skurcze

z wyjątkiem spraw dotyczących schizofrenii

Moderator: moderatorzy

Gehenna
zaufany użytkownik

skurcze

Post autor: Gehenna »

od jakiegoś czasu wybudzają mnie bardzo bolesne skurcze w łydkach, ból jest naprawdę duży i utrzymuje się później bardzo sługo (w tej chwili jeszcze go czuję po skurczu przed 6 rano).
Zaczęłam łykać aspargin (magnez z potasem) gdy tylko te dolegliwości się pojawiły ale nie widzę efektów. Łykam jedną tabletkę dziennie, można więcej?
Awatar użytkownika
Larisuna
zaufany użytkownik

Re: skurcze

Post autor: Larisuna »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 12:35 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Nie wiem. Wygląda to na nerwobóle. Tego nie wiem w sumie jak się leczy, ale mi pomaga po prostu trochę zdrowego ruchu, czy rozciągnięcie się.
nic
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Ja też kiedyś miałam często skurcze łydek i w dzień też mnie bolały, ale właściwie nie wiem z jakiej przyczyny. Może przez to, że dużo kawy piłam. Na razie nic takiego się nie dzieje. Ale to właściwie ciekawe pytanie: jaka jest przyczyna?
Kiedyś, gdy brałam magnez w tabletkach psychiatra powiedziała, że mogę podwójną dawkę, jako że przy nerwicy, stresie itd. jest większe zapotrzebowanie i normalna dawka jest niewystarczająca.
Gehenna
zaufany użytkownik

może to przez kawę, czasem to jedyny napój jaki piję (poza wodą w torebce), czyli minimum 7 kubków kawy
spróbuję na razie łykać więcej tego magnezu, jak nie pomoże to spróbuję tego preparatu co poleca Larisuna.
Najlepiej byłoby chyba dostarczyć ten magnez w jedzonku, ale w tą pogodę to ja wcale nie mogę jeść.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

Uważam, że skurcze są wynikiem braku magnezu. Jest dostępny w aptece magnez z witamina B6. Sam biorę magnez od kilku lat i pomaga.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Kawa wyplukuje z organizmu magnez.
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Gehenna
zaufany użytkownik

a jak długo trzeba brać ten magnez aby pomogło? Nie ma szybszego sposobu? To naprawdę boli.
Którejś nocy przeraziłam męża wołając na przemian "pomocy", "*słowo niedozwolone*" i ja pierdole".
Ma to tylko taką pozytywną stronę, że wybudza mnie o stałej porze i mam więcej czasu na ogarnięcie się przed pracą.
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Jak długo, nie orientuje się. Myślę, że potrzeba kilku dni. W aptece powinni wiedzieć. Są różne dostępne magnezy, ja kupuję za 5 zł 50 sztuk. Te z chelatem są droższe i się podobnie lepiej wchłaniają. Biorę 1 tabletkę na noc.
Gehenna
zaufany użytkownik

Awatar użytkownika
Larisuna
zaufany użytkownik

Post autor: Larisuna »

.
Ostatnio zmieniony pt lut 03, 2017 12:35 am przez Larisuna, łącznie zmieniany 1 raz.
Arma
zaufany użytkownik

Post autor: Arma »

Ten artykuł trochę opisuje przyczyny, może poczytaj http://zdrowie.wp.pl/zdrowie/wirtualny- ... lydek.html
coś w tym musi być, znajoma miała bardzo silne skurcze w łydkach - okazało się, że ma miażdżycę. Mój mąż przy bardzo wysokich cukrach (ma cukrzycę), codziennie miał skurcze w łydkach, obecnie pilnuje diety, miał uzupełniony potas i się wszystko uspokoiło.
Badania ostatnio robiłaś? jaki masz cukier?
Gehenna
zaufany użytkownik

zanim minie ból po poprzednim skurczu w łydce którejś przychodzi następny...
prosiłam męża aby mi te łydki wymasował, są jak kamienie, jaby "skurczyły " się już na stałe

przeczytałam artykuł od Army, wszystko prawie pasuje - przewlekłe branie leków, stres, przemęczenie, hektolitry wypijanej kawy, nawet to, że ostatnio wypróżnienia są bardziej wodnistej konsystencji.
Na miażdżycę jestem chyba zbyt młoda, cukier badałam jakieś dwa lata temu przy atakach hipersomii i badania były książkowe.
U mnie zresztą przy różnych objawach zawsze wychodzą książkowe badania więc przestałam się badać bo pewnie lekarze dochodzą do wniosku, że zmyślam.
Łykam ten magnez ( a może magnes) ograniczam ukochaną kawę
i każdego ranka budzę się z krzykiem bolesnym pełnym słów wulgarnych.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Zdecydowanie za dużo kawy, myślę, że z tego tylko powodu możesz mieć częste i bolesne skurcze. Ten magnez musisz jakiś czas brać, zanim wszystko wróci do normy.
A zamiast kawy może herbata zielona albo z żeń-szeniem (to drugie może być w tabletkach)?
Gehenna
zaufany użytkownik

piję kawę bo lubię jej smak a nie ze względu na pobudzające właściwości
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

Na skurcze najlepsza jest bardzo gorzka czekolada.
Gehenna
zaufany użytkownik

nie lubię słodyczy (czekolada latem w upały? bleeee)
ale i tak spytam: po ilu tabliczkach przechodzą skurcze?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Myślę, że musiałabym ją jeść kilogramami. Sporo witamin z grupy B oraz magnez zawierają orzechy i migdały. Co jeszcze? Skorupiaki... Na pewno znajdziesz dokładne informacje w internecie.

Pozdrawiam.m.
Gehenna
zaufany użytkownik

żeby jeść orzechy i migdały trzeba mieć czym jej jeść :(
luz, dzięki za rady będę cierpliwie łykać magnez (tańszy od skorupiaków)
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Czy TY musisz za wszystko się obrażać?
Najbogatsze źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu)[27]:

kakao gorzkie 16% – 4,2 g
kasza gryczana – 2,2 g
fasola biała – 1,7 g
czekolada gorzka – 1,7 g
orzechy laskowe – 1,4 g
płatki owsiane – 1,3 g
ciecierzyca – 1,2 g
groch – 1,2 g
szpinak – 0,5 g
makrela, dorsz – 0,3 g
Dobry źródłem magnezu jest groch i fasola. Nie są drogie, łatwe do pogryzienia. TO samo z płatkami owsianymi, ale pisałaś, że często je jesz, więc może dla odmiany coś innego? Orzechy możesz rozkruszyć w młynku do kawy i posypywać nimi potrawy - dodają smaku i nie są wtedy trudne do pogryzienia.

Magnez w tabletkach nie jest tak przyswajalny, jak magnez w pokarmach. Moim zdaniem suplementy to wyrzucania kasy w błoto.

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zdrowie”