Charles Bukowski - dokument

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Charles Bukowski - dokument

Post autor: antygratis »

Zachęcam do obejrzenia dokumentu o Charlesie Bukowskim: "Born into this":

Bardzo fajny dokument w polskiej wersji językowej.
Bukowski, prawdziwy outsider i twardziel, który brał się za bary ze światem. :D Ktoś gotów powiedzieć, że zwykły alkoholik i kloszard, ale proszę się przyjrzeć trochę bliżej tej interesującej twarzy. Dla mnie postać bardzo ciekawa, której zazdroszczę talentu, dystansu i poczucia humoru i tego, że własne słabości i niezwykłość potrafił przekuć w siłę i pewność siebie. No ale tak, Bukowski miał wielki talent i, choć na pierwszy rzut oka może się tak nie wydawać, dokładnie wiedział czego chce.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Re: Charles Bukowski - dokument

Post autor: eN »

Zwiedziony nazwiskiem kupiłem i nawet przeczytałem "Kobiety". Na szczęście jestem ignorantem i na literaturze się nie znam, więc nie doceniłem jego talentu i nie będę go więcej czytał.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

A dlaczego "zwiedziony", a nie "zachęcony" względnie "skuszony"? Zawiodłeś się? "Kobiet" akurat nie czytałem i też się nie znam na literaturze.
Co do dokumentu jeszcze. Nie oddaje on w pełni tego, co Bukowski miał do przekazania jako pisarz, ale jakaś zbieżność pomiędzy Bukowskim i Chinaskim na pewno zachodzi. W dokumencie, warto zwrócić na przykład uwagę na to, w których momentach Bukowski klnie, w których żartuje, wścieka się, a w których płacze.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Tak - zawiodłem się. Może akurat trafiłem na temat, o którym nie pisze wg mnie ciekawie. A może to kwestia tłumaczenia? A może po prostu nie mój gust.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

salydus pisze:Według mnie Bukowski jako literat i poeta jest słaby. A żeby się o tym przekonać trzeba samemu sięgnąć po coś, co spłodził. Nie trzeba nawet wychodzić z domu i tym bardziej kupować jego książek. Na chomiku jest trochę e-booków i poezji w ogóle rozsianej w internecie.

Spotkałem się z taką opinią i po części się z nią zgadzam. Jednak ma takie momenty, że wyję w zachwycie. ;)
Nie wszystko znajdziesz na ebookach, a nawet niewiele.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

salydus pisze:Według mnie Bukowski jako literat i poeta jest słaby. A żeby się o tym przekonać trzeba samemu sięgnąć po coś, co spłodził.
Jestem w trakcie kolejnego jego zbioru opowiadań i absolutnie jednak zgodzić się nie mogę. Jako poeta nie wiem. Jako "literat" natomiast jest w większości znakomity i jedyny w swoim rodzaju. Co innego, że Bukowski, to Bukowski - nie dociera do głębi wszechrzeczy, nawet się nie stara, bo nie widzi w tym sensu. Do przekazania ma w sumie niewiele, ale czyta się to naprawdę znakomicie. I co też ważne - jest w tym co robi szczery i konsekwentny. :)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Zgadzam się z Przegłosowanym - proza Bukowskiego to specyficzna literatura. Nie ma tu metafizycznych opisów wyższych poziomów "ja", ale za to są soczyste, pełne perwersji opisy rzeczywistości, których na próżno by szukać u innych pisarzy. Pod pewnymi względami Bukowski przypomina mi Geneta (obydwaj byli wyrzutkami, obydwaj pisali z potrzeby wyrażenia swojej wściekłości, nie zaś z ważnych pobudek moralnych i obydwaj lubowali się w opisywaniu ludzi z półświatka). Czyta się to naprawdę znakomicie.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Anime
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 45723214

Post autor: Anime »

Którą książkę tego autora polecacie? Zastanawiam się pomiędzy Kobietami, Szynką raz! i Faktotum.
.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filmy”