Ortoreksja

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Ortoreksja

Post autor: Niemamnie »

Ja tego do końca nie rozumiem ale w nocy zawsze ustawiam się głową na północ nie ważne gdzie śpię. Z orientacją w terenie nie mam problemów. Problemem dla mnie są ludzie w nowych miejscach, jak nie znam terenu to się nie potrafię wysłowić.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Post autor: wildchild88 »

moi pisze:Ja nie zapamiętuje trasy i mam problem z orientacją w terenie. Odruchowo skręcam w złą stronę. Nie wiem, czy to jakiś deficyt pamięci, ale ciężko się z tym żyje.
no, kiedyś to właśnie było normą... dla KOBIET :) teraz się normy pozmieniały, ale życie nadal ciężkie;p
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Zgadzam się z przedmówcą, kobiety mają inne mózgi i w wyniku różnicy pomiędzy płciami kobiety lepiej rozróżniają kolory chociaż są słabsze w mapach.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

wildchild88 pisze: no, kiedyś to właśnie było normą... dla KOBIET :) teraz się normy pozmieniały, ale życie nadal ciężkie;p
Mylisz się - to nie jest normą dla kobiet. Mam wiele znajomych, które są świetnymi kierowcami i świetnie sobie radzą na nowych trasach.
Nie znoszę mizoginii, uprzedzam.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Kobiety mają łatwiej, hipokamp jest jedyną strukturą mózgu która rośnie wraz z ćwiczeniem się w mapach a rozróżniania kolorów nie da się nauczyć lepiej.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

moi pisze:Mylisz się - to nie jest normą dla kobiet.
jest. Taka prawda.
moi pisze: Nie znoszę mizoginii, uprzedzam.
a mi do tego? Zresztą mizoginia występuje zdecydowanie w większości u kobiet właśnie, u mężczyzn bardzo rzadko.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Na mizoginizm nie ma leku, mężczyzn częściej dopada rasizm a ten się leczy propranololem.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

wildchild88 pisze:
moi pisze:Mylisz się - to nie jest normą dla kobiet.
jest. Taka prawda.
To tylko Twoje zdanie na ten temat, ja mam inne.
wildchild88 pisze: a mi do tego? Zresztą mizoginia występuje zdecydowanie w większości u kobiet właśnie, u mężczyzn bardzo rzadko.
Jesteś niemal wzorcowym przykładem mizogina, sądząc po Twoich przekonaniach (kobiety nie znają się an mapach, mają złą orientację w terenie, jest to dla nich normą).
Uprzedzam - nie tolerujemy na tym forum takich zachowań. Ani ze strony kobiet, ani mężczyzn.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

moi pisze:To tylko Twoje zdanie na ten temat, ja mam inne.
to nie jest moje zdanie, lecz obiektywna rzeczywistość którą bez problemu można zaobserwować. Ciekawe że np. moja dziewczyna potrafiła mi to powiedzieć wprost i jakoś nie czuła się z tego powodu gorsza.
moi pisze: kobiety nie znają się an mapach
nieprawda
moi pisze: mają złą orientację w terenie
prawda, oczywiście dopóki nie posiadają mapy
moi pisze: Jesteś niemal wzorcowym przykładem mizogina, sądząc po Twoich przekonaniach
nie znasz mnie ani moich przekonań, udam więc że tego nie napisałaś
moi pisze: Uprzedzam - nie tolerujemy na tym forum takich zachowań.
ja nie toleruję zaś gdy ktoś mi uwłacza szufladkując mnie do kategorii do której nie chcę i nie należę
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Myślenie typu: kobiety mają słaba orientację w terenie to myślenie schematyczne, stereotypowe. Ludzie, którzy tak myślą twierdzą także, że kobiety lepiej zajmują się pracami domowymi, a mężczyźni są lepszymi mechanikami.
Żadne z tych stwierdzeń nie jest prawdą. Stoją z nimi jedynie uprzedzenia.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Każde z tych stwierdzeń jest zgodne z rzeczywistością co niewielkim wysiłkiem można sprawdzić, przykro mi bardzo...
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

I to właśnie świadczy o tym, że jesteś uprzedzony i myślisz stereotypowo, schematycznie (nie dziwi mnie, że nie uznajesz dysleksji, ani ADHD, nie ma w Tobie zgody na inność, odmienność, różnorodność).

