Filmy Wojtka Smarzowskiego
Moderator: moderatorzy
Filmy Wojtka Smarzowskiego
Z niecierpliwością czekam na nowy film Wojtka pt. "Wołyń". Bardzo cenię tego reżysera, Jego filmy poruszają do szpiku (przynajmniej mnie) rzeczywistość jest ukazana bez zniekształceń czy podbarwień w której nierzadko osadzona jest miłość. Impulsywnie zmuszają do rozmyślań i refleksji które w założeniu powinny doskonalić naszą obecność.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Re: Filmy Wojtka Smarzowskiego
Masz na myśli polskie opilstwo, chlanie, rzyganie i oddawanie kału w stężeniu 1 na 10 klatek filmowych? Czy może włączanie do dialogów najbardziej obrzydliwych i chamskich polskich dowcipów i pato-polskich scenek z Youtube?arq pisze:rzeczywistość jest ukazana bez zniekształceń czy podbarwień
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Niestety w takiej Polsce żyjemy, ale zawsze możesz włączyć "Szamanke" albo "Dzień Świra".
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- antygratis
- zaufany użytkownik
Nie sądzę. Skłaniam się ku temu, że Smarzol wypracował sobie celowo taki "szokujący" styl. Żeby był syf i gówno na ekranie i żeby widz poczuł się zgwałcony przez oczy i uszy.arq pisze:Niestety w takiej Polsce żyjemy, ale zawsze możesz włączyć "Szamanke" albo "Dzień Świra".
Znany dowcip
Na ławce siedzi para - dresiarz z dziewczyną. Nagle on wstaje i uderzą ją z całej siły pięścią w twarz. Zakrwawiona dziewczyna:
- Misiu, dlaczego mnie uderzyłeś?
- Jeblem ci, to ci jeblem, nie drąż!
Rzeczywistość czy brak pomysłu i próba wypełnienia tej 1,5 godziny czasu filmowego? Pozostawiam pod rozwagę.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Przegłosowany przynajmniej teksty są z życia wzięte, a nie fikcyjne i pod publikę. Nie mam co rozważać trafia we mnie Jego niebanalny przekaz.
- Mickey
- zaufany użytkownik
- Status: pracuję
Myślę że zarówno "Dzień świra" jak i filmy Smarzowskiego pokazują jakąś część polskiej rzeczywistości. Dzień świra to była głównie rzeczywistość wewnętrzna bohatera, ale wg mnie bardzo prawdziwie i ciekawie pokazana.
Nie ma takich filmów czy dzieł sztuki które by pokazały całą rzeczywistość. Zawsze jest to jakiś wycinek i to artysta wybiera co chce pokazać. Smarzowski akurat lubi te rejony które lubi i chwała mu za to. Ma do tego talent i jego filmy są czasem trudne ale lubię je oglądać.
Co do "Szamanki" to mam nadzieję że razem z latami90tymi era takich filmów się skończyła w polskim kinie.
Nie ma takich filmów czy dzieł sztuki które by pokazały całą rzeczywistość. Zawsze jest to jakiś wycinek i to artysta wybiera co chce pokazać. Smarzowski akurat lubi te rejony które lubi i chwała mu za to. Ma do tego talent i jego filmy są czasem trudne ale lubię je oglądać.
Co do "Szamanki" to mam nadzieję że razem z latami90tymi era takich filmów się skończyła w polskim kinie.
- antygratis
- zaufany użytkownik
A moim zdaniem "z życia wzięte i pod publikę". W dodatku, po "Drogówce" zacząłem odczuwać wątpliwości czy aby reżyser i scenarzysta nie sięga przypadkiem do tej rzeczywistości, bo brakuje mu własnych pomysłów.arq pisze:Przegłosowany przynajmniej teksty są z życia wzięte, a nie fikcyjne i pod publikę.
Ale - żeby nie było - ja dość lubię i w miarę wysoko cenię twórczość Smarzowskiego. A zarzuty i wątpliwości, jakie temu lubieniu towarzyszą - powyżej.

