XeroXa

Post autor: Jolanta »

Wiesz co no pewna nie jestem ale tak sobie myślę i to może być prawdą że po prostu ktoś miał nadopiekuńczych rodziców lub choćby jednego z nich i być może często był przepytywany z tego gdzie był i tp. Tak że z czasem stało się to jego małą opsesją a póżniej podstawą urojeń. Ale to są tylko takie moje przemyślenia zapytaj psychiatry lub psychologa z prawdziwego zdarzenia czy tak może być. Jak się coś dowiesz to powiedz mi o tym
xerox

Re: Do XeroXa

Post autor: xerox »

nie dokładnie o to mi chodziło, mówisz tu raczej o przyczynach a mnie chodzi o samą treść urojeń i omamów, czym podyktowana jest treść, jeden słyszy takie głosy ktoś inny inne charakterystyczne dla niego podobnie jest z urojeniami czy to np spisek przeciwko osobie chorej czy wrażenie nierównych połowek ciała, może to zależy od osobowości chorego
Awatar użytkownika
Jolanta
zaufany użytkownik

Post autor: Jolanta »

Może, ale z tego co ja wiem to te urojenia są związane z dany system myslowy. Być może ktoś spotkał się z badaniami które wskazują że dany typ osobowosci podatny jest na taki a nie na inny typ urojeń ale ja nie trafiłam na żedne takie badania A i tak apropos czy Ktoś miał badaną osobowość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „dyskusja ogólna”