Pieniądze leczą schizofrenię - odkrycie naukowców

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45723214

Pieniądze leczą schizofrenię - odkrycie naukowców

Post autor: Anime »

Pieniądze leczą duszę? Badania to potwierdzają

http://tvn24bis.pl/ze-swiata,75/szwedzc ... 21576.html
.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Re: Pieniądze leczą schizofrenię - odkrycie naukowców

Post autor: Wspaniale »

W badaniach udział wzięło stu pacjentów żyjących w trudnych warunkach oraz cierpiących choroby choroby psychiczne (...)

Ciekawe co rozumieją przez trudne warunki. Te pieniądze, 225 złotych, to nawet
u nas grosiki, ale jaka radość, takie ekstra kieszonkowe jak niektórzy za młodu dostawali.
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

ciekawe ile kosztowały te badania...

rzecz jest oczywista, gdyby mi starczało do końca miesiąca pewnie też byłabym w o wiele lepszej formie
a mając jeszcze kasę na dodatki/przyjemności to byłabym już bardzo szczęśliwa. To jest chyba kluczowe, chorzy, którzy dostawali tą dodatkową kasę wykorzystywali ją głównie na wyjścia z przyjaciółmi/fitness/ grę w kręgle, czynnikiem leczącym nie było więc samo otrzymanie pieniędzy ale to co mogli dzięki tym pieniądzom robić - wyjść ze znajomymi na obiad, do klubu. to właśnie życie towarzyskie powodowało poprawę ich samopoczucia.
Sporo się mówi o marginalizacji chorych, ich wyobcowaniu i nie uczestniczeniu w życiu społecznym. Przyczyną nie musi być choroba, lęki można pokonać. Większą barierą w uczestniczeniu w tzw życiu jest brak kasy. Jedno z drugim często idzie w parze
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Jeden psycholog mówił mi, że Ci co płacą za terapię szybciej zdrowieją. Ot, taka wymiana dóbr.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Wierzyć mi się nie chce. Chodziłem kiedyś pół roku i poszła kupa kasy. Teraz zacząłem na NFZ i jest znaczenie lepiej. Do psychoterapii trzeba mieć motywację i dobre chęci oraz być w odpowiednim stanie zdrowia. Żadne pieniądze nie kupią zdrowia psychicznego, jedynie kupią leki i no i terapię, w tym kontekście prywatną. Dążę do tego, że się w ogóle nie zgadzam z tym. Tak samo do prywatnego gabinetu psychiatry bym nigdy nie poszedł, jedynie w skrajnym przypadku.
nic
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Faur pisze:Jeden psycholog mówił mi, że Ci co płacą za terapię szybciej zdrowieją.
Ci co przychodzą pogadać, jaki świat jest do niczego i mąż ich nie lubi, a teściowa krytykuje umiejętności kulinarne, zdrowieją w trymiga, kiedy policzą, ile za to leczenie można by nabyć dobra innego niż odpłatne ponarzekanie na świat.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

W każdym razie dobra opieka psychiatryczna i dobra terapia, dają efekty. Na nfz trudno trafić na terapię, która będzie odbywała się co tydzień. Tobie Karuna się udało, to fajnie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Tak, mam to szczęście. Nie muszę płacić.

Co ciekawe u nas, miasto poniżej 50 tysięcy, co się zmniejsza w czasie emigracji, jest zatrzęsienie psychiatrów. I w przychodni NFZ i w prywatnych gabinetach. Do tego sporo tych od dzieci i młodzieży. Psychologów może i nie tak dużo, ale też jest trochę gabinetów prywatnych i na NFZ.
nic
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

To raczej działa na innym mechanizmie. Błąd poznawczy, który mówi że posiadane dobra są postrzegane jako lepsze, niż te same, lecz nieposiadane może mieć w tym swój udział. Stąd może wynikać efekt terapeutyczny, o ile w ogóle coś się zmieni.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Super że leczą, a może skupimy sie na propozycjach ciekawej pracy dodatkowet ? Takie 1,5 - 2 godziny dziennie pracy i troche pięniędzy dobrze by każdemu zrobiło. Znacie jakieś fajne oferty ?

http://praca.gratka.pl
http://www.pracadodatkowa.pl
http://jooble.com.pl
http://www.praca.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „leki, terapie”