Problemy z pamięcią
Moderator: moderatorzy
Problemy z pamięcią
Hello wszystkim. Mam spore problemy z pamiecia, biore rispo i alvente. Choruje 6 lat i jest coraz gorzej czy to juz tak zostanie czy pamiec mi sie poprawi prosze o odp.
Я завжди хочу бути поряд з тобою
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Problemy z pamięcią
Zakładam, że nie palisz żadnego świństwa. Proponuję trening pamięci, jest wiele fajnych stronek do tego. Plus zdrowa dieta i sport na świeżym powietrzu.
Ostatnio zmieniony wt lip 01, 2014 8:38 pm przez Bright Angel, łącznie zmieniany 1 raz.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
Nie ja nie palę nic nawet papierosow. Nie pije tez prawie wcale.
kara możesz się śmiać ale mi pomogło na pamięć granie w gry. To mi zaproponowała lekarka i skuteczna terapia. Gier jest sporo nawet darmowych i można dopasować dla siebie. 

Przypadek? Nie sądzę! "Yyyy tego się trzymam" 

Pamięć zawsze może się polepszyć. Uważam, że nie tylko leki mają wpływ na pogorszenie pamięci, ale także proces chorobowy, który zawsze może pójść w dobrym kierunku. Więc raczej byłbym optymistą. Nie może być wiecznie źle.

- Piotrmanowy-Nick
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: Usunięte
Wszystko co piszecie to prawda, ale trzeba wlozyc sporo pracy i efekty nie sa od razu. Sa rozne mnemotechniki. Mozna znalezc w internecie. To znacznie poprawia pamiec, poprzez nauke mechanizmow dzieki ktorym zapamietuje sie porzadnie. Jako ciekawostke dodamm ze ja sie tak nauczylem mojego numeru konta bankowego i pamietam go juz od lat
.
Mimo wszystko jednak bym sie zastanowil nad skutkami ubocznymi lekow. 6 lat brania to juz troche jest, zwlaszcza jesli dawki duze.
Nie znam wszystkich efektow ubocznych, ale czy jest w nich pogorszenie pamieci?
Swoją drogą, skutkow ubocznych jest tyle ze pewnie nawet wszystkich nie podaja

Mimo wszystko jednak bym sie zastanowil nad skutkami ubocznymi lekow. 6 lat brania to juz troche jest, zwlaszcza jesli dawki duze.
Nie znam wszystkich efektow ubocznych, ale czy jest w nich pogorszenie pamieci?
Swoją drogą, skutkow ubocznych jest tyle ze pewnie nawet wszystkich nie podaja

