mammografia
Moderator: moderatorzy
mammografia
W jakim wieku wykonuje się to badanie?
Czy jeśli nie osiągnie się odpowiedniego wieku to czy jest ono płatne 100%?
Jaki lekarz może na nie wypisać skierowanie?
Czy ból jest wystarczającym wskazaniem do badania?
Czy jeśli nie osiągnie się odpowiedniego wieku to czy jest ono płatne 100%?
Jaki lekarz może na nie wypisać skierowanie?
Czy ból jest wystarczającym wskazaniem do badania?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: mammografia
Z bólem powinnaś koniecznie zgłosić się do lekarza. Nie czekaj - to wystarczająco niepokojący objaw.
Ze skierowaniem nie będziesz płacić za mammografię. Wydaje mi się, że po prostu jest to badanie bezpłatne, ale trzeba mieć na nie skierowanie. Bez skierowania można badać się chyba raz na dwa lata, ale powyżej 50 roku życia.
Pozdrawiam.m.
Ze skierowaniem nie będziesz płacić za mammografię. Wydaje mi się, że po prostu jest to badanie bezpłatne, ale trzeba mieć na nie skierowanie. Bez skierowania można badać się chyba raz na dwa lata, ale powyżej 50 roku życia.
Pozdrawiam.m.
Byłam ostatnio u gin. ale było tyle kobitek w poczekalni,że nie chciałam przedłużać wizyty
w sumie wzięłam tylko receptę na antykoncepcyjne. Teraz będę szła za jakieś 5 miesięcy,jak nie przejdzie to poproszę o skierowanie.
A może wystarczy zwykłe USG.
w sumie wzięłam tylko receptę na antykoncepcyjne. Teraz będę szła za jakieś 5 miesięcy,jak nie przejdzie to poproszę o skierowanie.
A może wystarczy zwykłe USG.
.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 5:16 pm przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
thx
- moi
- moderator
- Kontakt:
Gehenna, nie możesz czekać z bólem 5 miesięcy tylko dlatego, że u lekarza jest kolejka i zajmiesz lekarzowi trzy minuty więcej czasu!
Idź do lekarza rodzinnego, niech Ci przepisze skierowanie na USG, jak radzi Larisuna, lub mammografię (nie wiem, które badanie powinno wykonywać się w pierwszej kolejności - lekarz zadecyduje).
Pozdrawiam.m.
Idź do lekarza rodzinnego, niech Ci przepisze skierowanie na USG, jak radzi Larisuna, lub mammografię (nie wiem, które badanie powinno wykonywać się w pierwszej kolejności - lekarz zadecyduje).
Pozdrawiam.m.
W "naszym wieku" to USG się robi.
Ono jest chyba dokładniejsze, bo bada tkanki, a mammo to taki a'la rentgen.
Po mojemu przynajmniej...
Ono jest chyba dokładniejsze, bo bada tkanki, a mammo to taki a'la rentgen.
Po mojemu przynajmniej...
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
a tutaj artykuł znalazłam:
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 34024.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/sprawdz-s ... 34024.html
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
wolałabym jakieś bezdotykowe badanie
- moi
- moderator
- Kontakt:
Wiem, że to nieprzyjemne, też tego nie lubię. Ale pierwsze, co lekarz zrobi, to obmaca Ci cycki. W ten sposób można wykryć guzki, jakieś zmiany. Jeśli będziesz czuła się lepiej - idź do kobiety.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
płeć lekarza nie ma znaczenia
o ból mi chodziło
o ból mi chodziło
- moi
- moderator
- Kontakt:
To musisz powiedzieć lekarzowi, że boli Cię dotykanie tej piersi. Na pewno wykona badanie delikatnie lub zrezygnuje z niego, wysyłając od razu na prześwietlenie.
Czy możesz iść do lekarza jutro? Naprawdę nie powinnaś czekać z takimi objawami.
Pozdrawiam.m.
Czy możesz iść do lekarza jutro? Naprawdę nie powinnaś czekać z takimi objawami.
Pozdrawiam.m.