Jaki przekaz? Co masz na myśli?arq pisze:Nie mam co rozważać trafia we mnie Jego niebanalny przekaz.
Patrz post pierwszy i co, by nie pisać, bo ile ludzi tyle gustów, ale dobrze i z zaciekawieniem wciąga mnie w swój często dobitny i intensywny świat, który jest lustrzanym odbiciem naszego.
- antygratis
- zaufany użytkownik
Patrzę i nie rozumiem.arq pisze:Patrz post pierwszy

- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
"Dom zły" był bardzo dobrym filmem. Pojawiła się tu m.in najbardziej zaskakująca scena śmierci w polskim kinie (z garnkiem barszczu) 
A na poważnie: czekam na "Wołyń". Obejrzę, zobaczę co Smarzowski ma do powiedzenia w tym temacie.
Pozdrawiam.m.

A na poważnie: czekam na "Wołyń". Obejrzę, zobaczę co Smarzowski ma do powiedzenia w tym temacie.
Pozdrawiam.m.
- michal1418
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 3938403
Drogówka była spoko
Też się ku temu skłaniam. Szczególnie po "Pod Mocnym Aniołem".przegłosowany pisze:Skłaniam się ku temu, że Smarzol wypracował sobie celowo taki "szokujący" styl. Żeby był syf i gówno na ekranie i żeby widz poczuł się zgwałcony przez oczy i uszy.

- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Myśle, że Smarzowski jest sporo lepszym reżyserem niż Koterski, który kręci w mojej ocenie gnioty. Odkrycie na poziomie Koterskiego, że gówno jest gównem i śmierdzi.Mickey pisze:Myślę że zarówno "Dzień świra" jak i filmy Smarzowskiego pokazują jakąś część polskiej rzeczywistości.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
" May your love of the form culminite in the love of
the formless."
https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
the formless."
- antygratis
- zaufany użytkownik
Ale Koterski ma jeden znakomity i wręcz kultowy film. "Dzień świra".
Filmy smarzowskiego bardzo do mnie trafiły. coś co przyciąga uwagę. jedyny minus to taki ze przeważnie jest tam stała obsada i zawsze leje się wóda. niemniej nie mogę sie doczekać filmu o Wołyniu.
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Ja bym to poczytała in plus. Smarzowski ma swoich sprawdzonych aktorów i być może nawet pod nich pisze scenariusz. Bo są to aktorzy charakterystyczni: Jakubik, Dziędziel, Dorociński... Kim byś ich zastąpił?tomek20 pisze:jedyny minus to taki ze przeważnie jest tam stała obsada
Pozdrawiam.m.
- Kamil Kończak
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Każdy reżyser ma swoich ulubionych aktorów. W wielu filmach Kolskiego występuje np. Pieczka czy Majchrzak. Nie mówiąc już o tym, że w każdym występowała była żona Kolskiego - moim zdaniem bardzo słaba aktorka.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.
the formless."
the formless."
Filmy Smarzowskiego są bardzo autentyczne, przez to też trochę bolesne dla nas samych, Polaków. Zgadzam się z tym, że reżyserzy najchętniej obsadzają sprawdzonych przez siebie aktorów, ale mam nadzieję, że z każdym kolejnym filmem Pana Wojtka ta lista będzie się tylko rozszerzać o kolejne nazwiska. Bardzo chętnie zobaczyłabym np. Chyrę czy Cielecką w jego produkcjach.
Smarzowski to mój ulubiony reżyser. Uwielbiam wszystkie jego produkcje z wyjątkiem Róży, jakoś nie przypadł mi do gustu ten film.
Jakieś spostrzeżenia i refleksje po ostatnim filmie Smarzowskiego?
Sam jeszcze nie widziałem filmu "Wołyń" ale zapewne prędzej, czy później będzie okazja.
Sam jeszcze nie widziałem filmu "Wołyń" ale zapewne prędzej, czy później będzie okazja.