Najbardziej niezrozumiałe jest to, że w ogóle cokolwiek daje się zrozumieć - Albert Einstein w odniesieniu do Wszechświata
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Można też zacząć od małych kroków jak świadomy oddech, skupienie uwagi na oddechu, tego co się dzieje w ciele i w okół.
Umysł można na pewno wyćwiczyć. Jest to jak koło w rowerze, tylko w jednym miejscu dotyka ziemi. I tak jest z naszą uwagą, tylko na jednym możemy się skupić.
Umysł można na pewno wyćwiczyć. Jest to jak koło w rowerze, tylko w jednym miejscu dotyka ziemi. I tak jest z naszą uwagą, tylko na jednym możemy się skupić.
nic
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Być może masz zaburzoną równowagę sodowo-potasową w organizmie. Proponuję spróbować zwiększyć trochę spożycie soli (sód), a także bananów i pomidorów (potas). Również orzechy dobrze działają ogólnie na mózg.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
- czaras
- zaufany użytkownik
- Status: Informatyk
Chcesz sobie pomóc - dotleń mózg. Ażeby dotlenić mózg zacznij biegać codziennie (5 razy w tygodniu wieczorami). Do tego ginko biloba (120mg rano, 40mg przed snem) i vinpocetine (10mg rano) oraz koniecznie galantamina 8mg (pora dowolna) - zwiększa poziom acetylocholiny. Sprawdź a przekonasz się sama ile zależy od tlenu i acetylocholiny. Niestety ta terapia będzie cię trochę kosztowała, ale według mnie warto spróbować.
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
Raczej ciężka sprawa jeżeli jest to wywołane działaniem leków. Sam biorę rispolept i rewelacji niema.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
- czaras
- zaufany użytkownik
Moim zdaniem to nie jest kwestia leków. Gdybyś powiedziała, że leki przytępiają twój umysł, tak że myśli ci się znacznie gorzej niż zazwyczaj to bym w to uwierzył. Sam jak brałem Ketrel nie mogłem pracować twórczo, bo mnie ten lek blokował. Jeśli pogarsza się tobie z wiekiem pamięć, to znaczy że w twoim mózgu spada poziom acetylocholiny. Dlatego proponuję tobie galantaminę - lek pomocniczy w leczeniu choroby Alzheimera, demencji i otępienia. Ten lek pomaga - przetestowałem go na sobie. Najtaniej dostaniesz go na smartpowders.com o ile będzie akurat dostępny.
Postaram się wykonywac jakies cwiczenia. Mi się własnie wydaje ze to od lekow. Np wczoraj szukałam opaski do włosow i nie mogłam znalezc, no i po pewnym czasie zapomnialam nawet czego szukam to nie jest normalne a u mnie to norma od dluzszego czasu.
Albo masz problem z hipokampem albo twoja podświadomość coraz silniej się odłącza od świadomości.
Na to pierwsze pomagają wycieczki po nieznanych rejonach miast z mapą (londyńscy taksówkarze mają największy hipokamp) a na to drugie nie wiem.
Na to pierwsze pomagają wycieczki po nieznanych rejonach miast z mapą (londyńscy taksówkarze mają największy hipokamp) a na to drugie nie wiem.
Ja mam to samo. Dzieciństwo za to pamiętam coraz lepiej. Bieganie faktycznie pomaga. I nie można czytać 10 książek na raz i przerabiać 5 kursów.
- czaras
- zaufany użytkownik
Niestety nie wystarczy przebiec się kilka razy. Efekty są widoczne dopiero po paru tygodniach, albo miesiącach - człowiek znacznie lepiej funkcjonuje, zarówno w życiu prywatnym, jak i w pracy. Polecam. Naprawdę warto dać sobie szansę. Wasz mózg potrzebuje tlenu.
a ja tak sobie czytam i przyznam się, że przejrzałem Twoje posty ponieważ zauważyłem Cię gdzieś tu na forum w dziale matrymonialnym a ostatnio to ze mną różnie czasami mam tak, że oglądam sobie profile to na badoo to na fotce z nieco starszymi odemnie kobietami jakby wiesz gdzieś tam w gąszczy głębin i bolesnych myśli zatoneła we mnie świątynia prawdziwej miłości w której wiek nie ma najmniejszego znaczenia. I tak jakoś nawet czasami przychodzi mi na myśle, że starsze kobiete, które są samotne być może łatwiej jest oczarować z moim bagażem doświadczeń niżeli jakąś 18-25 latkę.. tak wiesz jakoby samotność dojrzałej kobiety miała być argumentem do związania się z pierwszą lepszą osobą, która okazała by jej odrobinę zainteresowania. I to wszystko kumuluje się do tego, że nie jestem w pełni zachwycony ze swoich decyzji mając pewien sentyment do prawdy. Innym razem starszymi interesuję się myśląć, ze są nieco bardziej niżeli ja ułożone materialnie i bardziej samodzielnie.. i wówczas ubolewam nad tym, że Sylwia Grzeszczak ma rację śpiewając o tym, że świat umiera na brak miłości, która sama w sobie zawiera wszystko. A co do problemów z pamięcią to ja oczywiście nie chciałbym ich mieć, wolę pamiętać każy jeden dzień mojego cierpienia i każdą jedną myśl z której nie byłem dumny. Choć nie pomiem, że gdybym tak miał więcej zwątpienia w sobie to było by to nawet kuszące gdybym tak zachciał się wszystkiego wyprzeć i stwierdzić, że nie mam w sobie siły zdolnej to naprawić.
I tak też ja myślałem aby tak być może związać się z jakąś schizofremiczką... nie mniej jednak dla mnie życie to nie jest pójście na kompromis bynajmniej jeśli chodzi o decyzję dotyczącą wyboru partnerki i nie wiem czy mógłbym w jakikolwiek sposób dać się poczuć kobiecie, która schizofremią zechciała zaskarbić sobie moją uwagę. Nie mniej jednak nie przepadam gdy kobieta udaje. Kiedyś widziałem prawdziwą kobietę, która w tak naturalny i piękny sposób poruszyła swoimi włosami, że była to dla mnie najbardziej kobieca i naturalna kobieta w całym stadzie... taka która śmieje się kiedy ma na to ochotę i płaczę kiedy ma ochotę płakać... taka kobieta dar od Boga.
I tak też ja myślałem aby tak być może związać się z jakąś schizofremiczką... nie mniej jednak dla mnie życie to nie jest pójście na kompromis bynajmniej jeśli chodzi o decyzję dotyczącą wyboru partnerki i nie wiem czy mógłbym w jakikolwiek sposób dać się poczuć kobiecie, która schizofremią zechciała zaskarbić sobie moją uwagę. Nie mniej jednak nie przepadam gdy kobieta udaje. Kiedyś widziałem prawdziwą kobietę, która w tak naturalny i piękny sposób poruszyła swoimi włosami, że była to dla mnie najbardziej kobieca i naturalna kobieta w całym stadzie... taka która śmieje się kiedy ma na to ochotę i płaczę kiedy ma ochotę płakać... taka kobieta dar od Boga.
Stego co wiem od lekarki lepiej co do nikturych spraw lepiej nie wraś byś może lepij jest czegoś niepamintać ale stego co wiem od eksperta lepiej wyjś gdzie jest pieknie i zielon trenus pamiec przy ksiązkach szytaniu gier a nierozpamientywać coś co nam jest niemiłe
-
- zaufany użytkownik
W jaki sposób najlepiej trenować pamięć? pewnie nauka języków obcych ... też mam niezłe dziury i nie wydaje mi się by można było to naprawić.
- amigo
- zaufany użytkownik
Ja jak zaczalem brac teraz lek tranxene to mam niezle problemy z pamiecia, gubie watek, nie pamietam co czytalem.Karamba !!!
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Z moja pamiecia jest duzo lepiej,kiedys mialem mega problemy od problemu z zapamietaniem numeru tel swojego i pinu do banku.A teraz pamietam duzo rzeczy takich drobnych.Czasem tez wynika to z rozkojarzenia.Wczesniej duzo jadlem orzechow,w tym czekolady orzechowe i chyba mi to pomagalo,pozniej doszly szachy,tez staram sie conieco czytac.Odkrylem ,ze guarana,ta w tabletkach wplywa na skupienie,pamiec w duzym stopniu to regulujac,biorac to mialem to rewelacyjnie w pracy w ktorej trzeba bylo miec nonstop koncentracje,bo sie naklejalo naklejki.Do dzis pamietam swoje dwa numery z pracy bylej .Staram sie tez trenowac pamiec cos dorzucajac do zapamietania.Jakies daty,wydarzenia,nie uzywam notesu,a powinnem.