Jednak to forum jest dla wszystkich, nawet dla ludzi o ciasnych poglądach. Nie dziw się jednak, że (poza nielicznymi wyjątkami) nie znajdą one tutaj aprobaty. Przykro mi bardzo.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

wildchild88 pisze:Każde z tych stwierdzeń jest zgodne z rzeczywistością co niewielkim wysiłkiem można sprawdzić
moi pisze:I to właśnie świadczy o tym, że jesteś uprzedzony i myślisz stereotypowo
jeżeli rzeczywistość świadczy na moją niekorzyść, to co ja mogę na to poradzić?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nic. Prawdopodobnie nie potrafisz już się zmienić. Chociaż zawsze możesz próbować.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

siebie potrafię zmienić, ale nie potrafię zmienić rzeczywistości żeby wyglądała tak jak TY sobie życzysz. Dlaczego cały czas pijesz do mnie?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie piję do Ciebie. Staram się zrozumieć, co kryje się za Twoimi uprzedzeniami.
Zresztą, jak pewnie zauważyłeś, w tej rozmowie uczestniczymy już tylko Ty i ja.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Ja mówię o sprawach ogólnych, można by rzec "stereotypowych". Ty skupiasz się wyłącznie na mnie i insynuujesz mi jakieś uprzedzenia. Nie rozumiem.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

No właśnie za stereotypami kryją się uprzedzenia. Ktoś, kto myśli stereotypowo nie odpuszcza do siebie myśli, że świat nie jest czarno-biały.
Dlatego dla Ciebie ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co? Wygłupy? Udawanie?

Dzieci z ADHD znasz z widzenia, a jednak nie przeszkadza CI to ferować wyroków, że 50% z nich jest źle diagnozowana, bo nie ma zaburzeń ze snem (o zaburzeniach ze snem dowiedziałeś się zresztą chyba w trakcie tej rozmowy).
Coś tu chyba jest nie tak?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

moi pisze:Ktoś, kto myśli stereotypowo nie odpuszcza do siebie myśli, że świat nie jest czarno-biały.
Dlatego dla Ciebie...
czyli ten ktoś to oczywiście ja. Tylko że ja nie tylko dopuszczam taką myśl ale wręcz nienawidzę takiego prostackiego spojrzenia na świat. Stąd wniosek : to TY myślisz i oceniasz mnie stereotypowo, co jest dla mnie krzywdzące. Czekam na przeprosiny (albo bana).
moi pisze:ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co?
pseudo-medyczne pojęcia które w ogóle nie powinny istnieć ponieważ świat NIE JEST czarno-biały i każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie a nie od razu szufladkować zdrowy/chory !
moi pisze:o zaburzeniach ze snem dowiedziałeś się zresztą chyba w trakcie tej rozmowy.
tak
moi pisze: Coś tu chyba jest nie tak?
nie? jeśli uważasz inaczej powiedz konkretnie co
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

wildchild88 pisze:
moi pisze:ortoreksja, ADHD, dysleksja to nie choroby, zaburzenia, a jedynie... No właśnie co?
pseudo-medyczne pojęcia które w ogóle nie powinny istnieć ponieważ świat NIE JEST czarno-biały i każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie a nie od razu szufladkować zdrowy/chory !

A jak sobie wyobrażasz klasyfikację (indywidualną) tych zaburzeń według ICD- 10?

Poza tym, widzę, że dyskusja zbiegła na złe tory. Temat dotyczy ortoreksji, nie zaś naszych prywatnych uprzedzeń do siebie. Jeśli chcesz na temat temat porozmawiać - zapraszam na PW.
Jeśli zaś masz uprzedzenia co do moderacji - zapraszam do działu "O tym forum".

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”