anhedonia, anhedonia,...
Moderator: moderatorzy
anhedonia, anhedonia,...
czy leki na depresje pomoga w anghedonii polekowej?
Czy to kiedys mi przejdzie ta anhedonia?CZy moze jak dawke lekow kiedys zmniejsze to przejdzie?
Czy to kiedys mi przejdzie ta anhedonia?CZy moze jak dawke lekow kiedys zmniejsze to przejdzie?
"czy jeszcz kiedys powtorzy sie co zdarzylo sie nam...?"
Moim zdaniem leki na depresję nie pomogą, jeżeli anhedonia jest związana
z przeebiegiem schizofrenii. Pozostaje mieć nadzieję na remisję w schi.
Poza tym można liczyć, że _trochę_ będą sprawiać przyjemność te rzeczy,
które sprawiały ją przed wybuchem choroby, a także pogodzić się z sytuacją
i obniżyć wymagania, bo małe przyjemności też jakoś _trochę_ cieszą!
(choćby śladowo...)
z przeebiegiem schizofrenii. Pozostaje mieć nadzieję na remisję w schi.
Poza tym można liczyć, że _trochę_ będą sprawiać przyjemność te rzeczy,
które sprawiały ją przed wybuchem choroby, a także pogodzić się z sytuacją
i obniżyć wymagania, bo małe przyjemności też jakoś _trochę_ cieszą!
(choćby śladowo...)
Proponuję zmianę leku na solian albo abilify, to anhedonia minie całkowicie. Te oba leki bardzo dobrze działają na objawy negatywne czyli na anhedonie. Biorę solian od dwóch i pół miesiąca i nie odczuwam anhedonii ani astenii ani abulii ani sedacji. Polecam
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
Przekonały mnie pozytywne opinie na forach. Przechodzę na Solian po 12.12. Zaryzykuję
Ale nie wiem czy za wielkich nadziei nie wiążę z tym lekiem...

Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
U mnie problem polega na tym, że od ponad 3.5 roku jestem w remisji, a nie cieszy mnie nic...hvp2 pisze: Pozostaje mieć nadzieję na remisję w schi.
Definicja z Wikipedii:
Anhedonia - brak lub utrata zdolności odczuwania przyjemności. Jest jednym z kluczowych objawów pomocnych przy diagnozowaniu depresji. Występuje również w przypadku schizofrenii oraz niektórych innych zaburzeń psychicznych.
Więc co to ma do tego, czy mamy siłę pisać posty?
A co do pracy - kończę studia (studiuje dziennie), więc na razie czasu na pracę brak, a depresji nie mam już od 4 lat.
Pozdr.
Anhedonia - brak lub utrata zdolności odczuwania przyjemności. Jest jednym z kluczowych objawów pomocnych przy diagnozowaniu depresji. Występuje również w przypadku schizofrenii oraz niektórych innych zaburzeń psychicznych.
Więc co to ma do tego, czy mamy siłę pisać posty?

A co do pracy - kończę studia (studiuje dziennie), więc na razie czasu na pracę brak, a depresji nie mam już od 4 lat.
Pozdr.
...anhedonia, anhedonia...
"Chodzę spać o 18.00, bo nic mnie nie cieszy.."
Może to _pustka_, a nie anhedonia?
Choć z drugiej strony trudno się dziwić, że przestarzałe, wielokrotnie emitowane w TV filmy amerykańskie nie sprawiają przyjemności!
Może to _pustka_, a nie anhedonia?
Choć z drugiej strony trudno się dziwić, że przestarzałe, wielokrotnie emitowane w TV filmy amerykańskie nie sprawiają przyjemności!
Myślę że anhedonia jest zarówno skutkiem choroby jak i leków. Jest tzw objawem negatywnym choroby, ale skoro jest to objaw choroby to powinno się to leczyć a nie w tym trwać miesiącami. Ale też pisze że to leki neuroleptyki wywołują taki stan- skutek uboczny: spowolnienie, senność, brak chęci do aktywności, uczucie znużenia, wyczerpania, braku sił, czyli tzw sedacja. Zatem zmiana leku na odpowiedni spowoduje nawrót sił, chęć do aktywności. U mnie tak się stało gdy risset zamieniłam na solian. Ale też nie lubię zmroku, zapalam wszystkie światła w domu żeby było jak najjaśniej 

Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA